-- persbericht --

Jaarlijkse Zeilwedstrijden groter dan ooit
Zeilwedstrijd met vijftienhonderd Scouts
en driehonderd boten op de Kagerplassen

Den Haag -- Vrijdag 25 en zaterdag 26 mei worden op de Kagerplassen bij Leiden voor de 26ste keer de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden gehouden. Naar verwachting doen dit keer 1.500 Waterscouts met bijna 300 boten aan deze jaarlijkse zeilwedstrijden mee. De Scouts, meisjes en jongens van 10 tot 21 jaar, komen uit onder andere Den Haag, Midden-Holland, Amsterdam, Haarlem en Rotterdam.

Elke Waterscout tussen Den Haag en Haarlem weet het: tijdens het Hemelvaartweekend is het tijd om samen met collega Scouts te strijden om de Kaagcup. De Scouts zeilen de wedstrijden per klasse, twee series op vrijdag en een op zaterdag. Als vrijdag om 10.00 uur het eerste startschot klinkt betekent dat ook de echte opening van het zeilseizoen.

Aan de zeilwedstrijden doen elk jaar steeds weer meer lelievletten en schouwen mee. In 2000 waren dat er nog 275, dit jaar worden er 300 boten verwacht. Voor organisator en wedstrijdleider Paul Bisschop eigenlijk wel het maximum: "De boten varen in velden van ongeveer vijftig boten. Bij het varen van de ochtend- en de middagwedstrijd op vrijdag is het nu zo dat de laatste boot aankomt als de eerste weer vertrekt."

Naast de Standaardklasse lelievletten is er een Instructieklasse en een Vrije klasse. Bij een Instructie-klasse zeilt een begeleider mee met de Waterscouts tot 13 jaar. De Vrije klasse is voor Waterscouts boven de 17 jaar. De Scoutinggroep die bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. De winnaars mogen eind september mee doen aan de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden bij Harderwijk.

Scouting is een educatieve jeugd- en jongerenorganisatie die kinderen wereldwijd kansen geeft zich te ontplooien. Het Scoutingspel doet een beroep op actieve deelname van jongeren waarbij samen-spelen en samen-werken met en voor anderen centraal staat. Sociale en organisatorische vaardigheden, leidinggeven, het nemen van verantwoorde-lijkheid, creativiteit, respect voor elkaar en de natuur maken onder meer deel uit van het Scoutingspel. Van de ongeveer 1.320 Scoutinggroepen in Nederland zijn er 250 speciaal gericht op wateractiviteiten. Scouting Nederland heeft 125.000 leden en is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land.
___