Politiebericht Groningen: Diverse 25-05-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 25 mei 2001

Dagelijkse berichten

Groningen: twee mannen op verboden terrein
In een tuin van een café aan de Oosterstraat werden donderdagnacht twee mannen, 21 en 23 jaar uit Groningen, aangehouden. Een getuige had gezien dat de mannen vanuit de Burchtstraat over meerdere muren waren geklommen. De politie trof ze aan in de tuin van het café. Zij kregen een bekeuring voor het zich bevinden op verboden terrein.

Groningen: man (46) beroof in woning ex
Een 46-jarige man uit Hoogezand belde donderdagavond de politie omdat hij in de woning van zijn 26-jarige ex-vrouw aan de Nachtegaalstraat was overvallen. De man wilde de woning verlaten maar tegen gehouden door de 30-jarige broer van zijn ex. De Hoogezandster raakte gewond door een mes die de broer bij zich had. Hij vluchtte het balkon op en waarschuwde de politie. De broer werd aangehouden voor mishandeling en bedreiging en is voor nader onderzoek ingesloten.

Groningen: aanhouding voor fietsendiefstal
Een getuige zag dat drie mannen donderdagavond een mountainbike wegnamen vanaf het hoekje Zwanestraat / Oude Boteringestraat en belde de politie. Op basis van het signalement werd een 28-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden. De fiets was niet meer in zijn bezit. Vanwege zijn onduidelijke herkomst is de verdachte overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. De politie wacht nog op een aangifte van de gestolen fiets.

Groningen: dronken joyrider maakt brokken
Een 27-jarige man uit Groningen heeft donderdagavond op de Eikenlaan door een onverantwoorde inhaalmanoeuvre een aanrijding veroorzaakt waarbij vier autos beschadigd raakten. De man had onrechtmatig de auto van een vriend van hem weggenomen en is op de Eikenlaan in botsing gekomen met een tegemoet komende 62-jarige automobilist uit Leek. De joyrider beschadigde na de botsing nog twee geparkeerd staande autos. Twee passagiers van de automobilist uit Leek zijn voor observatie naar het ziekenhuis gebracht. De Stadjer bleek gedronken te hebben (1.25 promille) en niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij werd ingesloten voor joyriding. De vier beschadigde autos zijn afgesleept.

Groningen: ruzie om honden
Op het Koerspad sloeg een 20-jarige man uit Groningen donderdagavond een hondenbezitster in het gezicht nadat de vrouw, volgens de man, zijn hond had geschopt. Beiden lieten op het Koerspad de hond uit en na een confrontatie tussen de honden kwam het tot een treffen tussen de eigenaren. De vrouw belde de politie en de 20-jarige man werd aangehouden voor mishandeling. Na verhoor is hij met een proces-verbaal op vrije voeten gesteld.

Groningen: paaltje raak gasleiding
Bij tuinwerkzaamheden aan de Arteveldestraat sloeg een bewoner een paaltje in de grond. Hierbij werd een gasleiding geraakt en ontsnapte er gas. De omgeving werd afgezet en brandweer en Essent dichtten het lek. De bewoners in de onmiddellijke omgeving werd gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Na anderhalf uur was het leed geleden.

Groningen: snelle rijder uit Drenthe op Nieuwstad gepakt De politie uit Drenthe waarschuwde donderdagochtend haar Groningse collegas omdat zij een 24-jarige automobilist uit Emmer Compascuum op de A28 niet meer kon bijhouden. De snelle rijder die snelheden haalde van 200 km per uur was het Julianaplein al gepasseerd maar werd op de Nieuwstad ontdekt. Bij controle bleek hij voor 0.6 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De politie in Drenthe handelt de zaak verder af.

Groningen: dronken Assenaar aangehouden
Op het Stationsplein werd donderdagochtend een onder invloed verkerende 31-jarige Assenaar aangehouden die met een riten stoel op zijn schouder liep. E man maakte deel uit van een groepje waarover klachten bij de politie binnen kwamen. De Assenaar vertelde dat hij de stoel had gekocht van een barman aan de Grote Markt. Vanwege zijn alcoholconsumptie is hij eerst ter ontnuchtering ingesloten en wordt daarna gehoord voor heling dan wel diefstal van de stoel.

