Anti Racisme Informatie Centrum

Besmet! Homoseksualiteit en islam

10 juni
2001

De Balie
Grote Zaal
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam

"Homoseksualiteit blijft niet beperkt tot wie deze ziekte hebben, maar kan zich verspreiden. En dan kan iedereen besmet raken." En dáár begint de inburgering. Als de 'ziekte' homoseksualiteit zich onder de jeugd verspreidt, zal dat tot uitsterven leiden, zei sjeik Khalil el- Moumni, imam te Rotterdam. Geen misse uitspraak, die de vraag oproept: Hoeveel allochtone intolerantie is te tolereren?

Met de verdraagzaamheid van een gemiddeld religieus voorman als kardinaal Simonis in het achterhoofd is de vervolgvraag: Verschilt de sjeik alleen in zijn woordkeus van de strenge joodse en christelijke leer? Of is de dreiging van de fundamentalistische homo-haat van een gevaarlijker aard dan de voorspelbare Roomse retoriek? In het debat over euthanasie, vrouwen, islam en homoseksualiteit komt het vaker voor dat gelovige mensen hun waarden en normen van een hoger moreel gehalte achten dan die van niet-gelovigen. Om er voor te zorgen dat minimaal één universele waarde - dat we elkaar de hersens niet inslaan - ook werkelijk in praktijk wordt gebracht, moeten we hoe dan ook erkennen dat zelfs als iedereen beweert het 'goede' na te streven en het 'kwade' af te wijzen, we ontdekken dat de interpretatie van 'goed en kwaad' van individu tot individu verschilt. Maar is iedereen even gevoelig voor die opdracht?

Met imams, met Rick van der Ploeg (staatssecretaris van cultuur), Mohamed Arkoun (hoogleraar Islamologie aan de Sorbonne en aan de Universiteit van Amsterdam), Gert Hekma (docent Homostudies Universiteit van Amsterdam). Onder leiding van Andrée van Es (directeur De Balie).

Aanvang: 20.00 uur
Meer informatie: 020-5535100 of www.balie.nl

Zie ook LBR-bericht "Commotie en angst voor de liefde - Aandacht voor bekroonde tv-documentaire over islam en homoseksualiteit"

Last update: 28-05-01