Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 22 mei 2001

College stelt richtlijnen voor voor omrekening gulden naar euros

Het omrekenen van gemeentelijke tarieven van guldens naar euros mag niet leiden tot lastenverzwaring voor de Oosterhoutse burger. Datzelfde geldt voor het omzetten van "publiekrechtelijke geldoverdrachten aan derden", zoals subsidies en uitkeringen. Om diezelfde reden is het ook niet toegestaan de kosten die met invoering van de euro samenhangen, in de tarieven voor 2002 door te berekenen.

Dat blijkt uit een voorstel van het college van b. en w. aan de Oosterhoutse gemeenteraad over de omzetting van guldens naar euros.

Uitgangspunt van die omzetting wordt bij de gemeente Oosterhout de zogenaamde "koude omrekening": er wordt gewoon rekenkundig omgezet, met afronding op twee decimalen. Daarbij volgt de gemeente de richtlijnen zoals die door de rijksoverheid zijn ontwikkeld.

In een aantal gevallen kan er evenwel aanleiding zijn om niet "koud" om te rekenen, maar om anders af te ronden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij tarieven waarvan het handig of gebruiksvriendelijk is die op halve of hele decimalen af te ronden. Een dergelijke afronding kan gebeuren met compenserende maatregelen voor de doelgroep of zonder dat compensatie optreedt.

Compensatie moet altijd worden gezocht binnen de doelgroep. Zo mag een eventuele verhoging van parkeertarieven niet worden gecompenseerd door de tarieven voor hondenbelasting te verlagen (niet dezelfde doelgroep). Compensatie door een afstemming tussen hoog en laag parkeertarief daarentegen is dan weer wel toegestaan.

Afronding zonder dat compensatie wordt geboden, is in ieder geval niet aan de orde bij publiekrechtelijke tarieven. Voor privaatrechtelijke heffingen is het toegestaan, zij het dat daarvoor dan wel bijzonder zwaarwegende argumenten moeten gelden.

Voorstel voor uitwerking doelstellingen programma stedelijke vernieuwing

Het college van b. en w. vraagt de gemeenteraad in zijn vergadering van juni de uitgewerkte doelstellingen vast te stellen voor het programma Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing voor de periode 2000-2004. Via het ISV wil het rijk bereiken dat gelden voor stedelijke vernieuwing beter en in onderlinge samenhang worden ingezet. Om voor die gelden in aanmerking te komen, heeft Oosterhout eerst een ontwikkelingsprogramma stedelijke vernieuwing opgesteld, dat vervolgens in doelstellingen is geconcretiseerd.

De doelstellingen betreffen een groot aantal beleidsterreinen zoals:


* het vergroten van de betrokkenheid van burgers bij gemeentelijk beleid;

* het versterken van de regionale samenwerking en het versterken van de positie in de regio;

* het realiseren van een samenhangend aanbod op het terrein van onderwijs en welzijn door bundeling van voorzieningen;
* het terugdringen van schooluitval in het voortgezet onderwijs;
* het realiseren van een vraaggericht aanbod voor ouderen op de terreinen van welzijn, wonen en zorg;

* het verbeteren van de maatschappelijke positie van Marokkaanse jongeren;

* het vergroten van de veiligheid rondom woningen;
* het tot stand brengen van gedifferentieerd samengestelde woonwijken;

* intensief ruimtegebruik;

* betere bereikbaarheid en verkeersveiligheid
* versterken van de groenstructuur.

Vanuit de provincie heeft Oosterhout voor het uitvoeren van het ISV een aantal (deel)bedragen toegekend gekregen. Het gaat dan om algemene ISV-gelden voor een periode van vijf jaar ( 2.436.968, 1.105.848), geld voor bodemsanering

( 2.382.500, 1.081.131), geld voor tegengaan van geluidsoverlast voor de jaren 2003 en 2004 ( 256.000, 116.168), geld voor sociaal beleid ( 600.000,

272.268) en herverdeling van stads- en dorpsvernieuwingsgelden ( 183.091,

83.083).

