Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM. 2001/1847
datum
28-05-2001

onderwerp
Pseudo-vogelpest
TRC 2001/5273 doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over een mogelijk einde van het vaccinatiebeleid tegen pseudo-vogelpest (= Newcastle disease, afgekort NCD) en de brief die ik daarover van de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ontving, bericht ik u het volgende.

up

datum
28-05-2001

kenmerk
VVM. 2001/1847

bijlage

NCD is een besmettelijke dierziekte die met name bij pluimvee na een besmetting tot ziekteverschijnselen leidt en grote schade kan veroorzaken. NCD is op grond van EU-regelgeving een verplicht te bestrijden dierziekte.

Het vaccineren tegen NCD is een door de EU toegestane methode om de kans op een uitbraak van NCD te verkleinen. Door te vaccineren met een milde stam wordt gedurende een beperkte tijd een barrière opgeworpen tegen een besmetting van de meer virulente stammen die ziekteverschijnselen geven en grote schade kunnen veroorzaken.

Tot op heden is de vaccinatie gebaseerd op verordeningen van het Landbouwschap (vaccinatie, ontsmetting en retributies voor de financiering). De opheffing van het Landbouwschap maakt het noodzakelijk een nieuwe grondslag te ontwikkelen voor het vaccineren. Gelet op het Beleidsbesluit Diergezondheid dat op 21 december 1998 naar de Tweede Kamer is gezonden (Kamervragen II, 1998-1999, 26 361, nr. 1), is besloten de vaccinatie te baseren op LNV-regelgeving.

Van een mogelijk einde van het vaccineren tegen NCD is derhalve geen sprake.

Op dit moment wordt alles in het werk gesteld om per 1 juli a.s. vervangende LNV-regelgeving beschikbaar te hebben als basis voor de vaccinatie tegen NCD.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst