NMBS

26/01/2001

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van 28 mei tot 1 juli 2001

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven.

In chronologische volgorde zijn er 21 werken gepland in de week van 28 mei tot 3 juni 2001, 23 werven in de week van 4 tot 10 juni, 23 in de week van 11 tot 17 juni, 19 in de week van 18 tot 24 juni en tenslotte 17 in de week van 25 juni tot 1 juli 2001.

Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind juni 2001:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2004. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Lijn Brussel - Halle: Voltooiing van de klassieke en hogesnelheidssporen tussen Halle en Ruisbroek. De planning van de werken loopt tot 30 juni 2001.

3. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Tot oktober 2001 zijn de sporen 1 en 2 buiten dienst.

4. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

5. Lijn Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

6. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
7. Lijn Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Er zijn werken op de achtereenvolgende baanvakken tot mei 2002.
Het treinverkeer tussen Beauraing en Vonêche verloopt over één spoor. Dit alles brengt lichte vertragingen met zich mee.
8. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

9. Lijn Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd. Tot eind september 2001 is er daardoor de hele tijd slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Erquelinnes. Hierdoor kunnen er kleine vertragingen zijn. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.

10. Lijn Brussel - Oostende: Tot 9 juni 2001 worden ingrijpende moderniserings- en vernieuwingswerken uitgevoerd op het stuk tussen Denderleeuw en Brussel-Zuid. Om zoveel mogelijk de bestaande dienstregeling en aansluitingen te kunnen behouden, rijden de IC A-treinen Oostende-Keulen/Eupen en de IC E-treinen Knokke/Blankenberge-Luik/Genk op zaterdagen, zondagen en feestdagen niet meer via de Noord-Zuidverbinding in Brussel. Deze treinen zullen in beide richtingen worden omgeleid. De reizigers vanuit of met bestemming Brussel-Noord, Brussel-Centraal of Brussel-Zuid moeten daarom overstappen in Denderleeuw, Jette of Schaarbeek, afhankelijk van de treinen die zij nemen. Ook op de oude lijn 50 Denderleeuw-Brussel kunnen zich kleine vertragingen voordoen.

11. Lijn Brussel - Binche: Tot 9 juni 2001 rijden alle treinen van La Louvière-Sud naar Binche op weekdagen opnieuw volgens de dienstregeling die tot september 2000 werd toegepast. In de omgekeerde richting, van Binche naar La Louvière-Sud, blijft de huidige voorlopige dienstregeling echter onveranderd. De P-trein die om 18.04 uur in La Louvière-Sud aankomt, rijdt opnieuw door naar Binche (aankomst om 18.17 uur).

12. Lijn Brussel - Oostende: Tot 30 juni gebeuren er schilderwerken aan de spoorbrug over het Schipdonkkanaal in Landegem. Hierdoor zijn de uitwijksporen in Landegem buiten dienst en is er een gewijzigde dienstregeling van de piekuurtreinen van Zeebrugge naar Gent-Sint-Pieters en van Brugge naar Zeebrugge.
13. Lijn Luik - Marloie: Van maandag 28 mei tot vrijdag 8 juni, en van maandag 18 tot woensdag 20 juni worden sporen en dwarsliggers vernieuwd tussen Tilff en Esneux. Tijdens deze werken kunnen de treinen hier maar over één spoor rijden. In beide richtingen veroorzaakt dit vertragingen van ongeveer vijf minuten.
14. Lijn Brussel - Charleroi: Tijdens het verlengde pinksterweekend van 2-4 juni en de weekends van 9-10, 16-17 en 23-24 juni worden wissels, dwarsliggers en ballast vernieuwd tussen Brussel-Zuid en Eigenbrakel. De treinen kunnen dan maar van één spoor gebruik maken tussen Brussel-Zuid en Linkebeek, tussen Ukkel-Kalevoet en Sint-Genesius-Rode of tussen Sint-Genesius-Rode en Eigenbrakel. Hierdoor zullen de IC-treinen Brussel-Charleroi in de richting van Brussel met een vijftal minuten vertraging rijden.
15. Lijn Leuven - Hasselt: In de weekends van 2-3, 9-10, 16-17 juni en in het weekend van 30 juni en 1 juli worden tussen Testelt en Aarschot nieuwe rails gelegd. Op dit stuk spoortracé kan het treinverkeer dan maar van één spoor gebruik maken. Dit leidt tot vertragingen van ongeveer vijf minuten.