Blijham: motorrijdster valt
Een 41-jarige motorrijdster uit Westervoort is donderdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Bouwteweg in Blijham. De vrouw raakte op de kruising met de Winschoterweg de controle over haar motor kwijt en ging met de machine onderuit. Ze liep been en rugletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. De motor is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Ter Apel: volhardende lastpost
De politie in Ter Apel heeft donderdagavond en nacht de handen vol gehad aan een 61-jarige man uit Ter Apel. Rond 23.00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat de man ruzie had met zijn vrouw, met wie hij in een echtscheidingsprocedure is verwikkeld. Bij de woning van de vrouw, aan de Westerstraat in Ter Apel, werd de man aangetroffen. Hij bleek zijn vrouw (58) te hebben geslagen. De vrouw wilde daarvan echter geen aangifte doen. Daarop is de man door de politie uit de woning verwijderd. Korte tijd later echter kwam er weer een melding van de vrouw. De man bleek opnieuw aan de deur van haar woning staan. Daarop is de man meegenomen naar het politiebureau. Hij wilde van een bemiddelingspoging door de politie niets weten en verzekerde de agenten zijn vrouw niet met rust te zullen laten. Met een taxi vertrok de man. Politiemensen togen daarop uit voorzorg in de richting van Ter Apel. De man bleek zich nu in de bossages langs de Provinciale Weg N366 te hebben verstopt. Hij was op de vlucht voor de taxichauffeur die hij niet had betaald. Agenten spoorden de man op waarna hij alsnog zijn schuld aan de chauffeur voldeed. Hij beloofde de politie niet meer voor overlast te zullen zorgen waarop de agenten de man bij zijn fiets afzetten. Kort daarna echter stond de man weer bij de woning van zijn vrouw en maakte opnieuw stennis. Hij mishandelde zijn vrouw nogmaals en trok haar aan heur haar. Ook nu deed de vrouw geen aangifte en de man werd weer bij de woning weggestuurd. Hij fietste nu naar de woning van zijn zoon waar hij onderdak kreeg. Minder dan een half uur later echter zorgde de man opnieuw voor overlast bij de woning van zijn vrouw aan de Westerstraat. De man is daarop op last van de hulpofficier van justitie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij op grond van de Politiewet ingesloten.

Warffum: auto te water
Na een telefonische melding troffen politiemensen donderdagavond een bestelauto aan in het water langs de Onderdendamsterweg in Warffum. Er bleek niemand meer in de auto te zitten. Op basis van de kentekengegevens werd de bestuurder van de wagen aangetroffen in zijn woning in Middelstum. Hij was inmiddels door een voorbijgangster naar huis gebracht. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.55 promille werd gemeten. De man is na verhoor met een dagvaarding heengezonden. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd. De auto is door een bergingsbedrijf uit het water getakeld en afgevoerd.

Delfzijl: man mishandeld
Aan de Hogelandsterweg in Delfzijl is donderdagmiddag een 47-jarige man uit Delfzijl mishandeld. De man wandelde op het voetpad langs de Hogelandsterweg toen een fietsende man hem op het voetpad tegemoet reed. In het voorbijgaan maakte de voetganger een opmerking tegen de fietser over het fietsen op het voetpad. De fietser stapte daarop af en sloeg het slachtoffer hard tegen het hoofd. De man kwam te vallen en liep hoofdletsel op. Hij liep naar huis waar de politie werd gebeld. De man bleek dusdanig gewond dat hij naar een ziekenhuis moest worden gebracht voor behandeling. De politie stelt een nader onderzoek in.

Warffum: man slaat buurvrouw
De politie heeft donderdagmiddag een 65-jarige man uit Warffum aangehouden wegens mishandeling. De man ergerde zich aan een buurvrouw die samen met haar echtgenoot planten aan het verpotten was op de balustrade van een binnenplaats van een appartementencomplex aan de Oosterstraat in Warffum. Toen het de verdachte kennelijk te veel werd ging hij naar de eerste etage en trof daar de 64-jarige buurvrouw. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de man zijn buurvrouw met een tas. Daarin zat onder andere een wapenstok. Die viel uit de tas waarop de man de wapenstok ter hand nam en de buurvouw er mee in het gezicht sloeg. De vrouw liep letsel op aan de mond en moest door een arts worden behandeld. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De wapenstok is door de politie in beslag genomen.

