Politie Amsterdam-Amstelland

Brit doodgeschoten
28-5-2001. Vrijdagavond, kort na tienen, is op Ranonkelkade bij de Distelweg een 37-jarige Brit overleden na een schietincident. De schutter is spoorloos. Hij verdween lopend in de richting van het Mosveld. Het slachtoffer had geen vaste woon- of verblijfplaats. Het motief voor het misdrijf is nog niet duidelijk. De auto die ter plaatse is aangetroffen, is in beslag genomen. Vermoedelijk zat het slachtoffer in die auto. Mogelijk heeft de schutter ook in de auto gezeten. Het rechercheteam dat op de zaak is gezet, telt 12 man. Getuigen of mensen met informatie wordt verzocht te bellen met nummer (020) 559 21 21.



Chauffeur mishandeld
28-5-2001. Zaterdagochtend rond halfzeven is een 33-jarige man aangehouden die de chauffeur van nachtbus 73 mishandelde. De chauffeur kreeg een klap op zijn achterhoofd en is onder doktersbehandeling. Het incident gebeurde op de eindhalte aan de Metaalbewerkerweg. De chauffeur gaf aan dat de laatste vier passagiers de bus uit moesten. Een man zat de slapen en werd door de chauffeur gewekt. Dat viel kennelijk niet in goede aarde. De chauffeur maande hem uit te stappen, wat de man uiteindelijk ook deed. Hierbij deelde hij de chauffeur een vuistslag toe. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt in verband met mishandeling en bedreiging.


Gewonde bij steekpartij
28-5-2001. Zaterdagochtend rond vijf uur is in een steeg bij het Rokin een 18-jarige jongen neergestoken. Het slachtoffer is in de zij geraakt en in een ziekenhuis opgenomen. Hij is niet in levensgevaar. Van de dader(s) ontbreekt ieder spoor. De jongen liep met drie andere jongens over het Rokin en rookte een sigaret. Er kwam een drietal andere jongens voorbij. Een van hen vroeg of hij een sigaret mocht. Toen de 18-jarige jongen hier niet op inging, werd hij door de drie ingesloten en vluchtte een steeg in. Hij werd achtervolgd en liep tijdens de vechtpartij een steekwond op in zijn zij. Hierna kozen de daders het hazenpad. Of het verhaal van het slachtoffer geheel juist is, is nog de vraag. Tot nu geeft hij maar weinig informatie over de gebeurtenissen.


Agentes gewond
28-5-2001. Zaterdagavond zijn bij de Oude Hoogstraat twee agentes gewond geraakt bij de arrestatie van een man die nepdrugs aan toeristen probeerde te verkopen. De man verzette zich en bracht de hoofdagentes met vuistslagen verwondingen toe aan het gezicht. Ze liepen naast diverse blauwe plekken respectievelijk een gekneusde neus en een gekneusde kaak op. De 32-jarige verdachte kon worden aangehouden met behulp van toegesneld ander politiepersoneel. De man wordt naar verwachting vandaag of morgen voor de officier van justitie geleid.


Alcoholcontrole Molukkenstraat
28-5-2001. Van vrijdag op zaterdag zijn bij een alcoholcontrole in de Molukkenstraat 22 arrestaties verricht. Het ging om chauffeurs die te veel gedronken hadden, de politie beledigden of een valse naam opgaven. Drie van de aangehouden personen pleegden verzet tegen hun arrestatie. In totaal werden 600 voertuigen gecontroleerd. De hoogste alcoholscore was 1,2 promille. De actie startte vrijdagavond om halfnegen en duurde tot zaterdagochtend drie uur. De agenten deelden ook tien bonnen uit in verband met problemen rond de APK, autoverzekering en autopapieren. Voor de actie werden 29 politiemensen ingezet, waaronder agenten in opleiding, surveillanten, en leden van de Koninklijke Marechaussee.