ICT-sector presenteert ICT-manifest

WOERDEN, 28 mei 2001

Met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen in 2002 hebben FENIT en Vereniging ICT Nederland (V-ICTN) het ICT-manifest uitgebracht. Met dit manifest willen beide brancheverenigingen in twaalf stellingen een bijdrage leveren aan de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen, voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2002.

Nu de verkiezingsprogramma's van de verschillende politieke partijen worden geschreven, willen FENIT en V-ICTN de belangrijkste ICT-doelen voor de komende jaren onder de aandacht brengen van de programmacommissies. ICT draagt in sterke mate bij aan de vernieuwing van de economie en de groei daarvan. Ondanks alle ambities en inspanningen blijkt uit diverse studies dat Nederland nog steeds niet tot de koplopers op ICT-gebied behoort. Bovendien is er een aantal knelpunten, dat de gewenste ontwikkelingen verder vertraagt.

Belangrijk doelstellingen in het ICT-manifest zijn:
· De overheid moet in nauw overleg met het bedrijfsleven komen tot afgewogen regelingen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en het verhogen van vertrouwen in de netwerkmaatschappij (waaronder auteursrecht, privacy, informatiebeveiliging).
· Om de digitale ambities waar te maken, heeft Nederland behoefte aan een concreet, ambitieus project op nationaal niveau ('man-on-the-moon'), waarbij de publieke en private sector de handen ineen slaan en een gezamenlijke koers varen.
· Vòòr 2004 moet het vanzelfsprekend gebruik van ICT een integraal onderdeel in alle fasen van het onderwijs zijn, zodat leerlingen en studenten maximaal voorbereid zijn op de netwerkmaatschapij.
· Uiterlijk in 2005 moet minimaal 95% van de Nederlandse bedrijven, scholen en huishoudens snel en veilig toegang hebben tot het internet via een breedbandige (vaste of mobiele) verbinding.
· Alle publieke informatie en overheidsdiensten moeten voor 2005 via internet beschikbaar zijn.
Behalve dit ICT-manifest organiseert de ICT-branche andere activiteiten om het belang van ICT voor de politieke partijen duidelijk te maken. Zo wordt enkele keren per jaar de 'ICT Update Meeting' georganiseerd en zijn er regelmatig gesprekken met de ICT-woordvoerders van de verschillende partijen in de Tweede Kamer. Tegelijkertijd met het ICT-manifest is de position paper "Kijk op de netwerkmaatschappij" uitgebracht, die de onderbouwing vormt van het ICT Manifest.

Bijlagen: ICT-manifest , Kijk op de netwerkmaatschappij


Noot aan de redactie (