16. Lijn Gembloux - Namen: Tijdens het pinksterweekend van 2-4 juni, de weekends van 16-17, 23-24 juni en het weekend van 30 juni en 1 juli zijn hier onderhoudswerken aan de sporen. Het treinverkeer zal op één spoor verlopen tussen de stations van Gembloux en Rhisnes.
Op de zaterdagen 2, 16, 23 en 30 juni
zullen de treinen Brussel-Namen-Dinant enkel tussen Namen en Dinant rijden. In het station van Namen zal de aansluiting worden verzekerd met de treinen Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg. De L-treinen zullen niet tussen Gembloux en Namen rijden en zullen worden vervangen door een busdienst. Dit zal zorgen voor vertragingen van ongeveer een half uur bij aankomst in Namen. Er zullen tussen Brussel en Ottignies enkele speciale treinen rijden om de bediening van het pretpark "Six Flags" te verzekeren. Op de zondagen 3, 17, 24 juni en 1 juli en op 4 juni gelden dezelfde maatregelen voor de L-treinen. De IC-treinen Brussel-Namen-Dinant en Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg zullen in beide richtingen een tiental minuten vertraging oplopen.
17. Lijn Brussel - Luik: In het pinksterweekend van 2-4 juni en het weekend van 16-17 juni worden, in het kader van het bouwen van het nieuwe station van Luik-Guillemins, wissels gelegd en gebeuren er ook grondwerken. Er zal dan treindienst op enkel spoor zijn tussen Ans en Luik Guillemins. De IC-treinen Oostende-Luik-Welkenraedt en Landen-Luik zullen hierdoor vijf à zeven minuten vertraging oplopen in de richting van Brussel. In de nachten van 1 op 2, 2 op 3, 3 op 4, 15 op 16 en 16 op 17 juni wordt het treinverkeer volledig onderbroken. Een aantal treinen worden daarom omgeleid via de goederenlijn tussen Ans en Kinkempois: de binnenlandse trein met vertrek om 3.47 uur s'ochtends in Welkenraedt, die met aankomst om 0.53 en 2.07 uur ook in Welkenraedt en de internationale nachttreinen met halte in Luik-Guillemins om 0.54 en 4.56 uur. Er wordt tussen Angleur en Luik-Guillemins een pendeldienst ingelegd voor een aantal treinen die Luik-Guillemins dan niet zullen bedienen. De reizigers kunnen best rekening houden met vertragingen van tien à vijftien minuten.
18. Lijn Namen - Luxemburg: In het verlengde pinksterweekend van 2, 3 en 4 juni gebeuren er onderhoudswerken aan de sporen in het station van Jemelle. Tijdens deze werken rijden de treinen slechts over één spoor tussen Jemelle en Grupont. De IC-treinen Brussel-Luxemburg en de L-treinen zullen hierdoor een vijftal minuten vertraging oplopen.

19. Lijn Namen - Charleroi: In de weekends van 2-3 en 9-10 juni en op zaterdag 16 juni worden wissels vernieuwd in Chatelet. De hoofdsporen tussen Chatelet en Charleroi worden buiten dienst gesteld en de treinen worden dan omgeleid via de lijn 130C. De IC-treinen Rijsel-Charleroi-Luik-Liers en de L-treinen zullen hierdoor een vijftal minuten vertraging oplopen.
20. Lijn Brussel - Doornik: Tussen Edingen en Leuze zijn er onderhoudswerken aan de sporen gepland. Op zaterdag 2 juni is er treindienst op enkel spoor tussen Aat en Leuze. Op zaterdag 9 juni en zondag 10 juni is respectievelijk tussen Silly en Edingen en tussen Edingen en Aat slechts een spoor beschikbaar. Op 2 juni zullen de treinen in de richting van Doornik een vijftal minuten vertraging oplopen.

21. Lijn Brussel - Antwerpen: Op zondag 3, maandag 4 en zaterdag 10 juni worden in Vilvoorde wissels vernieuwd. De treinen worden tussen Brussel en Mechelen omgeleid via de parallelle lijn 27 Brussel-Antwerpen. Hierdoor zullen de Thalys-treinen dan met ongeveer drie minuten vertraging rijden.

