25 mei 2001

Nederlandse vredesactivist veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf

De Nederlandse vredesactivist Susan van der Hijden (32) is vandaag schuldig bevonden aan het onwettig betreden van een militaire basis en het toebrengen van schade aan overheidseigendommen voor een bedrag van meer dan 110 duizend gulden.

In de vroege ochtend van 3 november vorig jaar betrad Susan van der Hijden uit Amsterdam de luchtmachtbasis Wittering in Cambridgeshire. Aldaar maakte zij een vrachtwagen bedoeld voor het vervoer van atoomkoppen onklaar, door met hamers het dashboard en de generator te bewerken waarna zij zichzelf aangaf. Zij zit sinds die tijd in voorarrest.

Na een vijf dagen durende rechtszaak is Susan vandaag schuldig bevonden en is zij veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf. Aangezien zij al meer dan 6 maanden in voorarrest heeft gezeten, zal zij vandaag al op vrije voet worden gesteld.

De aktie van Susan is onderdeel van 'Trident Ploughshares' ( http://www.tridentploughshares.org), een directe ontwapeningscampagne gericht op ontwapening van het Britse Trident kernwapensysteem. Trident Ploughshares beroept zich op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat in 1996 oordeelde dat het dreigen met of het gebruik van kernwapens in strijd is met het internationaal recht, en ook op de Neurenberg-principes die elke burger verplichten om misdaden tegen de menselijkheid en de voorbereiding daarvan aan te klagen en zo mogelijk te voorkomen.

Meer informatie:


* Krista van Velzen - 06-58565791 (Krista is ook lid van Trident Ploughshares en zat enige tijd in een Schotse gevangenis na een duikactie bij de Trident kernwapenonderzeeër in Faslane. Zij voert ook actie tegen de illegale Amerikaanse kernwapens die op de Koninklijke Luchtmachtbasis Volkel zijn gestationeerd.)


* Susan zal hoogst waarschijnlijk rond 16.00 vandaag vrijgelaten worden en zal dan bereikbaar zijn via haar steungroep in Engeland: Ciaron O'Reilly - 0044-7947-569577.