Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de vorige pagina Meerjarenafspraken (titelbalk voor deze pagina)

Meerjarenafspraken Gehandicaptenzorg

Convenant tussen de CG-Raad en Zorgverzekeraars Nederland, 28 mei 2001: 'Samenwerking tussen de sectoren'

Tussen

Enerzijds: Zorgverzekeraars Nederland namens de zorgkantoren, in deze vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer H. Wiegel.

Anderzijds: De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, afgekort CG-Raad, in deze vertegenwoordigd door de heer J.Troost.

Beide partijen komen het volgende overeen in het kader van het project 'Samenwerking tussen de sectoren, Meerjarenafspraak 2.10'.

Artikel 1.

Pre-ambule Ten eerste dient voorop te staan dat het stimuleren en coördineren van samenwerking tussen de sectoren de cliënt ten goede moet komen. Het gaat niet om samenwerking omwille van de samenwerking, doch om het resultaat van de samenwerking: een passend antwoord op de hulpvraag van de cliënt. Voorop staat cliëntgericht en vraaggestuurd werken. Partijen komen overeen dat de beoogde samenwerking niet alleen de reguliere thuiszorg en de categorale gehandicaptenzorg beslaat, maar zich uit kan strekken over de gehele AWBZ gefinancierde zorg.

Artikel 2.

Aanname procedure medewerkers De landelijk projectleider komt in dienst bij de CG-Raad en wordt aangesteld door de CG-Raad. De CG-Raad stelt, op basis van het projectplan, een functieprofiel op voor de aandachtsfunctionarissen. Het functieprofiel wordt door de zorgkantoren gebruikt bij de sollicitatie en aannameprocedure van de aandachtsfunctionarissen. De aandachtsfunctionarissen komen in dienst bij de zorgkantoren en worden aangesteld door de zorgkantoren in overleg met de landelijk projectleider. De landelijk projectleider wordt door de zorgkantoren betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de sollicitatie en selectieprocedure van de aandachtsfunctionarissen. De landelijk projectleider gebruikt het functieprofiel en het projectplan als toetsingskader met betrekking tot de aan te stellen aandachtsfunctionarissen.

Artikel 3.

Taakstelling van de landelijke projectleider.

* overleg met de individuele zorgkantoren inzake het convenant en de procedure met betrekking tot het aanstellen van de aandachtsfunctionarissen * organiseren werkconferentie * organiseren van landelijke bijeenkomsten voor de aandachtsfunctionarissen * ambtelijk secretaris van de landelijke klankbordgroep * inventarisatie knelpunten * aandrager en verspreider van relevante informatie * terugkoppeling van informatie over nieuwe samenwerking projecten naar de aandachtsfunctionarissen en de klankbordgroep * voorbereiding evaluatie project

Artikel 4.

Taakstelling aandacht functionarissen bij de zorgkantoren.

* opzetten regionale klankbordgroep analoog aan de landelijke klankbordgroep * inventarisatie van vraag en aanbod * ontwikkelen sociale kaart van zorgvraag en zorgaanbod * onderhandeling en samenwerking met het RIO * onderhandeling en samenbrengen met en van diverse in de regio aanwezige zorg en dienstverlening teneinde projecten te initiëren die aan de vraag beantwoorden * interne samenwerking binnen de zorgkantoren stimuleren teneinde nieuw ontwikkelde zorg in te kopen * signaleren en doorgeven van knelpunten aan landelijk projectleider * volgen en ondersteunen van initiatieven vernieuwing in de zorg * ambtelijk secretaris van de klankbordgroep

Artikel 5.

Verplichtingen CG-Raad. De CG-Raad verplicht zich een informatiesysteem op te zetten en alle aandacht functionarissen van de nieuwe ontwikkelingen op het terrein dat hen aangaat op de hoogte te houden. De CG-Raad verplicht zich de landelijke projectleider in te zetten ten dienste van de aandacht functionarissen De CG-Raad stelt aan zorgkantoren een budget beschikbaar ten behoeve van de aanstelling van een aandacht functionaris, gedurende de looptijd van het project, in principe 3 jaar. Het voor de uitvoering van het project in de MJA 2.10 landelijk afgesproken budget zal door de CG-Raad evenredig verdeeld worden over de 31 zorgkantoren.

Artikel 6.

Verplichtingen Zorgkantoren. De zorgkantoren verplichten zich een goede werkplek in te richten voor hun aandachtsfunctionaris, diens salaris, reiskosten en kantoorkosten voor hun rekening te nemen, ten laste van het aan het zorgkantoor ter beschikking gestelde budget op basis van de MJA 2.10, en ondersteuning te bieden in het samenstellen van een klankbordgroep. Deze klankbordgroep wordt onderkend als een adviesorgaan op onderhavig terrein. De zorgkantoren verplichten zich mee te werken aan een goede, commutatieve verstandhouding tussen hun aandachtsfunctionaris en de projectleider van de CG-Raad. De projectleider kan te allen tijde een afspraak maken met en een bezoek brengen aan de aandachtsfunctionaris, en vice versa. De zorgkantoren verplichten zich, waar mogelijk, de zorg-op-maat-gelden in te zetten ten behoeve aan de door de aandachtsfunctionaris ontwikkelde initiatieven. De zorgkantoren verplichten zich het nieuw ontwikkelde hulpaanbod serieus te bezien als een nieuw in te kopen hulpaanbod.

Artikel 7.

Regeling bij conflicten. Bij het niet nakomen van bovengenoemde afspraken door een der uitvoerende partijen, zal het ontstane probleem in eerste instantie worden besproken door de convenant partijen. Indien tussen deze partijen geen, voor beide partijen bevredigende, oplossing kan worden gevonden zal het probleem worden voorgelegd aan de regiegroep MJA V&V respectievelijk Gehandicaptenzorg

Gelezen en voor akkoord bevonden:

De heer H.Wiegel Vertegenwoordiger Zorgverzekeraars Nederland

De heer J.Troost Vertegenwoordiger Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland