Radio Nederland Wereldomroep

Bijgewerkt op: 28 mei 2001
Twee Edisons klassieke muziek voor Wereldomroep

De CD box 'Eduard van Beinum - Concertgebouw Orchestra - LIVE! The Radio Recordings' en de CD 'Choral Works - Ton de Leeuw - Nederlands Kamerkoor - Ed Spanjaard' zijn beide in de prijzen gevallen tijdens de op 28 mei gehouden uitreiking van de Edison Classical Music Awards 2001. Eerstgenoemde productie ontving de Edison in de categorie 'bijzondere uitgaven van historische aard' en laatstgenoemde in de categorie 'Koormuziek'. Beide CD's vallen onder labels die in gemeenschappelijk eigendom worden beheerd door Radio Nederland Wereldomroep en de MuziekGroep Nederland.

In de Nieuwe Kerk te Den Haag nam Lodewijk Bouwens, algemeen directeur van de Wereldomroep, de Edison voor de Van Beinum box in ontvangst. Volgens het juryrapport een uniek document door de rijkdom van het archiefmateriaal en de weloverwogen keuzes van de samenstellers. Bouwens: "Het is van groot belang dat de goudschatten die zich in onze media-archieven bevinden niet verloren gaan. Daarom hebben wij het initiatief genomen een aantal zaken opnieuw ter beschikking te stellen voor een groter publiek en voor onze partnerstations over de hele wereld. Zo krijgt dit stukje audiovisuele erfenis een tweede leven en is daarmee goed bewaard en niet alleen opgeborgen om er vervolgens nooit meer naar om te kijken."

De vijf werken opgenomen in de CD Choral Works schetsen volgens de jury een genuanceerd beeld van de ontwikkeling van De Leeuws koorstijl. "De diversiteit van zijn muzikale invloedssferen, waarin Oost en West, heden en verleden elkaar kruisen en vinden, daagt het Nederlands Kamerkoor uit haar kameleontische veelzijdigheid ten volle in te zetten," aldus het juryrapport.

In totaal waren er vier CD-producties van de Wereldomroep en MuziekGroep Nederland genomineerd. De twee overige genomineerden waren: 'Fortepiano Music From The Netherlands - Arthur Schoonderwoerd' en 'Early Music from The Netherlands - Trio de l'Oustal - Lucia Swarts', beide in de categorie 'Nederlands Uitvoerend Kunstenaar'.

In totaal vielen inmiddels acht Edisons klassieke muziek ten deel aan een coproductie van de Wereldomroep.

De muziekafdeling van de Wereldomroep produceert, al dan niet in samenwerking met anderen, CD's van Nederlandse componisten en/of uitvoerenden, zowel in het klassieke genre als op het gebied van jazz-, wereld- en popmuziek. De CD's vinden hun weg richting duizenden radiostations overal ter wereld, waar de muziek wordt uitgezonden. Op deze wijze wordt bijgedragen aan een van de taken van de Wereldomroep, namelijk het bieden van een beeld van Nederland aan niet-Nederlanders.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Nadere informatie kunt u krijgen bij :
Nina Nomden, Persvoorlichting Radio Nederland Wereldomroep T +31 35 672 42 18, M 06- 53654580 E nina.nomden@rnw.nl