Politiebericht Friesland: Friesland 27-05-2001 Politieberichten van 26/5 (13.00) t/m 27/5 (13.00)

Fryslân: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 20.30 uur reed een 47-jarige automobilist uit Triemen over de Foarwei te Oudwoude. Daar botste hij frontaal tegen een rechts van de weg staande boom. Het slachtoffer liep lichte verwondingen aan de arm op. De verdachte bleek te hebben gedronken. Hij blies 680 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto was totaal vernield.

Zaterdag omstreeks 22.35 reed een 26-jarige automobilist uit Harlingen tegen een aantal Amsterdammertjes in de Kleine Bredeplaats te Harlingen. Vervolgens reed hij tegen een dukdalf op de hoek van de Jan Ruurdstraat Zuiderhaven. Op de Wilhelminastraat raakte hij nog de auto van een 33-jarige automobilist uit Harlingen. Bij zijn aanhouding blies de man 580 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Zaterdag omstreeks 22.50 uur reed een 19-jarige bromfietser uit Leeuwarden door de Diepenbrockstraat te Leeuwarden. Hij kon net een aanrijding met een rechts geparkeerde auto voorkomen, maar raakte daardoor frontaal de zijkant van een aan de linkerkant van de straat geparkeerde auto. De man blies 1005 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur.

Zaterdag omstreeks 23.30 uur werd een 54-jarige automobilist uit Terschelling-West aangehouden op de Hoofdweg West te Terschelling. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Een kwartier later werd een 45-jarige automobiliste uit Den Haag aangehouden. Ook zij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies ze 235 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Zondag omstreeks 00.40 uur werd een 22-jarige bromfietser uit Drachten aangehouden op de Lange West te Drachten. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 460 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Tevens kreeg hij een bekeuring voor het niet dragen van een helm. Omstreeks 04.00 zag de politie de man weer rijden, ditmaal op de Kaden. Hij reed dus tijdens het rijverbod, tevens droeg hij weer geen helm. Voor beide feiten kreeg hij een proces-verbaal.

Zondag omstreeks 01.20 uur werd een 30-jarige automobilist uit Hallum aangehouden op de Doniaweg te Hallum. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 405 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uren.

Zondag omstreeks 02.05 uur werd een 43-jarige automobilist uit Appelscha aangehouden op de Schottelenburgweg te Oosterwolde. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 505 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.

Zondag omstreeks 02.25 uur werd een 24-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op de Trekker te Heerenveen. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 315 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Zondag omstreeks 05.15 uur werd een 19-jarige automobilist uit Ternaard aangehouden op de Nachtegaalstraat te Drachten. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur.

Zondag omstreeks 06.15 uur werd een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op het Ruiterskwartier te Leeuwarden. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 980 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal shirts
Zaterdag omstreeks 11.40 uur werden uit een winkel aan het Ruiterskwartier een viertal basketballshirts ontvreemd met een totale waarde van circa 600 gulden. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden. Toen de aangeefster omstreeks 12.15 uur een verdachte zag fietsen in de Reigersteeg, heeft de politie nog een zoektocht gedaan. Een politieman kreeg daarbij van een omstander een fiets te leen, maar de fietstocht bleef zonder resultaat.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.50 uur werd een 15-jarige inwoner van Sneek betrapt bij een diefstal in een winkel aan de Nieuwestad. Hij had een shirt ter waarde van 149,95 weggenomen. Toen de jongen er vandoor ging, kreeg de eigenaar van de winkel een fiets te leen van een voorbijganger. Hij haalde de verdachte in en wist deze aan te houden. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoonster van Veenwouden.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag werd een 34-jarige inwoner van Leeuwarden betrapt in een winkel aan het Hoeksterpad voor het stelen van een aantal bierworstjes ter waarde van 3,89 gulden. Verder bleek de verdachte in het bezit te zijn van 13 XTC-pillen en drie wikkels met een kwart gram cocaïne. De verdachte heeft afstand gedaan van de pillen en de cocaïne.

Franeker: diefstal koelkasten
Uit een woning aan het Filosofenpad zijn zaterdag tussen 08.45 en 13.30 uur twee koelkasten ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Harlingen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdag omstreeks 14.30 uur is ingebroken in een auto die geparkeerd stond in de Sint Anthonystraat. De rechterportier was geforceerd. Ontvreemd werden onder andere een tas, een portefeuille met een gering geldbedrag, een rijbewijs en een versterker. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Drachten: aanhouding na verkeersboete
Zaterdag omstreeks 16.30 uur kreeg een 25-jarige automobilist uit Drachten op de Stationsweg een bekeuring omdat hij over het fietspad bij de Vogelzang had gereden. Toen een politiewagen hier toevallig langsreed spuugde de Drachtster een flinke rachel op de voorruit. Na enig moeite kon de verdachte worden aangehouden voor belediging en verzet.

Sonnega: vernielingen
Bij het in aanbouw zijnde AZC aan de P. Stuyvesantweg zijn zaterdagmiddag diverse vernielingen geconstateerd aan verschillende caravans. Een vijftal caravans heeft een gat aan de voorzijde, een aan de achterzijde. Van een caravan is het raam aan de achterkant kapot.