College komt met voorstel inrichting ecologische verbindingszone Warande

Vooruitlopend op de vaststelling door de gemeenteraad van de Warandevisie vragen b. en w. de raad nu alvast te besluiten tot inrichting van een ecologische verbindingszone tussen Oosterheidepark en Warandegebied. De haast die het college wil maken, is ingegeven door de wens van het Hoogheemraadschap West-Brabant en Waterschap De Dongestroom om daar snel aan de slag te kunnen met respectievelijk baggerwerkzaamheden en het verbeteren van de waterkwaliteit. Voor dit laatste onderdeel is het van belang een integraal plan samen te stellen. Daarin dienen dan het baggeren, het saneren van de riooloverstorten en het ecologisch inrichten van de slootkanten te worden meegenomen. Door aan te sluiten bij deze werkzaamheden, kan de gemeente "meeliften" met de uitvoering van de plannen, wat een besparing kan opleveren.

In dit project heeft de gemeente vooral een coördinerende taak, houdt het waterschap zich in eerste instantie bezig met de baggerwerkzaamheden en speelt voor het Hoogheemraadschap verbetering van de waterkwaliteit een belangrijke rol. Dat laatste kan door, in samenwerking met de gemeente, de overstorten te saneren en de bermen ecologisch in te richten.

De gemeente zal de kosten voor inrichting van ecologische slootbermen en het aanpassen van de riooloverstorten voor haar rekening nemen. De kosten worden vooralsnog geraamd op 82.000 ( 37.209). Hiervoor is geld in het investeringsplan opgenomen.

Medewerking gevraagd voor uitbreiding pannenkoekenrestaurant Den Hout

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad vragen medewerking te verlenen aan de uitbreiding van het pannenkoekenrestaurant aan het Ruiterspoor in Den Hout. Daarnaast wordt de raad verzocht het mogelijk te maken dat, ten behoeve van de daar gevestigde mini-camping, een sanitaire unit wordt geplaatst. Omdat beide bouwwerken in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan, moet hiervoor een zogenaamde artikel-19-procedure worden gevolgd.

De uitbreiding van het pannenkoekenrestaurant bestaat uit het maken van een verbinding tussen het bestaande horecagebouw en het bestaande bijgebouw. Hierdoor zouden de sanitaire voorzieningen voor de mini-camping verdwijnen. Daarvoor moet dan een vervangende sanitaire unit worden geplaatst.

Het college wil medewerking verlenen aan de uitbreidingsplannen omdat het verzoek om uitbreiding goed onderbouwd is en het restaurant een waardevolle aanwinst voor de toeristisch-recreatieve sector is gebleken. Ook de Provinciale Planologische Commissie (PPC) heeft inmiddels positief over de uitbreidingsplannen geadviseerd.

College stuurt uitvoering Wiw uit te besteden aan Entrada

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad de uitvoering van de Wet inschakeling werkzoekenden (Wiw) uit te besteden aan Entrada. Entrada, reïntegratiebedrijf van WAVA, neemt hier de taak over van Stichting Werk.

In de nieuwe constructie legt de gemeente de uitvoering van Wiw-dienstbetrekkingen neer bij Entrada. Dat betekent dat de gemeente zich verplicht gedurende een aantal jaren Wiw-kandidaten bij Entrada aan te leveren. Entrada zorgt voor de analyse, het maken en uitvoeren van een ontwikkelingsplan en het bewaken van dat traject. Waar nodig biedt WAVA passende arbeid. Daarnaast verzorgt men de administratie, de personeels- en arborzorg en de plaatsing.

Voor de gemeente betekent deze opzet een besparing van 3.600 ( 1634) per Wiwer, omdat de beheersvergoeding vervalt. Entrada financiert de uitvoeringskosten op haar beurt geheel uit de vergoedingen die anderen betalen voor de diensten van Wiwers. Hiervoor zal de inleenvergoeding in drie jaar tijd moeten worden verhoogd naar 10,85 ( 4,92) per uur. Door deze constructie toe te passen, kan het gemeentelijk budget voor de Wiw worden afgestemd op de rijksbijdrage. Dat levert een besparing van 70.000 ( 31.765) op, overeenkomstig de taakstelling in de ombuigingsoperatie Basis in Balans.

Volgens het college is Entrada de meest logische kandidaat voor uitvoering van de Wiw, vanwege de samenhang die er bestaat tussen deze wet en de Wet sociale werkvoorziening. Bovendiej zijn in de regio-Oosterhout weinig alternatieven voorhanden.

Krediet gevraagd voor inrichting westpunt Markkant

Het college van b. en w. gaat de Oosterhoutse gemeenteraad vragen een krediet van 400.000 ( 191.000) ter beschikking te stellen voor de ecologische inrichting van de westpunt van Markkant, het eiland in het Markkanaal waar momenteel woningen en een voorzieningenstrip worden gebouwd. Dit deel van het eiland maakt onderdeel uit van de ecologische verbindingszone.

