CDA

WI: één belastingtarief eenvoudig en eerlijk

Wetenschappelijk Instituut presenteert voorstudie naar sociale vlaktax

Het is mogelijk om alle tarieven in de inkomstenbelasting terug te brengen tot één tarief en daarnaast het draagkrachtbeginsel in de inkomstenbelasting te verbeteren. Deze conclusie trekt het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA in de vandaag gepresenteerde voorstudie Evenredig en rechtvaardig.

Een studiecommissie onder voorzitterschap van prof. dr. Onno Ydema (hoogleraar geschiedenis van het belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden) combineert het ene tarief met een stelsel van belastingkortingen, kortingen voor onder meer kosten van wonen, zorg en het opvoeden van kinderen.

Door de introductie van één belastingtarief wordt het mogelijk voor de belastingheffing uit te gaan van het gezamenlijke inkomen van het huishouden zonder dat dat gevolgen heeft voor de taakverdeling tussen partners binnen een huishouden.

De voorstudie laat zien dat de huidige ambities van de christen-democratie met behulp van de sociale vlaktax beter realiseerbaar zijn. Allereerst wordt het draagkrachtbeginsel nieuw leven ingeblazen. Daarnaast is het via de vlaktax in combinatie met belastingkortingen beter mogelijk op terreinen als de zorg een stelsel van vraagsturing in te voeren.

Reactie CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer

In een eerste reactie zei CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer blij te zijn met de voorstudie. De sociale vlaktax is een pleidooi voor een ander inkomensbeleid dat de tekorten van de paarse compromissen - en met name de inkomensvallen - weet weg te werken. Resumerend kwam De Hoop Scheffer tot de slotsom de vlaktax te willen typeren als een 'sociale vlaktax, omdat "lage en middeninkomens erop vooruitgaan, er recht wordt gedaan aan de specifieke leefsituatie van mensen; huishoudens waar een partner werkt niet langer worden benadeeld door de fiscus; aftrekposten gehandhaafd blijven maar het tarief waartegen kan worden afgetrokken voor iedereen gelijk is; het draagkrachtbeginsel ook voor de 21-ste eeuw intact blijft en de concurrentie op fiscaal gebied in Europa vraagt om een vereenvoudiging van het belastingstelsel en een lager toptarief."

U kunt de integrale reactie van fractievoorzitter De Hoop Scheffer downloaden door hiernaast op de diskette-icoon te klikken.

U kunt het gehele rapport van het WI hier downloaden.

Het maandblad Christen-Democratische Verkenningen besteedt ook aandacht aan de vlaktax. Dit gebeurt middels een interview met CDU-fractievoorzitter Merz, CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer en CDA-voorzitter Van Rij.