Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-23: Start fase 3B reconstructie Rijswijkseplein pag.nr.=7106

Maandag 28 mei wordt begonnen met fase 3b van de reconstructie van het Rijswijkseplein. Fase 3b gaat circa 9 weken duren. De belangrijkste verkeerskundige ingreep is de afsluiting van de route Stationsplein - Rijswijkseplein - Weteringkade - Schenkviaduct voor gemotoriseerd verkeer. De afsluiting duurt tot eind 2001.

Het Huygenspark is tot medio september niet bereikbaar vanaf het Rijswijkseplein. Voor de werkzaamheden is het nodig de Oranjelaan af te sluiten vanaf het Rijswijkseplein tot vlak ná de kruising met het Huygenspark. Om het Huygenspark toch bereikbaar te houden, gaat hier voor de duur van de afsluiting 2-richtingsverkeer gelden.

Voor fietsers en voetgangers blijft het Rijswijkseplein van alle kanten bereikbaar, behalve via het Zieken. Gemotoriseerd verkeer moet in fase 3b rekening houden met enkele wijzigingen in de verkeerssituatie. Borden geven dit aan.

Verkeer komend vanaf station Hollands Spoor

Vanaf station Hollands Spoor is het Rijswijkseplein niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer stad uit kan het beste naar de Rijswijkseweg rijden via de Calandstraat, Waldorpstraat of Neherkade. Vanaf de Rijswijkseweg kan de stad worden uitgereden via de Haagweg of via Neherkade, Mercuriusweg, Binckhorstlaan en Maanweg. Verkeer in de richting van het centrum wordt via de Stationsweg geleid richting Wagenstraat. De Rijswijkseweg is bereikbaar via de Hofwijckstraat.

Verkeer komend vanaf het Spui

Het Zieken is tot eind 2001 afgesloten voor doorgaand verkeer. Wie vanaf het Spui het Rijswijkseplein wil bereiken kan niet via het Zieken rijden. Verkeer wordt omgeleid via de Pletterijkade.

Verkeer komend vanaf het Schenkviaduct

Verkeer komend vanaf het Schenkviaduct krijgt in de richting van de Rijswijkseweg te maken met een korte omleiding via de Hofwijckstraat. In de richting van het Spui kan niet via een deel van de Pletterijkade worden gereden. De omleiding loopt via Pletterijstraat en Scheldestraat. De Oranjelaan is bereikbaar via een speciale doorgang langs de Bolle Wand. Het Huygenspark is niet bereikbaar vanaf het Rijswijkseplein, maar wel via de omleiding Oranjelaan - Stationsweg.

Verkeer komend vanaf de Rijswijkseweg

Op de Rijswijkseweg is één rijstrook beschikbaar. In de richting van het Spui wordt het verkeer omgeleid via Weteringkade, Pletterijstraat en Gouwestraat. In de richting van het Schenkviaduct is in de periode van eind mei tot eind juli op de Weteringkade één rijstrook beschikbaar. Station Hollands Spoor is te bereiken via Neherkade/Waldorp-straat, Calandstraat en Parallelweg.

Alternatieve routes

Ook in fase 3 wordt doorgaand verkeer geadviseerd om het Rijswijkseplein te mijden en te kiezen voor alternatieve routes:
*

verkeer vanaf de Utrechtsebaan kan het centrum bereiken via het Prins Bernhardviaduct;

*

verkeer vanaf de Rijswijkseweg kan het centrum bereiken via Neherkade, Mercuriusweg, Binckhorstlaan, Lekstraat.

Borden vestigen de aandacht op deze alternatieve routes.

Het project Rijswijkseplein heeft als belangrijkste doel de verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer, onder meer door het aantal kruisingen tussen tramverkeer en overig verkeer te verminderen. Dit wordt bereikt door het hoofdtramspoor tussen Zieken en Stationsplein te scheiden van de hoofdautostroom Schenkviaduct - Weteringkade - Rijswijkseweg. Maar niet alleen het openbaar vervoer heeft baat bij de reconstructie. Ook het overige verkeer stroomt vlotter door en bovendien ontstaat er een overzichtelijkere, veiligere en fraaiere situatie.

Meer informatie over de reconstructie van het Rijswijkseplein is te vinden op internet: www.denhaag.nl/rijswijkseplein. Ook kan hiervoor contact worden opgenomen met de projectorganisatie Rijswijkseplein, Hofwijckstraat 53-55, telefoon (070) 330 1590. Wie klachten heeft over de uitvoering van de werkzaamheden kan bellen met het stadsdeel Centrum, telefoon (070) 353 6353.

last update: 28 mei 2001 ;pag.: 7106; auteur: 77