Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071-5459595
Fax 071-5459326
Afkomstig van:E. Straathof
Datum:25 mei 2001

Dauwtrapnacht
Noordwijk/Noordwijkerhout In de nacht van donderdag 23 mei op vrijdag 24 mei vond zowel op het strand rond de Langevelderslag in Noordwijk als rond het het Oosterduinsemeer in Noordwijkerhout het traditionel 'dauwtrappen' plaats. Ongeveer 1000 tot 1500 mensen, voor het merendeel jongeren, hebben hieraan deelgenomen. De politie heeft de bij de strandopgang en rond het meer gecontroleerd op het bezit van hout en glaswerk dat door de gemeentelijke verordeningen beperkt/verboden was. Naast de politie waren bij dit toezicht controleurs van de gemeenten Noordwijk en Noorddijkerhout, Zuid Hollands Landschap, Hoogheemraadschap Rijnland, Koninklijke Marechaussee, Groenservice Zuid Holland, Staatbosbeheer en de reddingsbrigade aanwezig.

De politie hield op de Langevelderslag drie verdachten, een 16-, 17- en een 20-jarige Noordwijker aan die verdacht worden van mishandeling van een 19-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer werd door ambulancepersoneel verzorgd. Hij heeft een blauw oog en mogelijk een gebroken neus.

Voor ongerelgdheden en geweldplegingen werden nog vijf verdachten aangehouden.

De politie nam drie messen, één wapenstok en een op een vuurwapengelijkend voorwerp inbeslag.

Op en rond het strand en het meer zijn dit jaar weinig vernieleingen gepleegd. De ambulance moest meerdere malen uitrukken voor hulpverlening bij overmatig drank- en drugsgebruik. Rond het Oosterduinsemeer werd tevens een fuik inebalsggenomen, waarmee illegaal gevist werd.

Mishandeling Noordwijk (D1) Een 25-jarige man uit Uithoorn is donderdag 24 mei mishandeld door een nog onbekende man die volgens getuigen een bekende van het slachtoffer zou zijn. Dader en slachtoffer verkeerden in het gezelschap van nog twee anderen. Het viertal kreeg meerdere keren ruzie bij een horecagelegenheid aan de Koninging Astrid Boulevard. Het slachtoffer is met een hersenschudding en rugletsel opgenomen in het LUMC te Leiden.

Verkeersongeval Oegstgeest (D2)
Een 60-jarige vrouw uit Leiderdorp is op haar fiets vanochtend, 23 mei rond half tien, aangereden door een 21-jarige automobilist uit Amsterdam. De vrouw wilde vanuit de Kempenaerstraat de Geverstraat oversteken, toen tegelijkertijd de automobilist over de Geverstraat reed. De vrouw werd door de auto geschept en viel op het wegdek. Door de val had zij last van haar rug en is zij naar het Rijnzichtziekenhuis in Leiderdorp gebracht.

Snelkraak Sassenheim (D2) In een winkel aan de Wattstraat heeft men woensdagavond 23 mei omstreeks 23.00 uur een snelkraak gepleegd. De toegangsdeuren werden hierbij vernield. Twee printers werden meegenomen.

Onder invloed Oegstgeest (D2) De politie zag donderdagnacht 24 mei omstreeks 00.15 een man onvast ter been over straat lopen. Hij stapte in een bestelbus en reed vriendelijk zwaaiend naar de agenten weg. Hierop is hij in het Thorbeckehof aangehouden. Hij had een ademalcoholgehalte van 445 ug/l. De limiet is 220 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal.

Foutparkeerders Oude Wetering (D3)
Op de Plantage zijn ivm met het mooie weer een achttal bekeuringen uitgedeeld aan watersporters, die hun auto op het fietspad geparkeerd hadden. Buurtbewoners reageerden over het algemeen positief op het uitschrijven van de bekeuringen. De politie zal vaker toezicht gaan houden op de Plantage ivm foutparkeren.

Controle 30km-zone Stevenshof Leiden (D4)
De politie gaat vanaf maandag 28 mei controleren op snelheidsovertredingen in de dertigkilometerzone in de Stevenshof. De controles zullen meerdere weken achter elkaar gehouden worden. Vooral op de Heintje Davidsweg en de Charley Tooropweg zal de politie intensief de snelheden in de gaten houden.

Verkeersongeval Voorschoten (D4)
Op woensdag 23 mei, is een 44-jarige fietser uit Voorschoten gewond geraakt toen hij op het kruispunt Professor Boerhaaveweg/ Anthonie van Leeuwenhoekkade/ Badhuisstraat/ Professor Einsteinlaan, geen voorrang verleende aan een 22-jarige man automobilist uit Papendrecht. De fietser reed over de Professor Boerhaveweg, in de richting van de Professor Einsteinlaan. Op het genoemde kruispunt gaf hij geen voorrang aan de voor hem van rechts komende automobilist, die op de kruisende weg reed. De fietser kwam door de aanrijding ten val en liep wat schaafwondjes op die ter plaatse door het GGD-personeel zijn behandeld. Zinloos geweld Voorschoten (D4)
Op 23 mei jl, omstreeks 23.30 uur vond op de Voorwatering een zinloze actie plaats tegen een 42-jarige Voorschotenaar. De man reed op zijn fiets over het fietspad, toen hij van achteren plotseling en trap in zijn rug kreeg. Dit gebeurde door een tweetal personen, die hem op een bromfiets van achteren naderde. Na de trap viel de man hard van zijn fiets en tegen een boom. Hierdoor heeft hij diverse schrammen en bloeduitstortingen opgelopen. De politie is op zoek naar de daders.

