Politiebericht Limburg-Zuid: Kerkrade 25-05-2001 Persberichten district Kerkrade en Heerlen Vrijdag 25 mei 2001 - 14.15 uur

Gulpen; vernieling plantenbakken
Tussen woensdag 23 mei te 22.30 uur en donderdag 24 mei te 07.30 uur werden een viertal plantenbakken behorende bij een winkel aan de Looierstraat in Gulpen vernield. De planten werden er uit getrokken waarna de bakken omver gegooid werden. De schade die hierdoor ontstond wordt op ongeveer f.1000,= geschat.

Vijlen; brand bij school
Onbekende staken donderdag 24 mei om 18.55 uur een naast de ingang van een school aan de Vijlenberg in Vijlen staande huisvuilcontainer in brand. Door de hitte van het vuur sprong een ruit van de school waardoor er in de school enige rook- en roetschade ontstond. Door de brandweer werd het vuur gedoofd. Het schadebedrag is niet bekend.

Heerlen; man neergestoken
Donderdag 24 mei werd om 19.00 uur bij de politie gemeld dat nabij de Bongerd iemand met een mes neergestoken was. Ter plaatse trof de politie een 36-jarige man uit Heerlen aan met enkele diepe steekwonden in zijn been. In afwachting van de ambulance werd direct eerste hulp toegepast waarna het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd werd. Opname bleek niet noodzakelijk. Aan de hand van de signalementen wist de politie kort na de steekpartij op het Wilhelminaplein een auto klem te rijden waarin twee verdachten zaten. Het betrof twee Heerlenaren van 20 en 25 jaar oud. Een vechtpartij en een bedreiging met een vuurwapen enkele weken geleden door het slachtoffer was voor beide verdachten de aanleiding met een mes te steken toen men donderdagavond de man in het centrum tegen kwam. Na de steekpartij vluchtte het slachtoffer achtervolgd door een van de verdachten nog een op de Bongerd gelegen restaurant binnen. Toen het slachtoffer achter het buffet enkele flessen drank pakte om zich daarmee te verdedigen, verliet de verdachte het restaurant weer. De beide verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld.

Brunssum; berovingen
Donderdag 24 mei wandelde om 15.30 uur een 71-jarige mevrouw uit Brunssum samen met haar in een invalidenwagentje gezeten man door het vijverpark aan de Vijverlaan in Brunssum. Op het moment dat de eendjes gevoerd werden, griste plotseling een onbekende man de tas van de vrouw uit het mandje van de invalidenwagen en ging er vandoor. In de tas zat één blikje cola en één blikje sinas! Om 16.00 uur vond opnieuw een tasjesroof plaats maar nu op de Prins Hendriklaan. Ditmaal was een 82-jarige mevrouw uit Brunssum het slachtoffer. Ook hier ging een onbekende man er met de tas van het slachtoffer vandoor. Hierin zaten een handdoekje en enkele snoepjes. Gezien het signalement vermoedt de politie dat beide berovingen door dezelfde dader zijn gepleegd. Er wordt een onderzoek naar hem ingesteld.

Brunssum; man ernstig gewond na steekpartij
Naar aanleiding van enkele opmerkingen door een 24-jarige bewoner van de Leenheerstraat in Brunssum aan het adres van een medebewoonster uit die flat, wilde een 20-jarige kennis van de zoon van die bewoonster de 24-jarige man daarover aanspreken. Toen hij op donderdag 24 mei om 21.10 uur bij diens woning aanbelde, maakte de bewoner de deur open en stak de 20-jarige man direct met een mes in zijn borst. Tengevolge hiervan liep hij een klaplong op. Na de steekpartij ging de verdachte weer naar binnen en kon daar kort daarna door de politie worden aangehouden. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis en werd opgenomen. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld.

Heerlen; dronken bestuurder
Het slingerend rijgedrag van een 32-jarige Heerlense autobestuurder over de Willem Barendtzsweg in Heerlen trok donderdag 24 mei om 20.05 uur de aandacht van een politiepatrouille. Bij controle bleek dat de man alcohol gedronken had. De blaastest gaf een promillage aan van
1,35 uur. Afgelopen maart was de bestuurder overigens ook al eens bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol. Mede daarom werd nu zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerlen; tegen het verkeer in op de tippelzone
Een 20-jarige autobestuurder uit Voerendaal trok donderdag 24 mei om 23.40 uur extra de aandacht van de op de tippelzone aanwezige politiepost door met zijn auto tegen de rijrichting te rijden. Toen hij gecontroleerd werd, bleek hij een flinke slok op te hebben. Volgens zijn verklaring had hij enkele tientallen glazen bier op. De uitslag van de blaastest zijnde 2,02 o/oo ( ruim 4x hoger dan toegestaan) gaf dit overmatige gebruik inderdaad aan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerlen; vernieling in ziekenhuis
Vrijdag 25 mei werd om 02.55 uur op de afdeling EHBO van het Heerlense ziekenhuis een 22-jarige Heerlenaar aangehouden wegens het intrappen van twee ruiten van een deur. De man was aldaar door enkele bekenden gebracht nadat hij zichzelf in een Heerlens café aan een hand verwond had toen hij een bierglas kapot kneep. Aanleiding daartoe was het feit dat een onbekende in dat café een ketting van zijn hals gerukt had en er daarna vandoor was gegaan. De man raakte daardoor zo kwaad dat hij het bierglas vernielde. In het ziekenhuis kon hij zijn agressie weer niet de baas en trapte de twee ruiten in. Hij werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau.

(Bureau Voorlichting district Kerkrade; 045 - 400 20 06)