Roda JC

Wedstrijdverslag RKC - Roda J.C.

Het wonder van Waalwijk. Zal het de kant kiezen van José, de vrouw van Sef, die al maandenlang verkondigt dat Roda J.C. boven Ajax zal eindigen of de kant van de grote, blauw-geel versierde vrachtauto die voor het stadion geparkeerd staat om straks de R.K.C.-spelers door Waalwijk te rijden. De wedstrijd zal het moeten leren.

In een uitverkocht Mandemakersstadion trapt Roda J.C. af nadat eerst een minuut stilte is gehouden voor de tragisch overleden Nac-speler Ferry van Vliet en diens vriendin. Al snel wordt duidelijk dat R.K.C. de ploeg is die er frank en vrij voor gaat, terwijl Roda J.C. de ploeg is die vooral met zich zelf worstelt. Na 2 minuten geeft R.K.C.-spits Hoogendorp zijn visitekaartje af. Een snelle aanval over links, een voorzet van Samardzic en Hoogendorps kopstoot gaat nipt naast. In de 9de minuut is het wel raak. Een dieptepass van centrale verdediger Van de Berg bereikt Hoogendorp die niet gehinderd wordt door dekking van een van de 2 centrale verdedigers en zo met een vlammend schot de 1 0 kan laten aantekenen. R.K.C. wordt door dit doelpunt prettig gestimuleerd en houdt de druk op de Roda J.C.-ketel. In de 28ste minuut is het opnieuw raak als de mee opgekomen rechterverdediger Lamey verrassend 2 0 scoort na een snelle aanval over links.

Pas na 35 minuten valt de eerste positieve actie van Roda J.C. te noteren. Uit een corner kopt Marc Nygaard de bal steenhard in, maar R.K.C.-er Petrovic kopt de bal onder de doellat vandaan. Dan volgt in de 40ste minuut een wissel aan Rodazijde. Marc Luijpers, die zich in het begin van de wedstrijd heeft geblesseerd, verlaat het veld en wordt vervangen door Ger Senden. Fatih Sonkaya wordt nu centrale verdediger naast Regillio Vrede. Deze omzetting brengt echter geen ommekeer. R.K.C. blijft de beter voetballende ploeg en Roda J.C. zwalkt als een aangeslagen bokser over het veld. De genadeklap blijft echter vooralsnog uit en Roda J.C. kan in de rust de wonden gaan likken.

De centrale vraag die de toeschouwer met een geel-zwart hart zich in de rust stelt, is of Roda J.C. het roer nog omgegooid krijgt of dat het 45 minuten lang hopen en bibberen wordt.

Helaas wordt snel duidelijk dat het laatste het geval zal zijn. Roda J.C. sluit aan op het spel van de eerste helft, dat wil zeggen geen passie, geen zelfvertrouwen, veel foute passes en nauwelijks combinatiespel. R.K.C. daarentegen blijft met fris en kwiek aanvalsspel kansen afdwingen. De mooiste is voor R.K.C.-middenvelder Kalezic, die in de 59ste minuut vrij voor doelman Kalac mist. Het is echter uitstel van executie, want in de 68ste minuut valt het 3de Waalwijkse doelpunt toch. Slecht uitverdedigen van de Roda-verdediging zorgt ervoor dat Hoogendorp Redan in stelling kan brengen. Via de binnenkant van de paal tekent de jonge spits 3 0 aan. De versierde vrachtwagen komt nu wel heel dicht bij.

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Twee wissels zorgen voor de niet meer verwachte ommekeer. In de 72ste minuut komt Eric Van der Luer in het veld voor Dave Zafarin en in de 77ste minuut Garba Lawal voor Tom Soetaers. De wissels zorgen voor meer balbezit. Regillio Vrede zorgt voor het eerste waarschuwingssignaal als hij in de 83ste minuut net naast kopt uit een corner van Eric van der Luer. 3 minuten later haalt Garba Lawal echter een dikke streep door de R.K.C.-droom als hij met een droge knal de teruglegbal van Yannis Anastasiou perfect verzilvert. R.K.C. is gebroken. De versierde wagen zal geen dienst hoeven doen. In de 90ste minuut brengt slecht uitverdedigen van R.K.C. Lawal opnieuw in schietpositie. Diens uithaal die door een R.K.C.-er van richting wordt veranderd, betekent 3 2 . R.K.C. gaat Roda J.C. dus niet in de stand voorbij, maar de overige kandidaten?

Als na afloop duidelijk wordt dat Vitesse punten heeft laten liggen tegen Sparta is een buit binnen, want Roda J.C. speelt komend seizoen Europees voetbal. Maar dé buit is blijven liggen. En dat is zonde, al was het maar om Josés droom.

28-5-2001 13:41