Orde van Medisch Specialisten

Voorjaarsbrief Zorg 2001 ronduit teleurstellend

25 mei 2001

Na de positieve voorstelling van zaken door minister Borst over de fl 3,1 miljard extra voor de zorgsector, blijkt de realiteit onthutsend te zijn. Een belangrijk deel van de eerder gedane toezeggingen wordt niet nagekomen door het ministerie van VWS. Dat blijkt uit de Voorjaarsbrief Zorg 2001, die de minister van VWS op 15 mei jongstleden naar de Tweede Kamer stuurde. Om te beginnen blijkt een belangrijk deel van de fl 3,1 miljard binnen de begroting van VWS zelf te zijn gevonden, zodat er uiteindelijk slechts fl 2,2 miljard extra komt voor de zorg.

Voor 2001 was door de Orde, de NVZ en ZN een bedrag van fl 958 miljoen extra gevraagd, op basis van de afspraken in het Convenant en de daarmee samenhangende inventarisaties. Dit geld was onder meer bedoeld voor extra productie, het herijken van honorariumbudgetten en dure geneesmiddelen. Hiervan komt 758 miljoen ter beschikking, vooral voor extra productie. Dit is in strijd met de toezeggingen van de minister in het actieplan Zorg Verzekerd en ondermijnt het draagvlak voor het ingezette beleid. Op zichzelf is 758 miljoen (inclusief demogroei) extra een substantieel bedrag, maar in de praktijk blijkt dat deze extra middelen niet goed kunnen worden aangewend door de klemmende regelgeving van het CTG, zo blijkt uit een inventarisatie die door de Orde is gedaan. Productieafspraken blijven dan ook achter. Daarnaast was door de minister toegezegd om de forse stijging van de arbeidsongeschiktheidspremies over 1999 en 2000 te compenseren in de tarieven voor alle vrij beroepsbeoefenaren. Van de daarvoor benodigde gelden komt dit jaar slechts 1/3 deel. Wel is toegezegd dat in 2002 en 2003 de overige delen van de benodigde middelen komen. Voor dit jaar is het resultaat natuurlijk teleurstellend. Het gaat hier om feitelijke kostenstijgingen (waar individuele specialisten geen invloed op uit kunnen oefenen) die normaal gesproken geheel in de tarieven en budgetten zou moeten worden verwerkt. De minister had het CTG in december 2000 daar zelf om verzocht... Deze tekortschietende compensatie van gestegen kosten treft overigens ook de tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten, waarmee wij gezamenlijk willen optrekken om dit te verhelpen.
In de voorjaarsbrief is verder extra geld (fl 65 miljoen) uitgetrokken voor de uitbreiding van de opleidingscapaciteit voor de vervolgopleidingen. De minister heeft wel gekregen wat zij heeft gevraagd aan het kabinet, maar heeft bij lange na niet gevraagd wat het Capaciteitsorgaan heeft geraamd. Ook op dit vlak blijkt het kabinet de problemen in de zorgsector te onderschatten. Het lijkt er dus op dat in het kabinet de politieke afweging om de coalitie in stand te houden en daarmee samenhangend het vasthouden aan de Zalm-norm en het budgettair kader zorg - ook voor de in belangrijke mate particulier gefinancierde zorgsector! - de boventoon heeft gevoerd. Op deze manier kan de door de overheid gewenste omslag in zorg niet goed tot stand worden gebracht. Centrale sturing blijft kennelijk dominant, zodat de convenantpartijen hun voornemens niet ten uitvoer kunnen leggen. Dit maakt het beleid ongeloofwaardig. Het bestuur van de Orde heeft gisteravond geconstateerd dat in deze situatie het convenant met NVZ, VAZ en ZN om de wachtlijsten weg te werken niet uitvoerbaar is. De Orde zal op korte termijn contact zoeken met de partners in het convenant om gezamenlijk deze situatie het hoofd te bieden. Daarbij zal ook zeker gesproken moeten worden over de klemmende regelgeving vanuit het CTG, die garant staat voor een mislukking van de inhaalslag wachtlijsten.
De Orde zal de minister van VWS verzoeken om een bestuurlijk overleg op de kortst mogelijke termijn, gezien de over het geheel genomen teleurstellende uitkomst van de Voorjaarsbrief. Dit is een heel slecht signaal naar de sector en doet bepaald geen recht aan de gewekte verwachtingen bij de werkers in de gezondheidszorg en de samenleving als geheel.

U begrijpt dat wij dit alles niet lichtvaardig opvatten. Wij hebben als medisch specialisten de afgelopen jaren bijzonder constructief meegewerkt
aan het oplossen van de veelal door de overheid veroorzaakte problemen in de zorg en zijn nu absoluut ontevreden over de wijze waarop onze inzet wordt gehonoreerd, zeker gezien de eerder gedane toezeggingen vanuit VWS. Het bestuur van de Orde beraadt zich eind mei op de stappen die gezet moeten worden om deze teleurstellende uitkomsten substantieel te verbeteren. Want een ding is duidelijk: zo kan het echt niet. Zo worden de wachtlijsten niet weggewerkt en zo komt er geen extra productie.

© copyright Orde 2001