Gemeente Enschede


Gemeente Enschede feliciteert FC Twente met de Amstel Cup

Enschede, 28 mei 2001

FC Twente heeft een grootse prestatie geleverd door het winnen van de Amstel Cup 2001 aan het einde van een bewogen voetbalseizoen. In een bloedstollende bekerfinale moest landskampioen PSV op Hemelvaartsdag 24 mei het hoofd buigen voor de voetballers uit Enschede. Deze wedstrijd was voor vele tienduizenden supporters uit stad en streek een onvergetelijke gebeurtenis. Ruim 32.000 mensen waren in de Rotterdamse Kuip getuige van het spektakel.

klik hier voor meer informatie en foto's van de huldiging



Aanpak drugshandel in openbare gelegenheden

In Huis-aan-Huis van 26 april 2000 is bekend gemaakt dat de burgemeester op 17 april 2000 zijn beleidsnota "Aanpak van drugshandel in openbare gelegenheden" heeft vastgesteld. Op 27 april 2000 is dit beleid in werking getreden. De burgemeester heeft daarin vastgesteld hoe hij artikel 13b, lid 1 van de Opiumwet toepast. Dit artikel geeft hem de bevoegdheid om bestuursdwang toe te passen (bijvoorbeeld sluiting) indien in voor het publiek toegankelijke lokalen en daarbij behorende erven in drugs wordt gehandeld of voor de handel aanwezig zijn. Daarbij wordt de enkele aanwezigheid van drugs in een grotere hoeveelheid dan voor eigen gebruik van de bezitter (voor softdrugs geldt daarbij een grens van vijf gram), beschouwd als aanwezigheid voor de handel.
Dit beleid geldt overigens niét voor coffeeshops, omdat de burgemeester daarvoor een apart beleid heeft vastgesteld ("Coffeeshopbeleid Enschede").
In het afgelopen jaar heeft de burgemeester zes keer van deze bevoegdheid gebruik moeten maken. Het is daarom goed nog eens met nadruk te wijzen op het volgende.
Indien in voor het publiek toegankelijke gelegenheden of daarbij behorende erven meer drugs aanwezig blijken te zijn dan voor eigen gebruik van de bezitter, dan wordt deze gelegenheid in ieder geval voor de duur van ten minste drie maanden gesloten. In sommige gevallen wordt een sluiting van een half jaar of een jaar opgelegd. Er wordt dus niét vooraf gewaarschuwd. In plaats daarvan dient deze publicatie als algemene waarschuwing te worden beschouwd.
klik hier voor de nota "Aanpak van drugshandel in openbare gelegenheden"



DE GEMEENTERAAD VERGADERDE OP MAANDAG 21 MEI EN OP DINSDAG 22 MEI 2001

klik hier voor de besluitenlijst



Panden aan randen van rampgebied worden vrijgegeven aan eigenaren voor herstel

Enschede, 12 mei 2001

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een aantal particuliere woningen aan de randen van het rampgebied vrij te geven, zodat de eigenaren aan de gang kunnen gaan met het herstellen ervan. Het beoogde stedenbouwkundig plan voor Roombeek beslaat een groter gebied dan dat binnen de schutting. De Gemeente wil de eigenaren van de panden aan de randen van het gebied duidelijkheid geven dat vooruitlopend op het stedenbouwkundig ontwerp voor Roombeek kan van verschillende straatwanden buiten de schutting nu al worden vastgesteld dat ze kunnen worden gehandhaafd. De eigenaren hebben inmiddels een brief gekregen, dan wel is er een gesprek met hen gevoerd. Door de betreffende panden nu vrij te geven, kan het herstellen nog beginnen binnen een jaar na de vuurwerkramp. Dat is voor de eigenaren van belang, omdat in veel gevallen de verzekering na
1 jaar stopt met de uitkering van dubbele huisvestingslasten. In oktober vorig jaar zijn overigens op een aantal andere plekken rond het rampgebied ook al woningen vrijgegeven.

