----- Original Message -----
From: joel
Sent: Friday, May 25, 2001 6:23 AM

Situatie Maluku 25-05-2001

Terreur-actie in Kusu Kusu Sereh
Kusu Kusu Sereh (mijn kampong) werd afgelopen woensdag 23-05-2001 "bezocht" door een 3-tal indringers verkleed als Ninja's. Vermoedelijk zijn het de drie overvallers die ontsnapt waren uit Gunung Nona, waarbij Jeffry Karmite gedood werd en zijn zoontje van 25 maanden verwond. (een correctie op mijn eerder verzonden verslag, niet Alfons, maar Karmite). En omdat zij geen kant opkonden, zijn ze via Siwang en Alino, in Kusu Kusu Sereh binnengekomen. De drie heeft een vrouw An Huwae verminkt, en later de keel doorgesneden, die op dat moment in een paparisa (tuinhuisje) zat in dusun Lakapa in de buurt van dusun Harei en dusun Malamang. Haar man Epus Huwae (beiden vluchtelingen), die net terugkwam van de tifar (sageru oogst) vond haar vrouw dood naast de paparissa, en alameerde de bewoners. Leonard Andries die op dat moment naar huis wilde in Malamang, werd zonder dat hij het wist door een van de drie overvallers geroepen en met een mes in zijn borst gestoken. Zijn twee andere broers Freddy en Pedro die op dat moment op het huisterras zaten , werd met een bom gegooid. De bewoners raken in paniek. De bewoners uit dusun Malamang en Harei werden meteen geevakueerd naar kampong Laut (het voorste gedeelte van Kusu Kusu Sereh). Een zoekactie heeft meteen plaatsgevonden. Tijdens deze zoekactie heeft men een rugtas gevonden met 50 detenator bommen. Twee mensen raakten gewond, toen 1 bom ging ontploffen. Twee overvallers zijn inmiddels al gevonden. Het zijn twee Javanen. Resteert nog een overvaller. Zijn identiteit is inmiddels al bekend. Het is La Amin, de zoon van Wa Ode. Zij hebben jaren in Kusu Kusu gewoond. Geen wonder dat de overvallers via hem de weg naar Siwang, Alino en Kusu Kusu Sereh weten te vinden. Meestal kennen deze Boetonezen de wegen in de bergen beter dan de bewoners zelf, omdat zij tewerkgesteld werden in de dusun's. En deze jongen La Amin is nog maar een tiener. Op dit moment zit hij nog verscholen in de dusun's van Kusu Kusu Sereh, maar hij kan geen kant meer op. De bewoners van Kusu Kusu Sereh met behulp van de nabijliggende bergbewoners Mahia, Tuni, Siwang, Alino, verder Kudamati, Benteng en Batugajah gaan nu het gebied uitkammen. Kusu Kusu Sereh staat bekend als "veilig Christengebied", waar geen vijand in kan komen. Het blijkt nu weer dat het mogelijk is. Er zitten nog meer Boetonezen in Ambonstad, die in de dusun's van Kusu Kusu Sereh of elders in de andere bergen hebben gewoond. Wij weten niet of deze mensen gedwongen werden om de weg te laten wijzen of dat zij zich vrijwillig hebben opgegeven. Een ding is zeker, de bergbewoners moeten nu een front maken en alle ingangen via zee en land sluiten.

In Kilang heeft men inmiddels 2 overvallers gevangen genomen, die ook een soortgelijke actie voert als in Kusu Kusu Sereh. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Hieronder namen van slachtoffer en gewonden in Kusu Kusu Sereh :
1. An Huwae (30) gedood

2. Leonard Andries (25) gewond (messteek)
3. Freddy Andries (20) gewond (bomsplinter)
4. Pedro Andries (28) gewond (bomsplinter)
5. Jacky Manusiwa licht gewond (bomsplinter)
6. Arie Parera licht gewond (bomsplinter)
Situatie in Ambonstad is momenteel zeer gespannen. Mensen raken in paniek vanwege de nieuwe stijl van onrust, .m.n. Ninja stijl. Via de radio en kerkelijke mededelingen wordt men gewaarschuwd om voorzichtig te zijn, en vooral niet zomaar de deur open te doen, zoals de terreur-acties in Soya Kecil, Karang Panjang en Belakan Soya, waar mensen bij het opendoen meteen werden doodgestoken. Ondertussen worden de Molukse moslims nog steeds geprovoceerd via de radiozender SPMM. Via deze verboden zender worden de Molukse moslims gewaarschuwd, een verbintenis te hebben met de christenen.

Ambon, 25-05-2001

Paulien Joel-Parera