PERSBERICHT

Expositie in Perscentrum Nieuwspoort

DE KEUS VAN DE COMMISSARISSEN

De Kunstcommissie van het Perscentrum Nieuwspoort heeft Hans Alders, Commissaris van de Koningin in Groningen, en zijn collega's gevraagd hun smaak kenbaar te maken op het gebied van beeldende kunst. Hen werd gevraagd hun favoriete kunstwerk uit eigen werkkamer of woonhuis te kiezen. Daarnaast kregen zij als opdracht een kunst-werk uit de provincie voor deze achtste "Keuze van "tentoonstelling beschikbaar te stellen.

De directeur van de Rotterdamse Kunststichting, Robert de Haas, zal op 28 mei a.s. om 18.00 uur in de Provinciezaal van het perscentrum de officiële opening verrichten. De tentoonstelling is tot 15 juni voor poorters en bezoekers van Nieuwspoort te bekijken.

Opvallend bij deze Keuze van tentoonstelling is dat veel commissarissen een duidelijke voorkeur hebben voor het al of niet abstract weergegeven landschap.

Hans Alders motiveert zijn keuze voor het werk Rode Boerderij van Jan Altink wegens d e verbondenheid met het Groninger landschap. Zijn keuze voor een fotografisch landschap van de jonge Groningse kunstenaar Marjolein Lancé verklaart hij omdat zij net als de vroegere Ploegleden zich laat inspireren door het (Groninger) landschap en de elementen in het landschap.

Volgens de Commissaris van de Koningin in Friesland, Ed Nijpels, is het in houtskool uitgevoerde werk van Massimo Rao een combinatie van klassieke Romeinse schoonheid en Italiaanse levenskunst.

Ook Relus ter Beek Commissaris van de Koningin in Drenthe, kiest voor een sfeervol landschap Stroomlandschap bij Taarlo van de hand van Berend Groen. "hij is een van mijn favoriete kunstenaars omdat hij zo gedreven in de weer is met de landschappen van zijn geliefde provincie Drenthe. Hij doet dit integer en consequent". Opvallend is dat het merendeel van de gekozen kunstenaars uit de drie noordelijke provincies hun opleiding aan de Academie Minerva in Groningen hebben genoten.

De commissaris van Flevoland , mr. F. Jager, kiest eveneens voor het landschap: een prachtige collage van 9 luchtfoto's getiteld "Pink Tulips and Ploughed Field, Flevoland" van beeldend kunstenaar Ger Dekkers. "Als geen ander vertelt Ger Dekkers het verhaal van het nieuwe land. Mij heeft hij er met andere ogen naar leren kijken".

Met zijn keuze voor een kleurenets van Else van Luin heeft Peters zijn keuze laten bepalen door de locatie van de tentoonstelling Nieuwspoort". In het werk van deze grafisch kunstenaar uit Dronten zijn het (historisch) woord en de (schijnbare) vluchtigheid van het nieuws een steeds terugkerend thema.

De commisaris van Noord Brabant, mr. Frans Hoeben , kiest voor louter abstracte werken in de vorm van drie wandkleden een compositie van Ria van Eyk uit Eindhoven. Hij motiveert zijn keuze dat hem in haar compositie vooral aanspreekt de eerlijke eenvoud en de eenvoudige eerlijkheid. .Bij zijn tweede keus een schilderij van Johan Lennarts getiteld "Zonder ophouden", spreekt hem vooral het kleurgebruik en de beweging in deze aquarel van groot formaat zeer aan.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij Dorothée van der Schuur (tel 070-3655492) en Marinus Potman (070-3324528)