Centraal Planbureau

Vooraankondiging van CPB-publicaties ten behoeve van de media

Om de media in de gelegenheid te stellen om tijdig kennis te nemen van nieuwe CPB-publicaties publiceert het CPB voortaan een overzicht van binnenkort te verwachten rapporten.

Het CPB kent momenteel 3 verschillende externe publicatiereeksen, t.w.:

* Speciale Publicaties,

* CPB Documenten

* CPB Discussion Papers.

Speciale Publicaties zijn grotere CPB-uitgaven, waaronder het Centraal Economisch Plan (CEP), en de Macro Economische Verkenning (MEV). CPB Documenten zijn kleinere, meer beleidsgerichte, publicaties. CPB Discussion Papers zijn ook kleinere, meer wetenschappelijk gerichte, publicaties.

Het is voor de pers mogelijk om maximaal drie dagen voorafgaand aan de definitieve publicatiedatum onder strikt embargo tot de publicatiedatum en -tijd voorinzage te krijgen in de rapporten, om zich op die manier te kunnen voorbereiden op berichtgeving hierover. Zolang geen definitieve publicatiedatum vermeld staat, is het niet zinvol om contact op te nemen.

De contactpersonen zijn: Jacqueline Timmerhuis en Dick Morks.

In de komende maanden zullen de volgende CPB-publicaties worden uitgebracht:

Gepland Titel en inhoud

28 Mei 2001 Welvaartseffecten van Maasvlakte 2; kosten-batenanalyse van uitbreiding van de Rotterdamse haven door landaanwinning Inhoud: Een maatschappelijke Kosten-Baten-Analyse (KBA) voor Maasvlakte 2 door het Centraal Planbureau (CPB), het NEI en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

mei 2001 PPS: een uitdagend huwelijk - publiek-private samenwerking bij combinatieprojecten
Inhoud: Voor stedelijke herstructeringsprojecten wordt vaak gekozen voor publiek-private samenwerking. Hoe houden we die samenwerking levend? Dit rapport geeft een aantal suggesties.

Juni 2001 Exposure of business services industry to international competition: international comparison and policy perspectives Inhoud: Landenvergelijking van buitenlandse concurrentie in de zakelijke dienstverlening, en de rol daarbij van marktregulering door de overheid.

Juli 2001 The location of R&D in the Netherlands: trends, determinants and policy implications.
Inhoud: Dit paper bestudeert of Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats is voor R&D-activiteiten door bedrijven.

Juli 2001 De maatschappelijke kosten en baten van technologiesubsidies voor bedrijven: met een empirische uitwerking voor de WBSO Inhoud: Dit paper geeft inzicht in de omvang van de maatschappelijke kosten en baten van technologiesubsidies voor bedrijven, in het bijzonder in de kosten en baten van de WBSO.