LEI

persbericht / nr. 1652

Sbe verdwijnt

Het LEI stopt met het berekenen van standaardbedrijfseenheden (sbe). In de toekomst zal het zich beperken tot de berekening van de Nederlandse grootte-eenheid (nge). Deze norm, die al vele jaren naast de sbe wordt gehanteerd, is voorgeschreven door de EU. Ze is gebaseerd op het brutostandaardsaldo (bss) van dieren en gewassen en biedt net als de sbe een maatstaf voor vergelijking van uiteenlopende bedrijven in land- en tuinbouw. In Nederland is het gebruik van de sbe in statistieken en overheidsregelingen door het toenemende gebruik van de nge teruggelopen. Het naast elkaar blijven berekenen van twee soorten kengetallen acht het LEI niet langer zinvol. Bijkomend voordeel is dat de gebruiker niet wordt geconfronteerd met twee verschillende normen.

De sbe staat voor de gestandaardiseerde netto toegevoegde waarde per gewas of per diersoort. Door de omvang van een bedrijf of productierichting uit te drukken in sbe worden verschillende soorten bedrijven onderling vergelijkbaar. De sbe is als maatstaf rond 1970 door het LEI ontwikkeld en sindsdien breed gebruikt, zowel in het onderzoek als ten behoeve van het beleid van bijvoorbeeld rijksoverheid en gemeenten.
Rond 1980 kwam naast de sbe de nge (Nederlandse grootte-eenheid) in gebruik. Deze is gebaseerd op het bruto standaard saldo (bss) in plaats van op de toegevoegde waarde.
De bss is een in alle EU-lidstaten voorgeschreven norm, die wordt berekend in ecu's en binnenkort in euro's. Als indicatie voor de inkomensmogelijkheden van een bedrijf is de bss minder nauwkeurig dan de sbe, maar ze vormt wel de basis voor internationale vergelijkingen.

Het aantal sbe per dier of per gewassoort werd door het LEI gewoonlijk eenmaal in de vijf jaar opnieuw vastgesteld. Voor het laatst is dit gebeurd op basis van gegevens uit 1997. De daarbij berekende normen vormen nog enkele jaren een goede indicatie van de verhoudingen in toegevoegde waarde. Daarna (vanaf 2003) neemt de bruikbaarheid van de laatst berekende sbe-normen snel af. De indicatie van de bedrijfsomvang en de typering van bedrijven zal dan uitsluitend kunnen gebeuren op basis van bss en nge.

datum
28-mei-2001

LEI
postbus 29703
2502 LS Den Haag

Bezoekadres
Burgemeester Patijnlaan 19
2585 BE Den Haag

telefoon
(070) 3358145

fax
(070) 361 56 24

kvk
09098104

internet
www.lei.wag-ur.nl

e-mail
informatie@lei.wag-ur.nl
Het instituut is bereikbaar vanaf het Centraal Station met tramlijn 7 of buslijn 4, uitstapppen halte Vredespaleis; vanaf station Hollands Spoor met tramlijn 8; uitstappen halte Vredespaleis, of buslijn 5 uitstappen halte Javastraat