Provincie Utrecht

Persbericht
989877600

Utrechtse natuur op televisie
Provincie hoofdsponsor van 6 afleveringen op Kanaal 9

Vanaf zaterdag 26 mei zijn op Kanaal 9 zes zaterdagen lang afleveringen te zien over de mooie natuur in de provincie Utrecht, onder de titel Natuurlijk Utrecht. De uitzendingen starten om 18.30 uur en worden elk uur herhaald tot zondagochtend 11.00 uur. De provincie Utrecht is hoofdsponsor van de serie mede-sponsoren zijn: Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Verder werkten mee: Landschapsbeheer Utrecht, de Stichtse Milieufederatie en het Consulentschap Natuur en Milieu Educatie.

De provincie Utrecht wil directer communiceren met haar inwoners. De regionale televisiezender Kanaal 9, die mede door inspanningen van de provincie tot stand is gekomen, biedt daarvoor goede mogelijkheden. Een onderwerp als de natuur in de lente, wanneer alles openbarst en de mensen naar buiten willen, spreekt een breed publiek aan. De communicatie met de burgers vanuit de provincie gebeurt ook via andere kanalen. Naast de televisieserie verschijnen er inmiddels provinciedekkend paginas in huis-aan-huis bladen, met steeds een wisselend thema. Verder wil de provincie burgers directer betrekken bij de beleidsontwikkeling via Internet.

Inhoud van Natuurlijk Utrecht
De serie is zo opgezet, dat de presentator steeds een natuurgebied intrekt, de schoonheid bewondert en kijkt naar het beheer van dat alles. In de eerste aflevering gaat presentatrice Annebelle Schneemann op zoek naar de krabbescheer in het plassengebied bij Loosdrecht. De krabbescheer is een plantje dat alleen in schoon water gedijt dankzij inzet van de provincie Utrecht en Natuurmonumenten is de waterkwaliteit enorm verbeterd. Verder ontmoet zij een rietsnijder en een beroepsvisser. In de volgende aflevering 'aakt zij een rondrit langs de landgoederen van de Stichtse Lustwarande. De provincie Utrecht verleende nog onlangs subsidie aan Het Utrechts Landschap, voor aankoop van de landgoederen Blikkenburg en Wulperhorst. Het beleid is gericht op behoud van historie en natuur. In de volgende afleveringen onder ander de natte ecologische verbindingszones in Leidsche Rijn, de Nieuwe Hollandsche Waterlinie in de cultuurhistorische hoofdstructuur en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, alwaar een ree zal worden gevolgd en de obstakels van wegen en hekken op zijn pad. Het voorlopig- laatste deel gaat over de uiterwaarden, bij de overgang van Heuvelrug naar Nederrijn, waarbij wordt getoond hoe natuurbeheer en waterbeheer goed kan worden gecombineerd. De regie van Natuurlijk Utrecht is in handen van Peter Paul van der Houven.

Herhaling
Volgend jaar zal de serie worden herhaald en ook nog verder worden uitgebreid. Dan zal het natuurbeheer door boeren en vrijwilligers aan bod komen, in gebieden die nu niet te filmen zijn, in verband met de MKZ-crisis.

Meer informatie:
Provincie Utrecht: Marja van Buuren (030) 2583207 Kanaal 9: Geert Voskamp, Neske Kraai (030) 2737037 Het Utrechts Landschap: Sascha van Breukelen (030) 2219998 Staatsbosbeheer: Guus Verhorst (030) 6028625
Natuurmonumenten: Claartje Sade (035) 6559607

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of per e-mail:
Marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl .

Terug