22. Lijn Brussel - Namen: In de werkweken van 5 tot 8, 11 tot 15, 18 tot 22, 25 tot 29 juni en in het weekend van 9-10 juni zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Rhisnes en Namen. Omdat er tussen deze twee plaatsen dan treindienst op enkel spoor zal zijn, kunnen de IC-treinen Brussel-Namen-Luxemburg en Brussel-Namen-Dinant op weekdagen vijf à tien minuten vertraging oplopen.
Op zaterdag 9 juni
zullen de treinen Brussel-Namen-Dinant enkel tussen Namen en Dinant rijden. In het station van Namen zal de aansluiting worden verzekerd met de treinen Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg. De L-treinen zullen niet tussen Gembloux en Namen rijden en zullen worden vervangen door een busdienst. Dit zal zorgen voor vertragingen van ongeveer een half uur bij aankomst in Namen. Er zullen tussen Brussel en Ottignies enkele speciale treinen rijden om de bediening van het pretpark "Six Flags" te verzekeren. Op zondag 10 juni gelden dezelfde maatregelen voor de L-treinen. De IC-treinen Brussel-Namen-Dinant en
Brussel-Namen-Aarlen-Luxemburg zullen in beide richtingen een tiental minuten vertraging oplopen.

23. Lijn Charleroi - La Louvière: In het weekend van 9 en 10 juni wordt er gewerkt aan de wissels. Tussen Piéton en La Louvière Sud is er door deze werkzaamheden dan maar één spoor vrij. De IR-verbinding Brussel-Binche en de IC-treinen Rijsel-Liers zullen daarom met een vijftal minuten vertraging rijden.
24. Lijn Luik - Hasselt: In de weekends van 9-10, 16-17 en 23-24 juni worden rails vernieuwd tussen Bilzen en Tongeren. Tussen deze twee plaatsen is er dan slechts treinverkeer op één spoor mogelijk, wat leidt tot vertragingen van ongeveer vijf minuten.
25. Lijn Brugge - Zeebrugge/Knokke: Tijdens het weekend van 9-10 juni worden er wissels vernieuwd in Dudzele. Tussen Brugge Zeehaven en Zeebrugge zullen sporen buiten dienst worden gesteld. De treinen naar en vanuit Knokke en Zeebrugge zullen daarom lichte vertragingen oplopen.

26. Lijn Luik - Namen: Tijdens de weekends van 9-10 en 16-17 juni zijn er onderhoudswerken aan de sporen op de lijn Luik-Namen. Tussen Java en Statte is er dan maar één treinspoor vrij, en dit zal minieme vertragingen veroorzaken.

27. Lijn Rivage - Gouvy: Van maandag 11 tot vrijdag 15 juni worden rails en dwarsliggers vervangen op deze lijn. Tussen Aywaille en Rivage kunnen de treinen die week maar over één spoor rijden. In beide richtingen heeft dit een vijftal minuten vertraging tot gevolg.

28. Lijn Antwerpen - Gent: Tijdens de weekends van 16-17 juni en 30 juni - 1 juli worden de perrons in Antwerpen-Zuid vernieuwd. Tussen Antwerpen-Zuid en Zwijndrecht is er dan treindienst op enkelspoor waardoor de IC-verbindingen
Oostende/Rijsel-Kortrijk-Gent-Antwerpen en Oostende-Gent-Antwerpen met ongeveer vijf minuten vertraging zullen rijden.
29. Lijn Antwerpen - Brussel: In het weekend van 16 en 17 juni zijn schilderwerken en vernieuwingen van rails gepland tussen Brussel-Noord en Vilvoorde. Tussen deze twee stations worden de treinen dan omgeleid via de parallelle lijn 27 tussen Brussel en Antwerpen. Dit leidt tot vertragingen van vijf minuten.
30. Lijn Brugge - Zeebrugge/Blankenberge/Knokke: In het weekend van 16-17 juni gebeuren er schilderwerken aan de onderbrugging ter hoogte van de `Blankenbergse steenweg'. Tijdens dit weekend zal er treindienst op enkel spoor zijn tussen Brugge en Brugge-Zeehaven. De treinen Blankenberge/Knokke - Brugge zullen drie minuten vroeger vertrekken. Bepaalde treinen op de verbinding Zeebrugge-Brugge zullen tien minuten vertraging oplopen.
31. Lijn Bergen - Doornik: Tijdens het weekend van 16 en 17 juni wordt tussen Blaton en Doornik gewerkt aan een onderdoorgang in Antoing en wordt een tunnel onder de sporen gegraven om later een overweg te kunnen opheffen. Tussen Maubray en Doornik wordt het treinverkeer dat weekend volledig onderbroken. De IC-treinen Liers-Charleroi-Rijsel worden beperkt tot Blaton. Er wordt wel een vervangende busdienst ingelegd tussen Blaton en Doornik, waarbij de rit 20 minuten langer zal duren dan normaal met de trein. In de richting van Rijsel zijn de aansluitingen niet verzekerd in het station van Doornik. In de richting van Liers vertrekken de vervangbussen 20 minuten vroeger dan het normale vertrekuur in Doornik. Er wordt daarbij niet gewacht op de treinen die vanuit Rijsel komen.

