Provincie Limburg

LIMBURG TALENPROVINCIE

Bijdrage van 70.000,- voor Limburg Talenprovincie

PROVINCIE SUBSIDIEERT BUURTAALONDERWIJS

De Provincie Limburg stelt een subsidie van maximaal 70.000,- ( 31.765,-) beschikbaar voor het project Limburg Talenprovincie. Met dit project stimuleert de Provincie het primair en voortgezet onderwijs om de leerlingen een betere vaardigheid in de buurtalen Frans of Duits mee te geven. De Talenacademie Nederland in Maastricht voert het project uit. Naast de Provincie Limburg wordt het project gesubsidieerd door gemeenten en het Europees Platform. Het totale project kost dit jaar 240.000,- ( 108.9075).

De afgelopen jaren hebben enkele Limburgse scholen in het primair en voortgezet onderwijs initiatieven ontwikkeld op het terrein van grensoverschrijdend talenonderwijs. Deze initiatieven hebben echter weinig of geen navolging gekregen. De Talenacademie Nederland wil met het project 'Limburg Talenprovincie' de nabijheid van Duitsland en Wallonië maximaal gebruiken om scholen intensief te laten samenwerken en de leerlingen op heel praktische manier de buurtaal te laten gebruiken.
Het project begint met een onderzoek naar de interesse en mogelijkheden bij scholen om deel te nemen. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt over de voortzetting van het project een beslissing genomen. De Provincie Limburg vindt dat er voor december 2001 minimaal vijf taalprojecten moeten starten. Het is de bedoeling dat het project vier jaar duurt. De subsidie is bedoeld voor Limburgse scholen.

In het Europese subsidieprogramma Interreg III van de Euregio Maas Rijn wordt nadrukkelijk gesteld dat de taalontwikkeling een belangrijke rol speelt bij de verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende samenwerking. Het project Limburg Talenprovincie speelt daarop in. Het is de bedoeling dat het project in de hele Euregio wordt uitgevoerd. De Provincie Limburg gaat ervan uit dat andere partners in de Euregio een financiële bijdrage aan het project leveren.