Rijksuniversiteit Groningen

Meer inzicht in oorzaak ontstekingsreactie bij astma

Wanneer mensen met allergisch astma een prikkelende stof (allergeen) inademen, reageren de luchtwegen met een ontstekingsproces. Bij de ontsteking wordt in verhoogde mate stikstofmonoxide (NO) geproduceerd die terug te vinden is in de uitademingslucht van de patiënt. Drs. Ramon Roozendaal onderzocht of dit verhoogde stikstofmonoxidegehalte bijdraagt tot de eveneens verhoogde hoeveelheid ontstekingscellen (Th2-cellen) in de luchtwegen na inademing van het allergeen. In een laboratoriumonderzoek toont hij aan dat NO inderdaad invloed uitoefent op de ontstekingscellen. En wel op een manier die erop lijkt dat NO bijdraagt tot een toename van ontstekingscellen.

De ontsteking van de luchtwegen wordt bij astmapatiënten veroorzaakt door een afweerreactie. Het immuunsysteem ziet het allergeen ten onrechte als een schadelijk micro-organisme. Daarop produceren ontstekingscellen allerlei stofjes om het te bestrijden, maar deze zijn ook schadelijk voor de longen. De ontstekingsreactie wordt vervolgens niet snel en goed genoeg door het lichaam opgeruimd, waardoor een chronische ontsteking ontstaat die het longweefsel op den duur kan beschadigen. Stikstofmonoxide is een stof die juist meehelpt bij het opruimen van ontstekingscellen en op die manier het stoppen van de immuunrespons. Aangezien de Th2 cellen beschermd zijn tegen NO, worden ze in verminderde mate opgeruimd, hetgeen kan bijdragen tot hun verhoogde aanwezigheid in de luchtwegen van allergisch astmapatiënten. Om de reden dat meerdere cellen in de luchtwegen beschikken over hetzelfde beschermingsmechanisme, zou een vervolgonderzoek zich kunnen richten op de gevolgen die dit heeft voor regulatie van ontsteking bij allergisch astma. /ImK

Roozendaal (Hilversum, 1973) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Allergologie, Hematologie en Longziekten van het Academisch Ziekenhuis Groningen, de onderzoekschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration) en het GRIAC (Groningen Research Institute on Asthma and COPD) van de RUG. Het Nederlands Astma Fonds financierde zijn onderzoek. Roozendaal is momenteel postdoc onderzoeker bij de werkgroep Immunogenetica van de vakgroep Humane en klinische genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Datum en tijd

maandag 28 mei 2001, 16.00 uur

Promovendus

R. Roozendaal, tel. (071)527 63 11, fax (071)527 60 75 (werk)

Proefschrift

Modulation of human T-lymphocytes by nitric oxide: implications for asthma

Promotores

prof.dr. D.S. Postma, prof.dr. E. Vellenga, prof.dr. J.G.R. de Monchy

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie