SOERJADI CONCERTS BV

Wibi Soerjadi viert 20-jarig Jubileum

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Wibi Soerjadi zijn succesvolle carrière als Concertpianist begon. Op elfjarige leeftijd trad hij voor het eerst op in De Doelen en geeft sindsdien concerten in binnen - en buitenland. Hij zal zijn jubileum vieren met concerten in o.a. de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam en de Grote Zaal van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Uniek op het programma is de roemruchte Tarantelle di Bravura d'après la Tarantelle de la Muette de Portici. Deze virtuoze Tarantelle is voor de pianist technisch en mentaal één van de meest veeleisende werken uit de pianoliteratuur en wordt daarom in de hele wereld zelden uitgevoerd. Voor en na de pauze geeft Marion Soerjadi een korte toelichting. Zij vertelt over de bijzondere aspecten en kenmerken van de te vertolken pianowerken.

Inmiddels is in de wandelgangen van de klassieke muziek bekend geworden dat Wibi Soerjadi een eigen Piano-academie, naar voorbeeld van de violist Yehudi Menuhin, gaat oprichten op het Landgoed Wulperhorst te Zeist. Dit is nu ook door zijn management officieel bevestigd. De concertconcentratie, toonvorming, interpretatie, en de mentale studie zijn enkele aspecten die Wibi Soerjadi zal doorgeven. Gezien zijn concertagenda zal Wibi Soerjadi sporadisch actief verbonden zijn aan de Piano-academie. De oprichting van de Piano-academie is een unieke gebeurtenis in Nederland en de bekroning van het jaar 2001 waarin Wibi Soerjadi zijn twintigjarig jubileum als concertpianist viert. De academie zal niet het karakter van een conservatorium hebben maar beoogt meer een internationaal culturele verzamelplaats van pianisten van diverse pluimage waar een bijna verloren traditie bewaart zal blijven.
Binnenkort staat het bezoek gepland van Wibi Soerjadi aan de Bösendorferfabriek in Wenen waar hij Bösendorfer concertvleugels Imperial 2.90m zal uitzoeken voor zijn Piano-academie. De leerlingen zullen les krijgen op deze bijzondere instrumenten.

Wibi Soerjadi zet ook de traditie voort uit de tijd van de Romantiek toen het heel gebruikelijk was om met een klein select publiek te genieten van klassieke muziek in 'huiselijke kring'. De buitenplaats Wulperhorst is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling en vanwege de bewoningsgeschiedenis. Alsmede van ensemble waarde vanwege situering in relatie met de nabij gelegen buitenplaatsen Blikkenburg en Slot Zeist als onderdeel van de Stichtse Lustwarande. De exclusieve Thuisconcerten in deze schilderachtige buitenplaats zullen een bijzondere bijdragen leveren aan het cultuurgoed van de provincie Utrecht.

In zijn twintigjarige carrière als concertpianist heeft Wibi Soerjadi reeds vele prijzen mogen ontvangen. Onder andere de Elisabeth Evertprijs, 1e prijswinnaar Prinses Christina Concours, 1e prijswinnaar Nationaal 'Eurovision Competition for young musicians', vervroegd cumlaude afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium met een tien met onderscheiding, jongste deelnemer en prijswinnaar van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours, de Edison Classical Music Award en de Duitse Echo Klassik Award geven aan dat Wibi Soerjadi een concertpianist is met een bijzondere muzikale Palmares. Hij heeft gespeeld in een uitverkochte Grote Zaal van Carnegie Hall in New York. De beroemde Amerikaanse criticus Harold C. Schönberg, die tijdens het debuut in de zaal aanwezig was, vertelde na afloop dat hij tijdens het concert zich terug waande in de gouden tijd van de Grote Romantische Pianotraditie. Kenners noemen Wibi Soerjadi vanwege zijn eigenzinnigheid een 'Klasse Apart' en roemen hem om zijn poëtische touché die alleen te horen was bij de grootmeesters van weleer.

Jubileumconcerten Wibi Soerjadi
Zaterdag 26 mei 2001, 20.15 uur in de Grote Zaal van Het Concertgebouw Amsterdam
Zondag 10 juni 2001, 16.00 uur in de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg Utrecht
Reserveringen: Soerjadi Concerts ticketlijn: 0800 0231428 (gratis)

Soerjadi Concerts B.V. Dorpsweg k 159, 1676 GK Twisk. Tel: 0227 547378, Fax: 0227 547381

17 mei 01 14:10