Persmededeling van de CVP
(26 mei 2001)

EINDELIJK

70 jonge CVP-ers ­ en niet de eerste de besten ­ manifesteren zich zaterdag in de media. Ze formuleren hun kritiek en hun voorstellen; ze stellen zich tegelijk op als loyale bondgenoten. Ze willen meer gloed in het vernieuwingsproces, dat volgens hen te traag en te vaag verloopt. Ze willen meer jongeren in de voorhoede van de CVP. Ze gonzen als een zomerse korf.

De redactie van OEDe Morgen¹ betitelt deze beweging pathetisch als een dreun voor mezelf. Ik zie het anders. Eigenlijk denk ik: eindelijk.

Deze groep hadden we de voorbije maanden niet gehoord in het debat; ze beschouwde zichzelf als een bijna verloren generatie in de partij. Thans zoekt deze groep haar plaats en haar inbreng in een open vernieuwingsproces. Deze waardevolle ploeg heeft eindelijk terug aansluiting gevonden op een beweging die zij mee kan en mag bepalen.

Dat deze groep zich manifesteert is dus zonder meer positief. Het debat wordt opengetrokken en verrijkt. Ik neem aan dat deze groep dertigers ook intern de vernieuwing zal versterken. In eerste instantie gaat het hierbij om een inhoudelijke oefening, eerder dan om een generatiegevecht.

De vernieuwingsoperatie verloopt volgens schema. Zij startte een half jaar terug, onmiddellijk na de gemeenteraads-verkiezingen die we wonnen. We volgen het uitgestippelde vernieuwingstraject en keurden de voorbije weken een inhoudelijke basistekst goed.

Het is mede ­ en misschien vooral ­ de opdracht van de jongeren om op onze algemeen aanvaarde basisteksten nu een nieuwe radicaliteit te bouwen. Wellicht komen ze daardoor in de positie om met de steun van de kiezer het nieuwe gezicht van de partij te worden.

Indien zij de komende maanden inhoudelijke scherpte bijbrengen, kan het congres van september hun congres worden.

De vernieuwing van onze partij is een open beweging op duidelijke fundamenten en binnen een duidelijke kalender.

Stefaan De Clerck.
Algemeen Voorzitter.


***

Het debat rond de toekomst van de christen-democratie staat open voor iedereen. Wij nodigen alle geëngageerde en geïnteresseerde Vlamingen uit eraan deel te nemen.Ideeën, suggesties en bemerkingen zijn welkom op onze discussiesite (axis.cvp.be), per email (inform@cvp.be) of per fax (02 - 230 43 60).


***