Persbericht

Verbod op proeven met mensapen is een farce, actiecampagne Koen gaat door.

Dierenrechten activisten van actiecampagne Koen noemen de voornemens van Minister Hermans met betrekking tot vivisectie-centrum BPRC een poldermodelachtige farce en hoogst onacceptabel.

Minister Hermans heeft besloten het advies, stoppen met proeven op mensapen, uitgebracht door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappers) op te volgen en een verbod in te stellen. Dit verbod volgde op de commotie die ontstaan is rond het vivisectie-centrum BPRC in Rijswijk.

De dierenrechten activisten van actiecampagne Koen vinden dit verbod ontoereikend.

Nog steeds zullen er in Rijswijk onnodige en pijnlijke experimenten plaats gaan vinden op de 1500 overgebleven apen. Een aantal van deze primatensoorten staan op de rode lijst van bedreigde diersoorten.

Nog steeds zullen er apen gefokt en uit de natuur gehaald worden voor experimenten. BPRC heeft naast een eigen fokprogramma ook een bruikleenovereenkomst lopen met safaripark Beekse Bergen, waar als er in het BPRC een tekort aan resusapen is jaarlijks de babyresusaapjes bij hun moeder worden weggehaald en overgebracht naar de te krappe kooien in het BPRC. Ook worden er apen aangekocht (jaarlijks zo'n 250) vanuit de 'vrije wereldhandel': Apen worden ge<mporteerd uit China, India en Pakistan. Zo'n 30% van de apen overleeft deze reis niet.

Nog steeds is er onduidelijkheid rond BPRC. Bij het onderzoek naar xenotransplantatie omzeilt het BPRC op slinkse wijze de Nederlandse wetgeving door gebruik te maken van uit Engeland ge<mporteerde genetisch gemanipuleerde varkens. Er is namelijk in Nederland nog helemaal geen duidelijke wetgeving voor xenotransplantatie. Het feit dat het BPRC in opdracht van het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse leger dieren laat leiden en sterven in onderzoeken naar door de mens uitgevonden vernietigingswapen zoals gifgassen en zenuwgassen is te belachelijk voor woorden.

Nog steeds worden er in Nederland miljoenen guldens overheidssubsidie uitgegeven aan dierproeven. En dat terwijl er in de ons omringende landen steeds meer stemmen opgaan om het gebruik van proefdieren in het algemeen en primaten in het bijzonder terug te dringen. Er bestaan vele, goedkopere en echt wetenschappelijke alternatieven voor dierproeven, maar de overheid stelt hier bijna geen geld voor beschikbaar. Van elke gulden die de overheid in onderzoeksmethoden investeert gaat slechts 0,6 cent naar dierproefvrije onderzoeken.

De dierenrechten activisten van actiecampagne Koen vinden dat er nog lang geen reden is tot vreugde. Koen eist een onmiddellijk einde aan de dierenmishandeling in het vivisectie-centrum BPRC.

BPRC moet dicht, BPRC gaat dicht.

Einde persbericht
Noot aan de redactie:
Koen is de naam van een campagne van directe acties tegen het BPRC. Deze campagne is vernoemd naar de chimpansee Koen die in het BPRC HIV (het virus dat AIDS veroorzaakt) ge<njecteerd heeft gekregen en 10 jaar in zijn eentje in een stalen kooi heeft gezeten.

Contact: Koen, Postbus 10233, 2501 HE Den Haag,
bprcapenhel@yahoo.com
http://www.antenna.nl/nvda/bprcapenhel