Om de invloed van woningbouw op dit natuurgebied zo klein mogelijk te houden, is in het verleden al in principe besloten het westelijk deel van het eiland van de rest te scheiden. Dat gebeurt door een doorgraving van het eiland. Daarnaast zal Rijkswaterstaat voor de oever van het Markkanaal een aantal ecologische maatregelen moeten treffen. Met deze operatie is een bedrag van 400.000

gemoeid. Dit bedrag zal deels ten loste worden gebracht van de grondexploitatie en deels ten laste van de post "centrumvoorzieningen Vrachelen" in het investeringsplan.

Voorstel voor grondverkoop Weststad aan Anker Holding

Het college van b. en w. vraagt de gemeenteraad een perceel van 6050 m² op Weststad III te verkopen aan Anker Holding. Onder deze holding ressorteren drie werkmaatschappijen: BMF Holland (groothandel in bevestigingsmaterialen voor de bouw), Anker Agenturen (handelsagentschap in dezelfde producten) en Verbato (een onlangs overgenomen productiebedrijf in dezelfde branche).

Vooral door de samenvoeging met het productiebedrijf kampt de huidige vestiging aan de Wetering (bedrijvenpark De Wijsterd) met ruimteproblemen. In totaal zijn bij Anker 25 mensen werkzaam, met naar verwachting een groei naar dertig arbeidsplaatsen op korte termijn.

Op de nieuwe locatie wil de onderneming een modern bedrijfspand bouwen, bestaande uit circa 3600 m² magazijn/productiehal en 400 m² kantoor en presentatieruimte. De verkoopprijs bedraagt 185 ( 83,95) per m².

College vraagt krediet voor uitvoering belastingstelsel sociale zekerheid

Het college gaat de gemeenteraad vragen geld beschikbaar te stellen voor het opvangen van de gevolgen die de invoering van het nieuwe belastingstelsel heeft voor de uitvoering van de gemeentelijke sociale zekerheid. Hiermee is in 2001 een bedrag van 65.000 ( 29.496) gemoeid.

Bij de uitvoering van dit belastingstelsel wordt een extra personele inspanning gevraagd van gemeentelijke afdelingen die zich bezig houden met lokale sociale zekerheid (bijstandsverlening). Op jaarbasis vergt dit een extra uitgave van naar schatting 130.000 ( 58.991). Omdat de maatregelen pas op 1 juli 2001 ingaan, is voor dit jaar de helft van het bedrag nodig.

Overigens is de verwachting dat het rijk de gemeenten voor deze extra inspanningen zal gaan compenseren via een hogere uitkering uit het Gemeentefonds.

Verouderde lichtmasten en armaturen worden vervangen

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot het vervangen van een aantal lichtmasten en armaturen van de openbare verlichting in Oosterhout. Dat is nodig omdat ze in slechte staat verkeren. Met de vervanging is een bedrag gemoeid van

110.000 ( 49.916). Daarmee is in de begroting rekenen gehouden.

Het is de bedoeling dat vervanging van armaturen plaatsvindt langs de Burg. Van Oerslaan, Buurstede, Burg. De van der Schueurenlaan, Leijsenstraat, Vijfhuizen, Ter Horst en Eikdijk. Vervangen van lichtmasten en armaturen is aan de orde langs Paterserf, Europaweg en Griendsteeg.

Raad krediet gevraagd voor vervanging computersystemen

De gemeenteraad wordt in zijn vergadering van 26 juni gevraagd een krediet van

1.025.000 ( 465.125) beschikbaar te stellen voor de vervanging van de computersystemen GISSO en GIS-WVG. De gemeentelijke organisatie heeft deze programmas al jaren in gebruik voor de uitvoering van respectievelijk de Algemene bijstandswet en de Wet voorzieningen gehandicapten. Deze programmas voldoen echter niet meer helemaal aan de steeds verfijnder wordende eisen. B. en w. stellen nu voor beide systemen, met ingang van 1 november van dit jaar, te vervangen door het programma GWS4all.

