Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 28-05-2001 Persberichten district Maastricht
Persberichten 13.56 uur

Maastricht

Eijsden, inbraak in grenswisselkantoor:
Maandagmorgen 28 mei 2001 heeft in het grenswisselkantoor gelegen langs de parkeerplaats Knuvelkes aan de autosnelweg A-2 richting Luik terhoogte van de gemeente Eijsden een inbraak plaatsgevonden waarbij de inbrekers gebruik gemaakt hebben van een explosief. De onbekend gebleven inbrekers hebben vermoedelijk een kleine hoeveelheid muntgeld buitgemaakt.
Na het tot ontploffing brengen van een explosief aan de muur aan de achterzijde van het grenswisselkantoor, niet zichtbaar vanaf de zijde van de parkeerplaats, trad het alarm van de beveiliginginstallatie in werking. De gewaarschuwde politie die onmiddellijk ter plaatse kwam trof aan de achterzijde een gat in de muur van het ganswisselkantoor aan. Inbrekers werden niet meer aangetroffen. Slapende vrachtwagenchauffeurs die in de cabine van hun voertuig de nacht hadden doorgebracht werden wel gewekt door de knal van het explosief maar wisten niet wat er zich had voorgedaan. Door de explosie werd een gat geslagen van ongeveer 90 bij 30 cm waardoor de inbrekers de toegang kregen tot het beveiligde gedeelte van het grenswisselkantoor. De kluis bleef ongeschonden. Wel werd een nog onbekende hoeveelheid muntgeld buitgemaakt.
De technische recherche stelt in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten een onderzoek in naar het gebruikte explosief. In de middaguren stelde een hond afgericht om explosieven op te sporen nog een onderzoek in rondom het gebouw van het grenswisselkantoor om te zoeken naar eventuele resten van het gebruikte explosief. Nog niet bekend is of de hond iets heeft aangetroffen. De politie stelt een verder onderzoek in.

Maastricht, rijden onder invloed:
Een 39 jarige inwoner van Maastricht is in de nacht van zondag op maandag door de politie geverbaliseerd wegen het rijden in een personenauto onder invloed van alcoholhoudende drank. De Maastrichtenaar reed in zijn auto over de Prins Bisschopsingel waar zijn slingerend rijgedrag de aandacht trok van de bemanning van een surveillance-auto van de politie. Bij de daarop volgende controle bleek de bestuurder behoorlijk naar alcohol te ruiken. De alcoholblaastest bevestigde het alcoholgebruik van de bestuurder nogmaals. Aan het politiebureau wees de ademanalyse een alcoholpromillage aan van 1.6 promille. Tegen de bestuurder uit Maastricht werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Naverhoor kon de automobilist huiswaarts.

Maastricht, bedrijfsinbraken:
In de nacht van zaterdag op zondag hebben op het bedrijventerrein het Rondeel te Maastricht in vier bedrijven inbraken of pogingen daartoe plaatsgevonden. De inbraken werden allemaal zondagmorgen ontdekt. In een sanitairzaak aan het Rondeel werd na het vernielen van een ruit de toegang verkregen. Een ingebouwde kluis doorstond het aanvalsgeweld van de inbrekers en bleef weliswaar deerlijk geschonden ongeopend. De dieven namen vervolgens uit het bedrijf een groot aantal elektrische gereedschappen mee.
Bij een ingesteld buurtonderzoek na de inbraak in het sanitairbedrijf werd bij nog drie andere bedrijven pogingen tot inbraak geconstateerd. Van een tweede sanitairsbedrijf verwijderden de inbrekers de glaslatten van een ruit maar kwamen niet binnen. In een derde bedrijf werd eveneens een poging gedaan om binnen te komen door glaslatten te verwijderen. Binnenkomen in het bedrijf mislukte. Vanaf een binnenterrein van dit laatste bedrijf werd vanaf een vrachtauto een dieseltank gedemonteerd die door de dieven werd meegenomen. Bij een vierde bedrijf op het rondeel probeerden de dieven wederom door glaslatten van ruiten te verwijderen binnen te geraken, maar dit mislukte opnieuw. De politie heeft van de inbraken of pogingen daartoe aangiften opgenomen. De politie vermoedt dat de vier inbraken of pogingen daartoe door dezelfde inbrekers is gepleegd. Er wordt een verder onderzoek ingesteld.

Maastricht, straatroof:
Een 65 jarige inwoonster van Maastricht is maandagmorgen 28 mei 2001 het slachtoffer geworden van een straatroof die gepleegd werd door twee personen op een bromscooter. De straatrovers namen de tas van de vrouw af met daarin onder andere een beurs.
Het slachtoffer verliet maandagmorgen omstreeks 02.30 uur een aan de Brusselseweg gelegen café en ging op weg naar huis. Op de Christiaan Sterckstraat wilde de vrouw haar woning binnengaan maar kreeg van een van de opzittenden van de bromscooter een slag in haar nek terwijl vrijwel tegelijkertijd de tas van haar werd afgenomen. Na het in bezit krijgen van de tas ging het tweetal er snel tussenuit in de richting van de Brusselsepoort. Het slachtoffer mist haar tas waarin een beurs met daarin een geldbedrag van ongeveer fl. 150,.- een rijbewijs een paraplu en enkele fotos. Het slachtoffer die en pijnlijk nek aan het gebeuren heeft overgehouden heeft van de straatroof bij de politie aangifte gedaan.

Bert Peters, Bureau Voolrichting & PR District Maastricht