32. Station Antwerpen-Centraal: Van donderdag 21 tot zondag 24 juni 2001 vindt in Antwerpen-Centraal het omschakelweekend plaats. In het kader van de volledige ombouw van dit station (= werf nummer 4) zijn drie nieuwe sporen aan de kant van de zoo nagenoeg klaar. Tijdens het omschakelweekend worden zij definitief in gebruik genomen. Ze vervangen de huidige drie sporen aan de kant van de Pelikaanstraat. Deze sporen worden tijdens het omschakelweekend buiten dienst gesteld en dan kunnen ook daar de geplande graafwerken beginnen.
Op donderdag 21 en vrijdag 22 juni
rijden de IR-treinen Jambes-Essen in geen van beide richtingen via Antwerpen-Centraal. De reizigers moeten overstappen in Antwerpen-Berchem.
Op zaterdag 23 juni zijn het de IC-treinen Brussel-Amsterdam die niet via Antwerpen-Centraal rijden. In Antwerpen-Berchem kan worden overgestapt.
Op 23 en 24 juni rijden de IC-treinen Antwerpen-Gent-Rijsel niet via Antwerpen-Centraal. Ook voor deze verbinding kunnen de reizigers in Antwerpen-Berchem overstappen.
33. Lijn Brussel - Gent: Tijdens het weekend van 23 en 24 juni wordt in Ternat een overweg vernieuwd. Als gevolg hiervan zullen er dan geen treinen rijden tussen Denderleeuw en Ternat. Dit wordt opgevangen door vervangbussen. Tussen Ternat en Jette is er door deze werken treindienst op enkel spoor.
Tussen Aalst en Denderleeuw worden de L-treinen dat weekend geschrapt. De reizigers voor Erembodegem kunnen daarom op de IR-treinen De Panne-Gent-Aalst-Brussel stappen die hier uitzonderlijk zullen stoppen. Deze extra halte betekent wel een vertraging van enkele minuten in de richting van Brussel.
34. Lijn Bergen - La Louvière: In het weekend van 23 en 24 juni wordt in Thieu een overweg vernieuwd. Tussen Obourg en Bracquegnies kunnen de treinen dan maar over één spoor rijden met beperkte vertragingen tot gevolg.

35. Lijn Charleroi - Namen: Op zondag 24 juni zijn er onderhoudswerken aan de wissels tussen Ronet en Floreffe. Er is op dit stuk spoorlijn dan maar één spoor vrij waardoor de IC- en L-treinen in de richting van Charleroi met vijf minuten vertraging zullen rijden.

36. Lijn Luik - Aken: In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 juni zijn er elektriciteitswerkzaamheden tussen Dolhain en Welkenraedt. Tijdens deze werken is er geen treinverkeer mogelijk tussen Verviers en Welkenraedt. De laatste trein vrijdag (met normale aankomst in Welkenraedt om 1.57 uur) en de eerste trein zaterdagmorgen (met normaal vertrek in Welkenraedt om 3.47 uur) zijn dan beperkt tot Verviers-Centraal en worden verder vervangen door een busdienst.
Twee internationale slaaptreinen (met normale haltes in Luik-Guillemins om 0.54 en 4.56 uur 's nachts) zullen een half uur vertraging oplopen.

37. Lijn Mechelen - Dendermonde: Tijdens het weekend van 30 juni en 1 juli zijn er vernieuwingswerken gepland tussen Mechelen en Heike. Tussen deze twee plaatsen kunnen de treinen dan maar over één spoor rijden, wat vertragingen van een vijftal minuten veroorzaakt.

38. Lijn Mechelen - Leuven: Tijdens het weekend van 30 juni en 1 juli worden wissels geplaatst tussen Haacht en Mechelen. Tussen Haacht en Muizen geldt dan treindienst op enkel spoor, met vertragingen van vijf minuten tot gevolg.

© 2001 NMBS