Nieuws Artsen.net

ICT en de Orde

In het oog springende voorbeelden zijn de landelijke aanpak van geïntegreerde ICT voor de ondersteuning van Zorgketens en het programma voor de invoering van DBC's. Daarnaast, en ermee verweven, heeft het bureau van de Orde zijn eigen interne ICT ontwikkelingen zoals de invoering van de Infodesk die successievelijk, tussen de bedrijfsactiviteiten van het Ordebureau door, operationeel wordt.

Het accent van ICT binnen de zorg ligt op dit moment vooral op het bundelen van ICT-toepassingen met als doel de zorgverlener(s) maximaal in staat te stellen de voor hem/haar benodigde informatie op het juiste tijdstip en de juiste plaats beschikbaar te hebben. Bestuurlijk neemt de Orde deel in alle in Nederland lopende activiteiten op ICT-gebied in de zorg, in de volle breedte, zoals ook beschreven is in het Vademecum van de Orde. De vice-voorzitter van de Orde beheert daarom bestuurlijk de ICT portefeuille.

De Orde neemt deel aan het landelijk ICT Platform Zorg met als uitvoerende organisatie de stichting VIZI. De stichting VIZI zorgt voor de Orde samen met NVZ vereniging van ziekenhuizen en LHV voor het optimaal vertalen van zorgprocessen en hun samenhang naar de ICT ondersteunende functionaliteit. Hier gaat het over de infostructuur. District op Orde houdt zich bezig met transmurale zorgvernieuwingsprojecten in de regionale setting. Meer dan 40% van deze projecten betreffen ICT-ontwikkelingen. Hierdoor is District Op Orde voor VIZI een leverancier van (geketende) zorgprocessen voor de ICT.

VIZI heeft als opdracht te zorgen voor effectieve ondersteuning van het ICT gebruik in de zorg. In grote trekken komt het er op neer aan de ene kant te zoeken naar algemeen toepasbare regels, aan de andere kant toepasbaarheid proefondervindelijk te toetsen. Het onderzoeken van de algemene toepasbaarheid van ICT oplossingen voor de zorg is door de ontwikkelingen in de zorg en in de technologie een voortdurend proces, waarbij gebruik wordt gemaakt van modellen voor het afbeelden van zorgprocessen en hun samenhang. De proefondervindelijke toetsing wordt uitgevoerd in proefprojecten, waarvan er binnen het kader van zowel District op Orde als in het kader van IP zorg worden gepland en uitgevoerd. De doelstelling is op korte termijn enige proefprojecten uitgevoerd te hebben, met als resultaat: Ten eerste criteria te hebben voor de invoering van geïntegreerde ICT ondersteuning van zorgprocessen, denk aan verbreding van Elektronisch Medisch Dossier toepassingen. Ten tweede kennis te kunnen verspreiden over het invoeren op grote schaal van generieke ICT toepassingen in de zorg.

© copyright ORDE 2001