Impressie sessies over beleidsplan Orde 2002-2004

27 mei 2001

Wil een beleidsplan enige betekenis hebben, dan moet van te voren worden na gegaan wat medisch specialisten vinden dat de Orde zou moeten doen en zou moeten zijn. Daarom hebben we in de afgelopen weken met een veertigtal medisch specialisten (jong en oud, man en vrouw, in dienstverband of vrije vestiging, werkzaam in de academie of in de 'periferie' ) intensief van gedachten gewisseld over de eerste concepttekst van het beleidsplan. Het bestuur van de Orde had deze tekst na een uitgebreide discussieronde opgesteld. Nu kwam het erop aan om de tekst eens 'uit te proberen'.

De discussies tijdens de beleidssessies waren intensief en hebben veel opgeleverd voor de volgende versie. Deze zal in de Algemene Ledenvergadering van september opiniërend worden besproken. De meeste deelnemers konden zich goed vinden in de schets van de ontwikkelingen die op medisch specialisten afkomen en op de antwoorden die de Orde daarop - als organisatie van en voor medisch specialisten - moet geven. Veel van de discussies spitsten zich toe op de onderlinge verhouding van ondernemingszin (iets wat alle medisch specialisten kan binden), ondernemerschap respectievelijk dienstverband, de rol van de Orde bij de materiele belangenbehartiging en bij het kwaliteitsbeleid (waaronder de ontwikkeling van ICT en een elektronisch medisch dossier). Er werden ook zaken gemist, zoals duidelijke aandacht en keuzes voor jonge (bijna) specialisten, die heel nadrukkelijk bij de voorbereiding van het beleidsplan zijn betrokken. Ook de aandacht voor de randvoorwaarden om wetenschap te kunnen bedrijven en het vak binnen de context van het academisch ziekenhuis aantrekkelijk te houden kon veel groter, aldus de deelnemers. Unaniem was men van mening dat deze aanpak om een beleidsplan te maken lof verdient. Dat is verheugend, want een beleidsplan van de Orde moet uiteindelijk alle medisch specialisten aanspreken en helpen om hen blijvend bij de Orde te betrekken. Het bestuur van de Orde wil alle deelnemers van deze bijeenkomsten nogmaals hartelijk danken voor hun gewaardeerde bijdrage.
Mocht ook u belangstelling hebben voor de totstandkoming van het beleidsplan van de Orde: de volgende versie staat op de agenda van de ALV van 27 september aanstaande. Deze versie zullen we medio augustus op de gesloten delen van de website van de Orde plaatsen, zodat u ook langs die weg uw commentaar en suggesties aan ons over kunt brengen.