Rijden onder invloed Leiden (D4) Op de ir. Driessenstraat is op 24 mei jl, omstreeks 01.10 uur een 59-jarige Hazerswoudenaar aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten hadden de man zoen rijden in een auto, slingerend over de Beestenmarkt, Lammermarkt en Langegracht. Na aanhouding en ademanalyse op het bureau blies de man 665 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een dagvaarding . Ook op de Opaalstraat werd omstreeks 03.20 uur een 33-jarige Leidenaar aangehouden. Hij blies na zijn aanhouding 645 ug/l. Ook hij kreeg een invordering en een dagvaarding. Op de Parmentierweg zagen agenten een uur later weer een auto rijden. De bestuurder moest blazen en daaruit bleek dat de man alcohol op had. De bijrijder, een 32-jarige Leidenaar, was het kennelijk niet eens met de handelswijze van de politie en begon stennis te maken. Hij werd uiteindelijk aangehouden voor het belemmeren van de politie. De bestuurder, en 32-jarige Leidenaar, was niet in staat om op het bureau goed te blazen op het ademanalyseapparaat. Na acht keer proberen leverde hem dat een proces-verbaal op voor weigering. Hij kreeg een rijverbod van 24 uur, een invordering van zijn rijbewijs en een proces-verbaal ter zake weigering aan zijn broek.

Poging beroving met aanhouding Leiden (D4)
Agenten in vrije tijd zagen op 24 mei, omstreeks 21.15 uur dat drie verdachten probeerden een 67-jarige man te beroven op de hoek van de Vijf Meilaan. Een grootscheepse zoekactie naar de verdachten werd opgezet en uiteindelijk konden vier (één dook later op en was kennelijk degene die op de uitkijk had gestaan) verdachten worden aangehouden. De verdachten zijn afkomstig uit Voorschoten en Leiden en variëren in leeftijd van 18 tot 20 jaar. De verdachten zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Beroving op straat Alphen aan den Rijn (D5) Een 22-jarige man uit IJmuiden en een 21-jarige man uit Utrecht hebben vrijdag 25 mei aangifte gedaan van een beroving op de Bezembinder. De twee mannen verklaarden dat zij omstreeks 00.30 uur op de Bezembinder liepen toen er twee mannen aan kwamen lopen. Die eisten geld onder bedreiging van wapens. De Utrechter en IJmuider gaven daarop hun tas af.

Meisje aangereden Moerkapelle (D6) Een 5-jarig meisje uit Moerkapelle is woensdagmiddag 23 mei omstreeks 13.10 uur op de Herenweg aangereden door een bestelbus. Het meisje stak over vanachter een geparkeerde SRV-wagen en kwam toen in botsing met de zijkant van de bestelbus die over de Herenweg reed. De bus werd bestuurd door een 25-jarige vrouw uit Den Haag. Het meisje is met een waarschijnlijk gebroken rechterbeen, schaafplekken en een kapotte lip naar het Groenehartziekenhuis in Gouda vervoerd.

Diefstal Gouda (D7)
Woensdagmiddag 23 mei omstreeks 14.10 uur heeft een man diefstal gepleegd in een kledingzaak op de Kleiweg. Hij kwam de winkel binnen in gezelschap van een vrouw en wist even later in een onbewaakt ogenblik een greep in de kassa te doen. Hiermee vluchtte hij de winkel uit. De vrouw, een 29-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd door het winkelpersoneel in de winkel gehouden tot de politie arriveerde. Na verhoor is zij weer vrijgelaten. De politie heeft de omgeving naar hem afgezocht, maar heeft hem niet meer aangetroffen.

Verdachte bekent meerdere brandstichtingen Bodegraven (D7)
De 23-jarige Bodegraafse verdachte die de politie dinsdag 22 mei aanhield op verdenking van brandstichting in vuilcontainers, heeft een twintigtal andere brandstichtingen bekend. Vandaag, vrijdag 25 mei, wordt hij voorgeleid voor de officier van justitie. De brandstichtingen zouden hebben plaatsgevonden vanaf het begin van dit jaar. De politie zou graag met inwoners van Bodegraven in contact willen komen die in de maanden april en mei van dit jaar met brandstichting in Bodegraven zijn geconfronteerd en hier nog geen aangifte van hebben gedaan. Zij kunnen bellen met de politie in Bodegraven via telefoonnummer 0900-8844.

Te veel alcohol Gouda (D7)
Een 18-jarige man uit Gouda kreeg vrijdag 25 mei rond 1.15 uur een boete van 160 gulden omdat hij met te veel alcohol op op zijn brommer reed en omdat zijn brommer niet verzekerd was. De man werd gecontroleerd op de Operalaan omdat het achterlicht van zijn brommer niet werkte. De man moest blazen, de uitslag van de ademanalyse was 345 ug/l.

Vechtpartij Schoonhoven (D8) De politie stelt een onderzoek in n.a.v. een vechtpartij op de Haven, gepleegd op 23 mei jl, omstreeks 20.16 uur. Er zijn inmiddels twee verdachten aangehouden, een 24-jarige man z.v.w.o.v. en een 29-jarige man uit Schoonhoven. Zoals tot nu toe kon worden vastgesteld zijn er klappen gevallen en is er met een bierglas geslagen. De politie zal de komende tijd proberen meerdere getuigen te verhoren.