Vlaamse Volksunie

Vlaams volksvertegenwoordiger Loones waarschuwt voor gevaar van scheepswrakken voor scheepvaart (28/05/01)

In onze Noordzee reeds eeuwenlang de drukst bevaren scheepsroute ter wereld liggen er heel wat scheepswrakken. Ook als deze wrakken - boeiend en mysterieus als ze zijn - tot de verbeelding van de mens spreken, vormen ze een gevaarlijk obstakel voor de scheepvaart en de baggeraars.

Daarom ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones minister Stevaert omtrent eventuele bergingsplannen voor deze scheepswrakken. Loones vroeg onder meer naar de intenties van de minister in verband met het wrak SANSIP, gelegen op 10 km vóór de kust van Blankenberge, en oorzaak van het zinken van een aantal schepen.

In zijn antwoord stelde de minister dat enkel wrakken, gelegen in en nabij de vaarroutes, en die door hun ondiepe ligging een gevaar betekenen voor de scheepvaart, worden opgenomen in een eventuele planning tot ruimen.
Daarvoor werd een contract afgesloten met de Tijdelijke Vereniging voor Bergingswerken. Vier wrakken zullen in 2001 en de overige in 2002 geruimd worden. Wrakken, gelegen buiten de vaargeulen, en die toch een gevaar betekenen voor de scheepvaart zijn bebakend. Voor deze wrakken zijn geen ruimingsplannen. Dit is onder meer het geval voor het wrak van de SANSIP. Vissers die zich toch te dicht wagen bij deze bebakende wrakken (meestal geliefkoosde schuilplaatsen voor tal van vissoorten, kreeften, enzovoort) nemen bijgevolg grote risicos, aldus de minister.

Op de vraag van Jan Loones naar de plannen met het wrak van de WAKEFUL, door de Britse autoriteiten (War Grave Commission) erkend als oorlogsgraf, antwoordde de minister dat aan dit wrak een waardig graf zal worden gegeven, zonder dat het nog langer een gevaar betekent voor de scheepvaart. Een precieze datum voor de aanvang van de werken werd evenwel nog niet vastgesteld.

Auteur:
Fractie Vlaams Parlement
Jazn Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be