Gemeente Driebergen

Denkt u mee over de toekomst van de Heuvelrug?
Heuvelruggemeenten en provincie Utrecht stellen samen een visie op:

"In 2025 zit u in uw auto, die automatisch bestuurd wordt en op magneetaandrijving rijdt, rustig om u heen te kijken. U ziet in de verte de groene contouren van de Heuvelrug glooien. Achteromkijkend ziet u de hoogbouw van Utrecht. Tevreden bedenkt u hoe mooi op de Heuvelrug het landelijke karakter is behouden. Dankzij de snelle ontwikkelingen op computergebied is immers wonen en thuiswerken veel belangrijker geworden, dan het huisvesten van winkels en bedrijven in gemeenten. De overheid, en zeker de gemeenten hebben sinds het jaar 2000 goed ingespeeld op de ruimtenood, de recreatiedruk en volgestroomde wegen. En er is geen natuur verloren gegaan. De fietsroute tussen Rhenen en Utrecht is inmiddels getransformeerd in een snelle verbinding voor fietsers. En de Heuvelrug heeft nog steeds haar eigen bijzondere karakter met de Stichtse Lustwarande, de uitgestrekte bossen en de rivieroevers.

Toekomst of realiteit?

Natuurlijk is het verhaaltje hierboven toekomstmuziek. Toch zitten er onderwerpen in waar we ons nu al over buigen. Want wat willen we precies op de Heuvelrug met de recreatie? Kunnen we samen het toenemende sluipverkeer tegen gaan? Hoe zorgen we voor voldoende winkels, scholen en welzijnsvoorzieningen in de gemeenten? Waar kunnen nog huizen of bedrijfsterreinen komen? Kunnen we ons bijzondere landschap behouden?

Vooruitblik voor de komende 25 jaar

Over de antwoorden op deze vragen wordt sinds enige maanden hard nagedacht. De gemeenten Maarn, Amerongen Leersum Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Zeist en de provincie Utrecht werken daar samen aan, in het zogenoemde Strategisch Gebiedsperspectief Heuvelrug. Een visie, toekomstbeeld, waarin kansen èn bedreigingen die de komende 25 jaar op het gebied afkomen centraal staan. Dat zijn er nogal wat. En ze spelen ook nog eens onderling op elkaar in. Met de informatie die deze visie op gaat leveren, kunnen provincie en gemeenten hun beleidsplannen weer beter voeden. Denk bijvoorbeeld aan een streekplan of verkeer- en vervoerplan.

Om tot die gebiedsvisie te komen, doorlopen gemeenten en provincie een aantal fasen. Zo is eerst een karakteristiek van het gebied geschreven. Daarna volgde een beschrijving van de ontwikkelingen: wat komt er de komende tijd op het gebied en haar bewoners af? Momenteel wordt bekeken hoe die ontwikkelingen kunnen worden omgezet tot doelen, zodat kan worden bepaald hoe we over 25 jaar in dit gebied samen leven. En ten slotte wordt bekeken hoe die doelen kunnen worden gerealiseerd.

Meedenken?

Het opstellen van het strategisch gebiedsperspectief Heuvelrug is geen eenvoudige opgave. Het gaat om onderwerpen die over grenzen van gemeenten heen gaan en die lastig voor een gemeente alleen zijn op te pakken. Daarom werken gemeenten en provincie hier dan ook samen aan. Het liefst willen gemeentebestuurders en provincie hierin ook de mening van de inwoners en maatschappelijke organisaties betrekken. Op 28 en 30 mei worden hiervoor twee discussieavonden georganiseerd. Over enige tijd vindt u op deze gemeentepagina daarover meer informatie.
meer informatie: