Woerden, 28 mei 2001

ICT Telecom: reikwijdte wetswijziging handsfree bellen is onduidelijk

Branchevereniging ICT Telecom heeft in een brief aan minister Netelenbos (Verkeer & Waterstaat) gevraagd om meer duidelijkheid over de reikwijdte van de voorgenomen wetswijziging over handsfree bellen. Zo is het onduidelijk of de minister ook het bellen met zogenaamde headsets wil verbieden, iets dat tot nu toe in de gezamenlijke campagnes van overheid en industrie niet het geval is.

Reeds enige jaren werken de overheid, telecommunicatiebranche en belangenorganisaties samen bij het ontwikkelen van een voorlichtingsbeleid rond bellen in de auto. De Voorlichtingscampagne "Handsfree bellen is veiliger" is een van de resultaten van deze samenwerking.

Aangezien de minister vindt dat dit beleid onvoldoende resultaat op heeft geleverd, heeft zij afgelopen week aangekondigd een wetsvoorstel te zullen maken, waardoor in de auto alleen handsfree bellen nog is toegestaan. ICT Telecom heeft geen bezwaar tegen de algemene strekking van deze wetswijziging, maar vraagt zich af of ook het gebruik van een zogenaamde headset, oortelefoon en microfoon, in dit wetsvoorstel wordt verboden. In eerdere campagnes is door de overheid en industrie gezamenlijk, nadrukkelijk aangegeven dat het bellen met de oortelefoon en microfoon een aanvaardbare manier was om tijdens deelname aan het verkeer te telefoneren.

Ook ziet ICT Telecom het gevaar dat jongeren, in het verkeer toch al een kwetsbare groep, toch gebruik blijven maken van de oortelefoon, omdat zij niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een inbouw-carkit aan te schaffen. Als jonge gebruikers door een verbod verhuld trachten te bellen, zal dit juist verkeersonveilige situaties in de hand werken.

ICT Telecom wil graag op korte termijn van de minister weten of de voorgenomen wetswijziging een wijziging is ten opzichte van eerder (gezamenlijk) gevoerd beleid.

Noot voor de redactie (