CDA

WI presenteert maandag 28 mei voorstudie naar één belastingtarief

Het Wetenschappelijk Instituut presenteert maandag 28 mei, om 14.30 uur, in de Groen van Prinstererzaal in het Tweede Kamergebouw het rapport 'Evenredig en rechtvaardig - een voorstudie naar een vlakke belasting'. Deze voorstudie is geschreven door een studiecommissie o.l.v. prof. mr. O.I.M. Ydema (hoogleraar geschiedenis van het belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden). Ydema biedt de voorstudie aan aan fractievoorzitter mr. J.G. de Hoop Scheffer, die op de voorstudie zal reageren.

De voorstudie is een vervolg op het vorig jaar verschenen rapport van het Wetenschappelijk Instituut -Herstel van draagkracht - over het nieuwe Belastingplan. In dat rapport werd een verkenning van de mogelijkheden van een ééntariefstelsel bepleit. De Tweede Kamer ondersteunde de motie van CDA-er Reitsma die het kabinet vroeg de mogelijkheden van een zogenaamde vlaktax te onderzoeken.

Vooruitlopend op het onderzoek van het kabinet is het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA zijn onderzoek gestart. Kan met een vlaktax in combinatie met heffingskortingen het draagkrachtbeginsel worden gemoderniseerd, nu blijkt dat in 2000 maar 2,3% van de belastingbetalers het hoogste belastingtarief betaalde?

In de voorstudie worden ook eerder gepresenteerde plannen van de CDA-fractie rondom fiscalisering van subsidies (vraagsturing) en het geleidelijk afbouwen van subsidies (armoedeval) meegenomen. Deze plannen zijn ook door een aantal focusgroepen aangeboden aan het Programteam van het CDA, de commissie die het concept-verkiezingsprogramma schrijft.

'Evenredig en rechtvaardig' behandelt hoe in het verleden over draagkracht is gedacht en hoe daar nu vanuit de christen-democratie tegenaan gekeken wordt. Een afsluitend hoofdstuk werkt een variant van de vlaktax die in het verlengde van de christen-democratie ligt, nader uit. De inkomensgevolgen worden grafisch weergegeven. De conclusie luidt dat een vlaktax in combinatie met inkomensafhankelijke heffingskortingen een realistisch alternatief kan bieden.

Sprekers op mini-symposium
Na de perspresentatie vindt vanaf 16.00 uur eveneens in de Groen van Prinstererzaal een mini-symposium over het rapport plaats. Aan dit symposium wordt onder meer deelgenomen door prof. dr. L.G.M. Stevens, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam, prof. dr. A.L. Bovenberg (hoogleraar algemene economie aan de Katholieke Universiteit Brabant), prof. mr. O.I.M. Ydema en mr. M.L.A. van Rij (voorzitter van het CDA)

Programma van perspresentatie en mini-symposium kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.