Gemeente Smallingerland

Ontwikkelingsvisie winkelcentrum De Drait in inspraak (2-5-01)

Een paar weken geleden is in grote lijnen de ontwikkelingsvisie voor het centrum van De Drait in deze rubriek gepresenteerd. Aangegeven is dat de plannen zo snel mogelijk voor inspraak en overleg worden vrijgegeven. Dat is nu het geval.

Het vaststellen van het Toekomstbeeld voor de Drait in 1998 leidde daarna tot een concreet maatregelenplan. Het gebied van het winkelcentrum is één van de gebieden die daarin genoemd worden. Het centrum voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Concreet voorzien de plannen in een behoorlijke uitbreiding van de voorzieningen in en bij het winkelcentrum. Voor de winkels komt er maximaal 2700 m2 ruimte bij. Ten westen van het winkelgebied is de realisatie van de Brede School gepland. Dat complex zal ruimte bieden aan verschillende voorzieningen zoals het basisonderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal, wijkcentrum en consultatiebureau. Dat betekent dat het huidige wijkcentrum wordt afgebroken. Voor de rest wordt de bestaande bebouwing van het winkelcentrum zoveel mogelijk gebruikt bij de realisatie van de uitbreidingsplannen. De sporthal en het tankstation blijven gehandhaafd. In de visie is ook ruimte opgenomen voor kantoren (ca 450m2) en voor 30 tot 50 woningen voor ouderen boven de winkels. De parkeergelegenheid bij het winkelcentrum wordt ook groter. Na uitvoering zijn er maximaal 270 parkeerplaatsen.

Ten noordwesten van het winkelgebied komt dus een nieuw complex voor de Brede School. Aansluitend aan het bestaande winkelcentrum en de sporthal verrijst nieuwe bebouwing voor de versterking en uitbreiding van het winkelgebied. Uitbreiding is er bijvoorbeeld ten zuid-oosten van de sporthal. Op die manier komt er ook aan de zuidkant een levendiger en aantrekkelijker aanblik van het centrum.

Het winkelcentrum wordt toegankelijk aan de noord- en westkant. Daarlangs loopt ook de fietsroute. Als entree van het gebied is in de visie gekozen voor pleinen. De winkeletalages en de entrees van woningen, kantoren en andere voorzieningen liggen aan die pleinen.

De fietsroute langs het centrum markeert eigenlijk de overgang van de groene zones ten oosten en ten westen van het gebied. Daarom is het de bedoeling dat langs dat fietspad hoge laanbomen komen. Over het fietspad is een brugverbinding gepland tussen het Brede schoolcomplex en het winkelcentrum.

Waar en wanneer ter inzage
De complete ontwikkelingsvisie ligt vanaf 7 mei vier weken ter inzage bij de publieksbalie in de hal van het gemeentehuis. Nadere informatie kunt u gedurende die periode ook krijgen van de projectleider, de heer D. van Gorkum. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 0512-581385.

Informatie- inspraakavond
De plannen worden toegelicht tijdens een informatie- en inspraakavond op 28 mei aanstaande. Dat gebeurt in de raadzaal van het gemeentehuis, vanaf 19.30 uur. U bent van harte welkom.