Rechtbank Leeuwarden



Gemeente Terschelling past Huisvestingsverordening onjuist toe; inschrijving in leegstandsregister geschorst.

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 28-05-2001

De president van de rechtbank Leeuwarden heeft op 17 mei 2001 geoordeeld dat de gemeente Terschelling een fout heeft gemaakt bij de toepassing van de eigen huisvestingsverordening.

Betrokkene heeft een woning gekocht op Terschelling met de bedoeling om daar te gaan wonen. Hij heeft hiervoor echter een huisvestingsvergunning nodig. Zijn aanvraag is door de gemeente afgewezen omdat hij niet voldoet aan de criteria zoals opgenomen in de gemeentelijke verordening, die op de Huisvestingswet is gebaseerd. In het geval van betrokkene geldt als reden dat hij niet maatschappelijk of economisch gebonden is aan de gemeente Terschelling. Dit heeft verder tot gevolg dat de gemeente de woning van betrokkene ambtshalve heeft ingeschreven in het leegstandsregister, zodat de woning te zijner tijd aan derden te huur kan worden aangeboden.

Betrokkene heeft een bezwaarschrift ingediend en tegelijkertijd aan de president van de rechtbank om een voorlopig rechterlijk oordeel gevraagd. Volgens de president heeft de gemeente een fout gemaakt door niet te onderzoeken of mogelijk één van de overige gezinsleden voldoet aan de eisen die de huisvestingsverordening stelt. In de verordening is namelijk bepaald dat één van de volwassen leden van de huishouding aan de gestelde criteria moet voldoen. De vrouw van betrokkene is arbeidsongeschikt en dat is op grond van de huisvestingsverordening een reden voor toekenning van een huisvestingsvergunning. Hierom kan naar het oordeel van de president de inschrijving in het leegstandsregister dan ook niet in stand blijven. De gemeente moet nog beslissen op de bezwaren die door betrokkene zijn ingediend.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB1801
(Zie het originele bericht)