Kamer van Koophandel Meppel

Onderhouden netwerk van belang voor ondernemers (23-11-00)

Reactie noordelijke kamers op Vijfde Nota (28-05-01)

Noordelijke Kamers van Koophandel presenteren zich op Binnenhof

Onder het motto 'Noord-Nederland op het goede spoor' gaan de Kamers van Koophandel van Drenthe, Groningen en Friesland op woensdag 30 mei a.s. een presentatie houden in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Doel van deze presentatie is Tweede Kamerleden te informeren over de uitstekende economische groeicijfers van het noorden en hun gezamenlijke reactie op de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening nader toe te lichten.

Het gaat goed met de noordelijke economie. De groei van de werkgelegenheid, export en investeringen liggen al een aantal jaren rond het landelijk gemiddelde. Waar de Randstad groei weet te realiseren uit nieuwe vestigingen worden de noordelijke groeicijfers voor een belangrijk deel gerealiseerd door het aanwezige midden en kleinbedrijf. Desondanks beschouwen veel landelijke politici het noorden nog altijd als een achtergestelde regio. Reden voor de noordelijke Kamers Tweede Kamerleden juist te informeren over de economische situatie van Noord-Nederland.

Voor de toekomstige ontwikkeling van Noord-Nederland speelt de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening een belangrijke rol. De drie noordelijke Kamers van Koophandel hebben op deze nota van minister Pronk een gezamenlijke reactie gegeven. Grootste punt van kritiek is dat, ondanks de met het kabinet afgesproken ambitie om 43.000 extra arbeidsplaatsen te realiseren, de minister uitgaat van een lagere groei van de noordelijke economie. Pronk baseert zijn cijfers op berekeningen van het CPB. Dit is in strijd met elkaar en de noordelijke Kamers gaan er vanuit dat Pronk dit zal corrigeren.

Op woensdag 30 mei a.s. presenteren de noordelijke Kamers de economische cijfers van Noord-Nederland en hun reactie op de Vijfde Nota in Perscentrum Nieuwspoort op het Binnenhof in Den Haag. Voor deze presentatie zijn Tweede Kamerleden en ambtenaren van diverse ministeries uitgenodigd. De delegatie staat onder leiding van Dolf Vogd, voorzitter van de Kamer Groningen. Verder zitten in het gezelschap leden van de besturen van de Kamers en de directies. Naar verwachting zullen ook Popke de Jong, voorzitter van VNO-NCW Noord, Jan-Henk Veenhouwer, voorzitter van MKB-Noord, Henk Weggemans, gedeputeerde van de provincie Drenthe en Gerard van Klaveren, gedeputeerde Economische Zaken van Friesland in Den Haag aanwezig zijn.

Einde persbericht

Het programma voor 30 mei is als volgt:

* 16.00 - 16.30 uur, Inloop + ontvangst

* 16.30 - 18.00 uur, Presentatie "Noord-Nederland op het goede spoor" in zaal Wandelgangen 2:

* 16.30 uur, Beeld van de economische ontwikkeling Noord-Nederland, door drs. P. Boomsma, beleidsadviseur Kamer Friesland
* 16.45 uur, Bijdrage Kamers van Koophandel aan uitvoering Kompas voor het Noorden, door drs. W. de Kleuver, directeur Kamer Drenthe
* 17.00 uur, Visie noordelijk bedrijfsleven op de toekomstige inrichting van Noord-Nederland met onder meer de reactie op de Vijfde Nota en de snelle verbinding naar Noord-Nederland, door de heer A.M.J.Vogd, voorzitter Kamer Groningen
* 17.15 uur, Samenwerken overheid en bedrijfsleven aan de toekomst van Noord-Nederland, door de heer A. van der Hek, lid van de adviescommissie van de markt

* 18.00 - 19.00 uur, Discussie en gelegenheid voor informeel contact onder genot van een drankje en een hapje

Indien u aanwezig wilt zijn bij het bezoek aan Nieuwspoort verzoeken wij u dit te melden bij Sjoerd Weiland, manager communicatie van de Kamer van Koophandel Friesland, telefoon 058-2954284.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Wim de Kleuver, directeur Kamer van Koophandel Drenthe, telefoon 0522-265600.