PERSBERICHT - 28 MEI 2001

Toerisme belangrijke industrie
voor de toekomst van Australië

Het toerisme is één van de belangrijkste peilers van de economie in Australië, zoals een pas gepubliceerde studie van de Australian Tourist Commission heeft aangetoond.

Uit een enquête blijkt, dat de Australische bevolking veel belangstelling heeft voor het sociale en economische nut van het internationale toerisme in Australië, zegt John Morse, ATC Managing Director, voor de nationale persclub in Canberra. Bovendien is de bevolking zeer betrokken bij het toerisme.

Belangrijke rol
"Toerisme wordt niet langer als een onbeduidende branche gezien", verklaarde Morse. "Voor de Australiërs is de economische betekenis van het toerisme voor Australië duidelijk. Ze zijn zich bewust van de hoogst belangrijke rol, die deze tak van economie speelt bij de werkgelegenheid en de inkomsten uit de export."

"Deze enquête is een bewijs voor het vertrouwen van de bevolking in onze branche en de sleutelrol, die het toerisme daarbij speelt. 33% van de 1451 ondervraagden in de leeftijd boven 14 jaar zei, dat het internationale toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is voor Australië, zelfs belangrijker dan de landbouw of de industrie voor consumptiegoederen."

Welkom
Van de deelnemers gaf 92% aan, dat internationale bezoekers welkom zijn en een overwegende meerderheid zou het toejuichen, wanneer het aantal toeristen naar Down Under verder zou toenomen. De ondervraagden zijn van mening, dat het internationale toerisme zowel werkgelegenheid biedt, het investeringsklimaat gunstig beïnvloedt als ook de internationale contacten bevordert en de bekendheid van Australië doet toenemen.

"Tien jaar geleden zou zo'n resultaat ondenkbaar zijn geweest", verklaarde Morse, "Australiërs geloofden tot dan toe, dat de welvaart en rijkdom van hun land waren gebaseerd op traditionele takken zoals landbouw, mijnbouw en de productie van consumptiegoederen."

Impuls
De wijziging van inzicht schreef Morse toe aan het effect van de Olympische Spelen in het jaar 2000. "Er bestaat geen twijfel over: de Olympische Spelen hebben de toeristische sector een geweldige impuls gegeven" aldus Morse. Zijn uitspraak wordt ondersteund door de resultaten van de studie, waarin elke derde ondervraagde van mening was, dat het toerisme van de Olympische Spelen het meeste profijt heeft getrokken.

"In de zes maanden na de spelen stegen de bezoekersaantallen in vergelijking met het vorige jaar met 11%. Het extra-aantal van 270.500 internationale bezoekers genereerden aan meerinkomsten een bedrag van ongeveer 845 miljoen AUD$. Om deze groei voort te kunnen zetten moet de positieve houding van de bevolking voor het internationaal toerisme echter door de inzet van de econemie en de overheidsinstellingen worden beantwoord."

John Morse waarschuwde er voor, dat de verheugende ontwikkeling tot nu toe geen garantie is voor successen in de toekomst voor het internationale toerisme. Een reeks van verschillende factoren zou de positieve ontwikkelingen van de Australische toeristenbranche kunnen schaden..

Informatie van de Australian Tourist Commission op internet:

Voor de consument www.australia.com
Voor de media: www.media.australia.com


* * *

Nadere informatie voor de pers:

Kate Kenward
ATC PR & Promotions Manager Europe
Tel 0044 - 208 - 780 2229
Gerrie Willemsen
ATC PR Benelux
tel. NL 0315-655576
gwillemsen@aol.com

De belangrijkste resultaten van de enquête kort samengevat:

92% van de ondervraagden is voorstander van het internationale toerisme in Australië
94% van de deelnemers was in staat enkele voordelen van het internationale toerisme voor Australië te noemen 94% van hen gelooft, dat het internationale toerisme van doorslaggevende betekenis is geworden voor de economie van Australië. Het zorgt voor nieuwe arbeidsplaatsen en investeringen en is gunstig voor de internationale contacten..
81% pleit ervoor belastinggelden in het buitenland te gebruiken om Australië als vakantiebestemming op de markt te brengen.. 92% van de ondervraagden zou het toejuichen, als de bezoekersaantallen naar Australië zouden toenemen. 84% van hen zou graag meer vakantiegasten zien in de landelijke en regionale gebieden.
33% geeft aan, dat de toeristenbranche de hoogste omzet haalt in Australië.
33% gelooft ook, dat deze branche het meeste voordeel heeft gehad van de Olympische Spelen