FNV

FNV: Actie tegen bh's uit Birma

Bh's uit Birma zijn het doelwit van een nieuwe actie van een groot aantal organisaties, waaronder de FNV. Lingerieproducent Triumph International wordt opgeroepen zijn fabriek weg te halen uit het dictatoriaal geregeerde land. Ook Vendex KBB (V&D, Bijenkorf en Hunkemöller) is gevraagd te stoppen met de verkoop van lingerie uit dictatuur Birma. Dat is de inzet van de campagne 'Sexy en Prikkelend?' die op 28 mei van start gaat.

Birma is een van de meest dictatoriale landen ter wereld. Mensen verdwijnen, worden gemarteld en ingezet als dwangarbeiders. Buitenlandse investeringen komen ten goede aan het militaire regime. De Birmese oppositie en de onafhankelijke vakbond in ballingschap roepen alle buitenlandse investeerders op geen zaken te doen met de militaire junta.

Voor het eerst in de ILO geschiedenis wordt op 15 juni een speciale zitting gehouden over de naleving van verdragen. Kern van deze zitting is op welke wijze de werkgevers, werknemers en regeringen uitvoering geven aan de resolutie van vorig jaar waar is afgesproken dat de betrekkingen met Birma zouden worden herzien.

In dezelfde week zullen in diverse uitgaansgelegenheden een zogenaamde Boomerang kaart liggen. Deze kaart toont een vrouw in prikkeldraad-bh. Dit prikkeldraad slaat op het militaire regime dat dwangarbeiders inschakelt voor het bouwen van wegen en militaire objecten.

De actie is een initiatief van FNV, Schone Kleren Kampagne, het Burma Centrum Nederland, de NOVIB, en X-Y Solidariteitsfonds.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Marjanna Nelissen: 020-5816 552

Of vraag het informatiepakket aan bij de FNV servicelijn 0900-3300 300 (22 ct p/m) en kijk op website www.cleanclothes.org en www.fnv.nl.

28 mei 01 08:46