Gemeente Haarlem

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer

Rekening 2000 levert voordeel van f 11,3miljoen op

Op 22 mei heeft het college van burgemeester en wethouders de jaarrekening en het jaarverslag over 2000 behandeld. Het jaar is financieel gunstig afgesloten met een voordelig saldo van f 11,3miljoen. Hiervan was f 3,2miljoen al vastgesteld in de tweede bestuursrapportage van september vorig jaar, zodat sindsdien een verbetering van f 8,1miljoen is opgetreden.

Belangrijkste oorzaken
De belangrijkste oorzaken van het voordelig resultaat zijn de algemene uitkering uit het gemeentefonds en de rentestand met een plus van respectievelijk f 3,3 en 1,7miljoen. Dit zijn niet te beïnvloeden en moeilijk te voorspellen uitkomsten. De algemene uitkering valt met name mee omdat het Rijk nagenoeg alle begrote uitgaven ook daadwerkelijk gerealiseerd heeft; hierdoor krijgt Haarlem extra geld. De rentelasten vallen gunstig uit vanwege de lagere dan geraamde rentestand en de geringe noodzaak om geld te lenen. Dit is mede het gevolg van de verkoop van Kabel Haarlem aan UPC, wat meer dan f 100miljoen opleverde.

Andere grote voordelen traden op bij de Brandweer (f 0,9miljoen, vooral door vacatures), Ruimtelijke plannen (f 1,0miljoen, wegens het meer kunnen verantwoorden van personele inzet ten laste van projecten), Bouwvergunningen (f1,5miljoen, veroorzaakt door enerzijds vacatures en anderzijds 25% meer bouwaanvragen) en Bijzondere Bijstand (f 1,0miljoen, veroorzaakt door minder aanvragen). Naast voordelen waren er ook nadelen. De bijstand kostte f 1,3miljoen meer vanwege extra inzet van personeel om achterstanden te beperken. Vanwege vertragingen in de diverse huisvestingsprojecten zijn zogenoemde dubbele lasten opgetreden tot een totaal van f 1,1miljoen.

Bestemmingsvoorstel
Het college doet aan de raad een voorstel tot bestemming van het resultaat. Deze bestemming bestaat uit acht onderwerpen. Kenmerkend daarbij is dat het gaat om zaken waarvan reeds eerder te kennen is gegeven deze zo mogelijk uit het rekeningresultaat te betalen of zaken die dringend eenmalig dienen te worden uitgevoerd. Onderstaand volgt een opsomming van de onderwerpen.


· Inhaalslag kwaliteitsverbetering sociale zaken f 4,8miljoen

De afdeling Sociale Zaken kampt met grote achterstanden op diverse terreinen. Om deze achterstanden blijvend weg te werken zijn veel verbeteringen noodzakelijk. Hiervoor is een plan opgesteld, dat door het college aan de raad zal worden voorgelegd. Voor de uitvoering van de verbeteringen in 2001 en 2002 reserveert het college maximaal f 4,8miljoen.


· Afboeken immateriële activa f 3,0miljoen

Bij de behandeling van de begroting 2001 heeft het college aan de raad toegezegd ongeveer een derde van een voordelig rekeningresultaat te gebruiken voor het afboeken van immateriële activa. Dit zijn uitgaven uit het verleden, waar geen tastbare zaken (meer) tegenover staan. Voorbeelden zijn uitgaven voor bodemsanering en geactiveerde tekorten. Later in 2001 zal een concreet voorstel aan de raad worden voorgelegd.


· Reservering overschot bijzondere bijstand f 1,0miljoen

Evenals eerdere jaren stelt het college voor om het overschot bijzondere bijstand te reserveren voor intensiveringen van het verstrekkingenbeleid. Over bijzondere bijstand en armoedebestrijding verschijnt in september een nota.


· Digitalisering bouwarchief f 500.000,--

In 2000 heeft de raad een krediet beschikbaar gesteld voor een proef met het digitaliseren. In het voorstel was tevens sprake van het inzetten van toekomstige hogere dan geraamde opbrengsten bouwleges voor dit doel. Dit is echter niet in het besluit tot uitdrukking gekomen. Daarom is de gerealiseerde meeropbrengst van f 500.000,-- aan inkomsten ten gunste van het exploitatieresultaat gekomen. In de geest van het toenmalige voorstel wordt nu voorgesteld de meeropbrengst te bestemmen voor het digitaliseren van het bouwarchief.


· Activiteiten Floriade f 500.000,--
Voor ondersteunende activiteiten rondom de Floriade in 2002 is een plan opgesteld en positief behandeld door de raadscommissie. In lijn hiermee stelt het college nu voor om het benodigde bedrag ten laste van het rekeningresultaat te brengen.


· Vervanging financieel systeem f 500.000,--

Voor de vervanging is een budget in het investeringsplan opgenomen. Dit dekt echter alleen de kosten van aanschaf van een programma. Voor begeleiding van de selectie, aanschaf (via Europese aanbesteding) en invoering is externe assistentie nodig.


· Invoering euro f 500.000,--
In de vierde tussenrapportage over de invoering van de euro is melding gemaakt van een voorlopige kostenraming van circa f 750.000,--. Hiervan kan eenderde gedekt worden uit reeds beschikbare middelen. Voorgesteld wordt om f500.000,-- van het rekeningresultaat te bestemmen voor de invoering. Dit budget is bedoeld voor zowel gemeentebrede als sectorspecifieke kosten.


· Compensatie WAZ premies van (voormalige) wethouders f 150.000,--

Op grond van onjuiste wetgeving zijn wethouders verplicht dubbel verzekerd geweest tegen arbeidsongeschiktheid. Dit is rechtgetrokken en de (voormalige) wethouders die het betreft dienen eenmalig gecompenseerd te worden.


· Aanpassingen brandweerkazernes aan eisen gebruiksvergunning f 200.000,--

Ook brandweerkazernes, waar beroepspersoneel overnacht, dienen een gebruiksvergunning te hebben. Daarnaast heeft de Brandweer een voorbeeldfunctie als het gaat om preventieve maatregelen. Om aan de voorwaarden voor vergunningverlening te kunnen voldoen moet o.a. een brandmeldinstallatie worden aangebracht en dienen nood- en transparantenverlichting te worden aangepast. Daarnaast zijn enkele bouwkundige aanpassingen noodzakelijk. Dit geldt zowel voor de locatie Zijlweg als voor Post Oost.


· Chauffeursopleiding brandweer f 75.000,--

Wegens onbeïnvloedbaar is vertraging opgetreden in het opleiden van chauffeurs, waarvoor vorig jaar budget beschikbaar is gesteld. Inmiddels vinden de opleidingen plaats, reden om voor te stellen het onbenutte budget 2000 te bestemmen voor 2001.


· Haalbaarheidsonderzoek depot Frans Halsmuseum f 75.000,--

Een haalbaarheidsonderzoek naar de investeringen voor het depot van het Frans Halsmuseum is volgens zowel de commissie cultuur als het college dringend noodzakelijk.

Verder procedure

De rekeningcommissie van de raad onderzoekt de rekening in de tweede helft van juni. De behandeling en vaststelling door de raad gebeurt op 22 augustus.