Cor Bakker met Liliane Fonds op reis door Kameroen Muziek als universele taal

Het Liliane Fonds - speciaal fonds voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden - richt de schijnwerpers op de hulpverlening in Kameroen.
Musicus Cor Bakker bracht voor zijn programma 'Cor Bakker op reis' een bezoek aan dit Afrikaanse land. Hij ging op pad met muzikant en fysiotherapeut Christopher Mengnjo. De traditionele muziek en dans van kleurrijk Kameroen zorgen voor een fascinerend programma. Vrijdag 25 mei om 21.15 uur zendt de TROS op Nederland 2 de reportage uit.

Door de grote verscheidenheid aan culturen en landschappen wordt Kameroen vaak gezien als Afrika in het klein. De bevolking leeft voor een groot gedeelte nog volgens culturele tradities. Landschappen variëren van palmstranden en mangrovebossen overgaand in tropisch regenwoud in het zuiden tot aan de droge savanne.

Mediator Christopher Mengnjo
Christopher Mengnjo woont samen met zijn vrouw en vier kinderen in Nkongsamba, een dorpje in het westen van Kameroen. Christopher is een van de weinige fysiotherapeuten in Kameroen. Hij werkt in het 'Centre de Santé Développé Fraouton' waar kinderen met een handicap revalideren. Sinds 1998 is hij actief als mediator voor het Liliane Fonds. Het merendeel van de kinderen voor wie hij de hulp van het Liliane Fonds inroept, heeft een motorische handicap. In drie jaar tijd heeft Christopher voor 24 kinderen hulp gevraagd.
Christopher is muzikaal en speelt in zijn vrije tijd in een reggaeband.

Muziekgroep
Christopher weet dat muziek kinderen met een handicap helpt om zich te uiten. Dit jaar nam hij het initiatief om een bandje op te richten, waarvan de bezetting geheel bestaat uit kinderen met een handicap. Het Liliane Fonds leverde een bijdrage voor de aanschaf van muziekinstrumenten. Door de muziek gaat de aandacht uit naar wat de kinderen wèl kunnen. Cor Bakker wisselt met deze kinderen muziek uit. Hij komt met echte Nederlandse muziekstukken en de kinderen met Afrikaanse liedjes en instrumenten. Een traditioneel Afrikaans dansfeest vormt het wervelend slot van deze muzikale reis. Cor en de kinderen communiceren via de universele taal van muziek.

Liliane Fonds
Het Liliane Fonds helpt kinderen met een handicap in 82 ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Via de locale contactpersonen (mediators) is het mogelijk om de kinderen kleinschalige, persoonsgerichte en directe hulp te bieden. In Kameroen zijn 36 mediators actief voor het Liliane Fonds, verspreid over het hele land. Vorig jaar werden door hen 557 kinderen geholpen voor een gemiddeld bedrag van fl.395,47 per kind. Een steuntje in de rug betekent voor een kind een enorme stap vooruit in zijn of haar leven.

Uitzending vrijdag 25 mei, Nederland 2, TROS, 21.15 uur