College stelt raad voor perceel Leijsenhoek te kopen

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad voorstellen over te gaan tot aankoop van het perceel Leijsenhoek 52. Hier is nu nog gevestigd Brokx Kantoormeubelen/Tapijt, dat zijn bedrijf gaat verplaatsen naar Weststad III. Bij de onderhandelingen hierover is afgesproken dat de gemeente voorkeursrecht heeft als het om de aankoop van het perceel aan de Leijsenhoek gaat. Met de aankoop is een bedrag van 2.050.000 ( 930.249) gemoeid. Het gaat hier om een zogenaamde "strategische aankoop", die de gemeente een grondpositie bezorgt bij de herontwikkeling van dit deel van het centrum.

In 2000 minder milieucontroles bij bedrijven dan gepland

Als gevolg van ziekteverzuim en vacatures heeft de gemeente Oosterhout in 2000 minder uren besteed aan milieucontroles bij bedrijven dan oorspronkelijk gepland. Dat blijkt uit het milieujaarverslag over 2000 van de gemeente. Voor controles bij bedrijven was duizend uur minder beschikbaar. Dat heeft ertoe geleid dat in 2000 van de 350 geplande controlers er 210 ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

In 2000 heeft de gemeente daarnaast twee branches extra onder de loep genomen: de horeca en de tankstations. Alle controles die voor deze projecten nodig waren, zijn uitgevoerd. De hercontroles staan voor 2001 op de rol.

Het aantal milieuklachten, zo blijkt uit het milieujaarverslag, vertoont nog steeds een dalende lijn.

B. en w. halen raadsvoorstel JIP-bus van agenda

Het college heeft besloten het raadsvoorstel terug te nemen, waarin de raad gevraagd wordt geld beschikbaar te stellen voor een JIP-bus. Deze bus moest gaan dienen als mobiel jongereninformatiepunt. Behandeling in de commissie leverde echter het beeld op dat voor zon voorziening in zon vorm geen meerderheid in de raad te vinden is. Maar omdat de gemeenteraad tegelijkertijd ook vindt dat zon jongereninformatiepunt er in Oosterhout moet komen, zal de gemeente met Stichting Welzijn Oosterhout gaan praten over alternatieven voor de bus.

College stelt agenda overleg Oosteind vast

Burgemeester en wethouders hebben de agenda vastgesteld van de bestuurlijke ontmoeting met de bewoners van het kerkdorp Oosteind. Deze ontmoeting vindt plaats donderdag 31 mei, vanaf 20.00 uur, in buurthuis Oostquartier te Oosteind. De agenda vermeldt onder andere de volgende agendapunten:


* woningbouwontwikkelingen in Oosteind;

* bestemmingsplan buitengebied;

* mupis;

* doortrekken Maalderijstraat;

* kruising Heistraat/Berkenstraat en Heistraat/Hoge Dijk;
* bestrating Hoge Dijk;

* vrachtwagenverbod Hoogstraat;

* regionale verkeersstudies;

* gymzaal in Oosteind;

subsidie gemeentelijke monumenten.

CV-ketels in drie buurthuizen worden vervangen

B. en w. hebben besloten over te gaan tot verganging van de cv-ketels in de buurthuizen Strijen, Slotjes en De Bunthoef. De huidige verwarmingsinstallaties zijn twintig jaar oud en sterk verouderd en - mede als gevolg daarvan - niet al te zuinig meer. Door de cv-ketels te vervangen, kunnen de energielasten met ongeveer vijftien procent per jaar verlaagd worden.

Voor de vervanging staat in totaal een bedrag van 193.000 ( 87.580) gereserveerd.

Voorstel voor vervullen vacature commissie Milieu

De gemeenteraad wordt in zijn vergadering van juni gevraagd mevr. M. Janse-Witte te benoemen tot lid van de commissie Milieu, Groen en Middenstand. Mevrouw Janse zal in juni als raadslid voor de fractie van Gemeentebelangen worden beëidigd. Zij volgt in deze functie de heer J. Schoenmakers op.

B. en w. stellen protocol voor gebruik e-mail vast

Burgemeester en wethouders hebben in principe het e-mailprotocol voor de gemeente Oosterhout vastgesteld. Daarin staan de regels aangegeven voor het gebruik van elektronische post door medewerkers. Het protocol zal ter instemming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voorstel voor uitbreiding capaciteit gemeentelijke computer

Omdat de capaciteit van de huidige gemeentelijke mini-computer, waarop een aantal grote administraties "draait", onvoldoende is, zal die capaciteit moeten worden uitgebreid. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad hiervoor een krediet van 240.000 ( 108.907) vrij te maken. Hiermee is in het investeringsprogramma rekening gehouden.

Oosterhout, 25 mei 2001