Dokkum: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 19.50 reed een 23-jarige automobilist uit Dokkum over de Stationsweg. Hij kwam vanuit de richting van de Hantumerweg en reed in de richting van Dongeradyk. Een 19-jarige automobiliste kwam vanuit de Eelaan. De Dokkumer zag dat de vrouw naar rechts keek en niet naar links en vervolgens zonder te stoppen het kruisingsvlak opreed. Hoewel de Dokkumer niet snel reed, was een aanrijding het gevolg. De vrouw is, met vermoedelijk een hersenschudding en nekklachten, overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Doniaga: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 14.05 uur viel een 49-jarige automobilist uit Lemmer op de Rijksweg A6 ter hoogte van Doniaga in slaap. Hij raakte eerste de middenberm, gaat naar de andere kant van de weg, klapt in de vangrail, gaat weer naar de andere kant van de weg en komt in de middenberm tot stilstand. Door andere weggebruikers werd eerste hulp verleend. Het slachtoffer is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De auto raakte totaal vernield.

Lemmer: getuigen gevraagd na mishandeling
Zaterdag omstreeks 21.00 is een tienjarige jongetje uit Lemmer mishandeld op de kermis. Waarschijnlijk is ook een andere jongen mishandeld. Het zou gaan om een man, gekleed in een spijkerbroek, rood gezicht en een wit T-shirt. Verder droeg hij een aantal gouden kettingen om de hals. De man maakte deel uit van een groepje van zes of zeven personen. De politie stelt een onderzoek en komt graag via het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844, in contact met eventuele getuigen.

Sneek: joyriding
Zaterdag omstreeks 23.00 werd door waarschijnlijk enkele jongeren een vrachtwagen weggenomen van de Klokslag. Even later, omstreeks 00.10 uur, werd de vrachtwagen teruggevonden op de Harmen Sytstrastraat. De brandstoftank was lek en beschadigd. De inhoud van de tank was leeggelopen op straat. De brandweer heeft de diesel, samen met gemeentewerken, opgeruimd. Waarschijnlijk is onderweg, op de Kerkhoflaan met de kruising van de Overweg, op de brug een aanrijding gebeurd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Sneek: autovernielers aangehouden
Zondag omstreeks 03.20 uur kreeg de politie een melding dat twee personen over autos heenliepen. Het betrof een rij geparkeerde autos aan de linker- en rechterzijde van het Oud Kerkhof. Drie wagens hebben zichtbare schade. De politie heeft twee verdachten aangehouden voor het vernielen van autos cq openlijke geweldpleging. Het betreft twee inwoner van Heeg, 18 en 19 jaar oud.

Ureterp: inbraak autos
Zondag omstreeks 02.15 werd ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Foareker. Het rechterportier werd vernield. Een radio-cdspeler werd ontvreemd. Aangifte werd gedaan door een 62-jarige inwoner van Drachten. Omstreeks dezelfde tijd werd, op dezelfde wijze, ingebroken in een auto die stond geparkeerd op de Skoalleleane. De radio werd vernield. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Ureterp.

Ureterp: eenzijdig ongeval met letsel
Zondag omstreeks 02.00 uur reed een auto in noordelijke richting over de Hegebrechsterleane. Bij een haakse bocht werd nog geremd, maar de auto gleed via de berm de sloot in. De twee personen die voorin zaten sloegen met hun hoofd tegen de voorruit. Ze droegen geen gordel. De drie inzittenden, twee inwoners van Assen, 19 en 25 jaar, en een 26-jarige inwoner van Ten Boer, zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto raakte totaal vernield.

Joure: taxichauffeur mishandeld, verdachte opgepakt Zondag omstreeks 03.45 stapte een 20-jarige inwoner van Terkaple in een taxi in de Midstraat. Deze was door andere klanten besteld, maar de inwoner van Terkaple wilde de taxi niet verlaten. Hierop sloeg en schopte hij de taxichauffeur, een 32-jarige inwoner van Heerenveen. De 20-jarige is aangehouden.

Drachten: niet voldoen bevel
Terwijl de politie zondag omstreeks 04.45 een paar bekeuringen wilde uitdelen voor wildplassen op de Kaden, probeerde een 30-jarige inwoner van Noardburgum dit te beletten. Enkele malen werd hem gevraagd zich te verwijderen. Hieraan wilde hij niet voldoen. Hierop is de man overgebracht naar het bureau.

Franeker: twee aanhoudingen
Zondag omstreeks 05.10 uur zijn twee verdachten aangehouden op de Hertog van Saxenlaan. Ze schopten tegen fietsenhekken aan en tevens lag een aantal fietsen op de grond. Beide verdachten, beiden 20 jaar, zijn afkomstig uit Franeker en aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een verdachte beledigde een politieagente en kreeg een proces-verbaal voor belediging.

Gorredijk: autobanden lek
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in de Spinnerij vier autobanden lek geprikt. Een 57-jarige inwoner van Gorredijk heeft aangifte gedaan. Even later bleek dit zelfde bij nog een auto in de straat te zijn gebeurd. Op de Weverij werd een zestal autos aangetroffen met lekke banden.

Dokkum: getuigen gevraagd na vernieling
Zowel in de nacht van vrijdag op zaterdag als de nacht van zaterdag op zondag is een raam ingegooid bij de muziekschool aan de Gedempte Hantumervaart. Aangifte is gedaan door een 52-jarige inwoner van Dokkum. De schade bedraagt ongeveer 500 gulden. De politie komt graag in contact met eventuele getuigen via 0900 8844.

Damwoude: vernielingen sporthal
In de nacht van zaterdag op zondag zijn een tiental ramen vernield van de sporthal aan De Boppeslach. Binnen werd een deur vernield en vloertegels raakten beschadigd. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Damwoude.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272