Ten Post: snelle automobilist
Wegens overschrijden van de maximumsnelheid op de Provinciale Weg N360 tussen Appingedam en Ten Post heeft de politie donderdagnacht proces-verbaal opgemaakt tegen een 37-jarige automobilist uit Groningen. De man reed met een snelheid van 150 km per uur in de richting van de Stad. Bij de Ten Post kon de man tot stoppen worden gedwongen. Hij is meegenomen naar het bureau en bekeurd. Daarbij is zijn rijbewijs ingevorderd.

Veendam: vernieling video-automaat
De politie heeft donderdagnacht aan de Middenweg in Veendam een 16-jarige man en een 19-jarige man, beiden uit Veendam aangehouden wegens vernieling. De verdachten gooiden een videoautomaat kapot met een straatklinker. De eigenaar van de automaat werd gewekt door de vernieling en zak kans de 16-jarige dader te pakken te krijgen en aan de politie over te dragen. De tweede verdachte ging er op een brommer vandoor maar kon kort daarna ook aan de Middenweg worden opgepakt. Beide verdachten zijn naar het bureau gebracht. Ze bekenden de vernieling en zijn ingesloten. De politie onderzoekt of de beide daders ook verantwoordelijk zijn voor vernieling van een etalageruit aan de Brink in Veendam eerder in de nacht.

Veendam: zwaar gewonde bij ongeval
Een 18-jarige man uit Winschoten is donderdagnacht ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval aan Kibbelgaarn in Veendam. De man raakte door nog onbekende oorzaak de controle over zijn auto kwijt. Hij kwam met de wagen naast de weg terecht waarna hij met vermoedelijk hoge snelheid tegen een boom botste. De bestuurder raakte in het voertuig bekneld. De brandweer had anderhalfuur nodig om de zwaar gewonde man uit het voertuig te bevrijden. Daarbij werd assistentie verleend door een traumateam van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. De automobilist is met zwaar hoofd en borstletsel naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is kritiek.

Zevenhuizen: auto in brand
De auto van een 32-jarige man uit Assen raakte donderdagmiddag door nog onbekende oorzaak in brand. De man reed met de wagen over Oostindië in Zevenhuizen toen er een lampje op het dashboard ging branden. Toen de chauffeur een kijkje onder de motorkap nam bleek de wagen in brand te staan. De brandweer bluste de brand. De wagen brandde echter grotendeels uit en is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Tolbert: hennepkwekerij
Politiemensen troffen donderdagmiddag bij toeval een hennepkwekerij aan in een woning aan de Vijf Akkers in Tolbert. Politiemensen gingen naar de woning toe na klachten uit de buurt over geluidsoverlast. Bij de woning roken de agent een sterke hennepgeur. Ze werden echter niet toegelaten in de woning. Na afhandeling van de geluidsoverlastklachten vertrokken de agenten aanvankelijk. Later werd de in de woning met een last tot binnentreden een onderzoek ingesteld. Daarbij werd in een bergruimte van een slaapkamer een kleine hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden 64 planten alsmede de benodigde apparatuur door de politie in beslag genomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de plantage vernietigd. Tegen de 24-jarige bewoner van het pand is proces-verbaal opgemaakt.

Marum: snelle Duitser
Op de A7 bij Marum heeft de politie donderdagavond een 25-jarige automobilist uit het Duitse Neustad bekeurd. De man reed met hoge snelheid in de richting van Drachten. Een videoauto van de politie signaleerde de man en volgde hem om de snelheid te kunnen checken. Er werden snelheden gemeten tot 225 km per uur. Uiteindelijk is tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het langdurig rijden met een gemiddelde snelheid van 199 km per uur. In overleg met het Openbaar Ministerie is de man een geldboete opgelegd van 1000 gulden. Hij voldeed die ter plaatse.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844