Provincie Utrecht

Persbericht
991087200

Verbreding A2 hand in hand met ecologische ontwikkeling

In het bestemmingsplan van de gemeente Breukelen voor verbreding van de rijksweg A2 is rekening gehouden met de waarden van natuur en landschap. Aan beide zijden van de weg komen landschappelijke en ecologische zones en de ecologische verbinding tussen de Venen en de Vechtplassen wordt verbeterd. De provincie keurt het bestemmingsplan goed. In 2000 is al gestart met de aanleg van de weg planologisch gezien zijn nu de laatste belemmeringen weggenomen. Het bestemmingsplan Landelijk Gebied West van 1993 hield al rekening met de verbreding, maar inmiddels overschrijdt deze het gebied dat destijds was voorzien. Daarom is herziening nodig. De plannen passen in het totaal-ontwerpplan van Rijkswaterstaat uit 1999.

Landschap
De compensatie van het verlies van ecologische en landschappelijke waarden een opdracht van de minister van Verkeer en Waterstaat wordt als volgt uitgevoerd. Bij de Geuzensloot komt een ecoduct, met een open ruimte van 42 meter tussen de beide delen van het viaduct. Hierdoor kan voldoende daglicht op het maaiveld onder het viaduct vallen, om het ecosysteem van laagveen tot ontwikkeling te brengen. In het viaduct bij de kruising met het spoor Breukelen-Woerden komt een open ruimte van 44 meter tussen de beide rijbanen. Evenwijdig aan de spoorlijn komt een strook van 20 meter open ruimte met een droge tot natte inrichting voor dieren en planten. Deze omvang is nodig om als schakel in het ecologische netwerk te kunnen dienen en om body te geven aan het gebied ten opzichte van de asfaltvlakte. Bij de voormalige goederenspoorlijn komt een duiker, die wordt ingericht als droge faunapassage. De al bestaande duikers in de Molentocht en in de Evenaarswetering krijgen ook een faunapassage.

Cultuurhistorie
De vindplaats van aardewerk uit de IJzertijd wordt ingepast in de omgeving en voorzien van een grafheuvel met gras. Een restant van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, het bastion Waakzaamheid met slotgracht, komt terug in de vorm van een carpoolplaats en een sloot.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of per e-mail:
Marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl .