PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, 16 mei 2001


Napoleon in Archeon op 26 en 27 mei 2001


Europese Primeur: het eerste optreden van de Brigade Bijlandt als voorbereiding op de veldslag in 2005 bij Waterloo.


Zaterdag 26 en zondag 27 mei organiseert Archeon in samenwerking met de Napoleontische Associatie der Nederlanden een groot Napoleontisch weekend met als Europese Primeur een reconstructie van de slag bij Waterloo door de Brigade Bijlandt, een waar spektakel met veel kleurrijke uniformen.

Ruim driehonderd deelnemers bestaand uit soldaten, infanterie, cavalerie en artillerie slaan hun tentenkamp anno 1815 op in Archeon.

Het Napoleontische kampleven bestond niet alleen uit soldaten. Met een leger van bijvoorbeeld 5000 soldaten trok veelal een karavaan mee die hen geheel ten dienste stond. Naast vrouwen en kinderen waren het de ambachtslieden en kooplui die het dagelijks leven bepaalden van het kampleven. Een bezoek aan Napoleon in Archeon is dus niet alleen het bekijken van de soldaten maar ook het meebeleven van het Napoleontisch kampleven.

De veldslag is gebaseerd op de slag bij Waterloo in 1815. Napoleon was ontstapt uit Elba en wilde nog één keer een grote slag slaan. Hij verzamelde een leger en trok op naar de lage landen. Zodra dit nieuws bekend werd formeerde onder andere Engelsen, Belgen en Nederlanders hun legers. Uit Nederlandse en Belgische eenheden ontstond onder leiding van Commandant Bijlandt de Bijlandt Brigade. Zij trokken ten strijde en ontmoette de andere legers zoals bekend bij Waterloo. In Archeon zullen diverse groeperingen een nieuwe Bijlandt Brigade formeren. In 2005 bij de eerstvolgende replay van de Slag te Waterloo zal deze Bijlandt Brigade acte de présence geven. De veldslag bij Archeon is hier een voorbereiding op.








De uitleg die tijdens de slag wordt gegeven, maakt duidelijk hoe er in die tijd werd gevochten en waarom bepaalde dingen gebeurden. De Brigade Bijlandt bestaat uit een samenwerkingsverband van verschillende verenigingen. Zij brengt voor het eerst sedert 200 jaar een Nederlandse brigade uit de Napoleontische periode in authentieke uniformering in het veld. Een unicum in Europa. Wandel door het historische bivak van de Nederlandse Groepen en hun "Franse tegenstanders".

Archeon is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.