Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van mei 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Ma 28-05-2001 Historische veranderingen exploitatie milieu Borneo

15:30 uur Drs. J.J. Knapen (Sociale Wetenschappen) Titel proefschrift: Forests of Fortune? The
environmental history of
Southeast Borneo, 1600 -
1880
Promotores: Prof. dr. F. Hüsken

Prof. dr. P. Boomgaard (UvA)

Copromotor: Dr. F. Colombijn (UL)

Handelseditie: KITLV Press, Leiden. Tel: (071) 52 72 372. Fax: (071) 52 72 638.

Drs. Knapen onderzocht de historische veranderingen in de exploitatie van het milieu op Borneo (Indonesië) op het gebied van landbouw, jacht, visserij, veehouderij en bosexploitatie. Grote delen van het eiland blijken tot de twintigste eeuw nauwelijks door de mens te zijn aangetast, terwijl andere delen al vroeg duidelijke tekenen van overexploitatie vertoonden. De mate waarin het milieu in de loop der tijd werd beïnvloed, hing af van de geografische spreiding van de bevolking. Deze bevolkingsspreiding en andere demografische ontwikkelingen waren op hun beurt afhankelijk van de onzekerheden van het leven op Borneo: klimaatsvariatie, epidemieën, plagen, marktfluctuaties, geweld en politieke overheersing. Het gevolg was een geringe bevolkingsgroei en een geïsoleerd levende bevolking in het binnenland, met weinig negatieve milieueffecten als gevolg. Het wegnemen van de onzekerheden en economische groei als gevolg van het kolonialisme gedurende de negentiende eeuw leidde tot een toenemende bevolkingsgroei en milieuexploitatie.
Han Knapen (Amersfoort ) was als Onderzoeker in Opleiding verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden. Tot 1998 verrichtte hij hier zijn promotieonderzoek naar de milieugeschiedenis van Zuidoost-Borneo. Momenteel werkt hij als specialist op het gebied van IT-outsourcing en -beheer bij IBM Nederland.
E-mail: han_knapen@nl.ibm.com