Situatie Maluku 26-05-2001

3 leden van de inlichtingendienst door massa gedood in OSM (Benteng)

Tegen 10.00 s'morgens werden 3 leden van de inlichtingendienst door massa christenen gedood. Volgens de bewoners van OSM zagen de drie er verdacht uit, en zij waren gekleed als de terroristen, n.l. een militairenbroek en een zwart T-shirt.

Nog meer terroristen gesignaleerd in de bergen van Kusu2 Sereh, tussen Soya en Hatalai en Bak pecah.
Vannacht tegen 23.00 uur 25-05-2001, heeft men een terrorist gesignaleerd tussen Soya en Hatalai. Via de HT (Handy Talky) worden we op de hoogte gebracht van de situatie "in het veld". Zo hebben we ook vernomen dat de indringer inmiddels is geexecuteerd.

Vanmorgen 26-05 tegen 10.00 uur hebben bewoners van Bak Picah (tussen Mangga dua en Kusu2 Sereh) melding gemaakt van 4 terroristen. Twee zijn inmiddels gevangen genomen en geexecuteerd. De twee anderen zitten nog in de bergen en kunnen geen kant op. De "landwachters" blijven het gebied bewaken en beginnen vroeg in de morgen zodra het licht is, het gebied uit te kammen.

De geruchten doen de ronde dat vanuit Jakarta ca. 300 freeman (gangsters, mafia's) naar de Molukken is gezonden om opnieuw, na ca. 4 maand rust, onrust te stoken. Het zouden getrainde huurmoordenaars zijn, die tegen betaling van 3 juta christenen moeten uitmoorden. De geruchten doen ook de ronde dat er ook christenen freeman aanwezig zijn. Vermoedelijk zitten deze terroristen al paar dagen eerder in de bergen. Ze worden n.l. begeleid door mensen (voornamelijk Boetonezen, onder de Molukkers beter bekend als Binoengkoes) die voor de onrust in de bergen hebben gewoond en alle wegen kennen, beter zelfs dan de oorspronkelijke bewoners.

Spanningen op 3 plaatsen tegelijk.
Het is 00.30 uur (27-05). Via de HT krijgen we te horen dat op 3 plaatsen tegelijk t.w. Mardika, Karang Panjang en Talake spanningen zijn. Er zijn ook beschietingen. BanKom (Bantuan Kommunikatie) Maranatha heeft dit bevestigd.

meer nieuws volgt

Paulien Joel-Parera

Ambon, 27-05-2001
02.15 uur (ambontijd)