Vereniging FME-CWM

FME-CWM fel gekant tegen statiegeld op blikjes



Zoetermeer, 28 mei 2001

Het plan van minister Pronk van Milieu statiegeld te heffen op drankblikjes, vormt een grote bedreiging voor de Nederlandse verpakkingsstaalindustrie en de fabrikanten van drankblikjes. De Vereniging FME-CWM is daarom fel gekant tegen de invoering van statiegeld op blikjes waarover de Tweede Kamer op woensdag 30 mei met de minister debatteert. FME-CWM geeft de voorkeur aan de plannen voor de totaalaanpak van zwerfafval zoals het bedrijfsleven heeft geformuleerd in het "Nationaal Offensief Vermindering Zwerfafval".

De maatregel waarvoor de minister geen overtuigende argumenten aanvoert, heeft een aantal neveneffecten en zal onder meer leiden tot drankblikjes van aluminium. Een statiegeldsysteem wordt immers mede gefinancierd uit de opbrengst van de teruggewonnen materialen en de restwaarde van aluminium is tien keer zo groot als van staal. In Zweden, bij voorbeeld dat sinds 1980 een statiegeldsysteem kent, komen stalen drankblikjes nauwelijks meer voor.

In Nederland is bewust gekozen om zoveel mogelijk staal in te zetten voor drankblikjes, omdat staal gemakkelijker uit het restafval gehaald kan worden dan aluminium. In Nederland wordt al bijna tachtig procent van alle metalen verpakkingen gerecycled. De Nederlandse afvullers hebben een vrijwillige afspraak gemaakt om dranken af te vullen in stalen blikjes. Op dit moment is negentig procent van alle drankblikjes in Nederland gemaakt van staal en slechts tien procent van aluminium.

De 800 miljoen drankblikjes die in Nederland elk jaar worden opengetrokken, zorgen voor een ketenomzet van 1 miljard gulden. Statiegeld op blikjes kost alleen al Corus Packaging Plus in IJmuiden, een van de grootste producenten van verpakkingsstaal en staal voor drankblikjes in de wereld, 20 miljoen gulden omzet per jaar. Als de gehele afzet van stalen drankblikjes verdwijnt, loopt het omzetverlies op tot 300 miljoen gulden per jaar, aldus een raming van de onderneming die geen aluminium voor verpakkingen produceert.

Vereniging FME-CWM, afdeling Marketing & Communicatie, mevr. Y. van der Heijden (06 28 23 44 95), yvh@fme.nl