lees verder onder persberichten

Suggesties voor een monument gebundeld

Enschede, 11 mei 2001

Vanaf zondag 13 mei is het boekje Suggesties voor een monument te koop bij het Rijksmuseum Twenthe. Het boekje kost fl. 5. In het boekje zijn alle 66 inzendingen die de inwoners van de stad instuurden voor de realisatie van een monument bij elkaar gebracht. Het boekje geeft een goed beeld van de rijke schakering aan suggesties die door de inwoners van de stad werden ingeleverd. Bij het Projectbureau Wederopbouw en in het Van Heekpark zullen aanstaande zondag 13 mei exemplaren ter inzage liggen. Het boekje is gedrukt in een oplage van 2.500 stuks.

lees verder onder persberichten



IAC op het Web

Vanaf 1 mei is de nieuwe website van het Informatie en Adviescentrum geopend.
Er zullen veel veranderingen zichtbaar zijn met de huidige site. De veranderingen zullen vooral zichtbaar zijn in de opzet en de beschikbare informatie.
Het is een overzichtelijk manier geworden waarop de informatie die dagelijks aangevuld, uitgebreid en gewijzigd wordt, wordt aangeboden. Zo vindt u er onder andere de Bewonersnieuwsbrief, het programma van de herdenkingsweek, informatie over de wederopbouw en nog veel meer. U kunt op interactieve manier met het IAC communiceren op een tijd dat het u uitkomt, u kunt online vragen stellen en ook antwoorden ontvangen op de manier zoals u dat wenst, per telefoon, email of schriftelijk. Allemaal op een tijdstip en plaats waarop het u schikt. Het kan ook gezien worden als een handleiding voor de werknemers met vragen gericht op de vuurwerkramp.

www.iac.enschede.nl


welkom in het nieuwE stadskantoor

Op op 27 28 en 29 april jl zijn ruim 800 medewerkers van de gemeente Enschede ingetrokken in het nieuwe Stadskantoor aan de Hengelosestraat 51. Drie grote gemeentelijke diensten te weten de Bouw- en Mileudienst, de dienst Burger- en Algemene Zaken en de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling bundelen hun huisvesting en, nog belangrijker, de dienstverlening aan u.

klik hier voor meer informatie

klik hier voor de webcam in de hal van het stadskantoor



Roelof Bleker en Gerrit Jan Kok nieuwe wethouders

Het college van burgemeester en wethouders is weer compleet. De gemeenteraad heeft twee nieuwe wethouders benoemd: Roelof Bleker (PvdA) en Gerrit Jan Kok (VVD).
Bleker volgt Dick Buursink op. Kok neemt de plaats in van mevrouw Els Koopmans.
Buursink blijft wel raadslid. Mevrouw Koopmans heeft zich uit de gemeentepolitiek teruggetrokken. Haar plek in de VVD-fractie gaat naar mevrouw A.R.Huffermann-Hagens.
Het vernieuwde college kijkt nog naar mogelijke wijzigingen in de verdeling van portefeuilles en grote projecten. De verwachting is dat hierover in de week na Pasen meer bekend kan worden gemaakt.



Gemeente stimuleert culturele betrokkenheid jongeren en allochtonen met impuls van 2 miljoen gulden: Actieplan Cultuurbereik 2001-2004

Enschede, 9 april 2001

Een flinke impuls van twee miljoen gulden moet, als het aan de gemeente ligt, de betrokkenheid van jongeren en allochtonen bij de cultuur in Enschede vergroten. Dat is het uitgangspunt van het ambitieuze Actieplan Cultuurbereik voor de periode 2001-2004. De gemeente vraagt cultuuraanbieders in brede zin om ideeën voor aantrekkelijke projecten (gericht op jongeren en allochtonen) die in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Gekozen is voor genoemde groepen omdat die slechts matig gebruik maken van het huidige cultuuraanbod in de stad.
Het is zeker niet de bedoeling dat het beschikbare budget volledig wordt besteed door de bestaande cultuurinstellingen als Muziekcentrum, Concordia Kunst & Cultuur, het Vestzaktheater, de musea, de openbare bibliotheek of Theater Sonnevanck. Ook scholen voor voortgezet onderwijs en basisscholen mogen projecten indienen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld buurthuizen, amateurverenigingen, allochtonenverenigingen of zelfs voor individuele burgers.

Klik hier voor meer informatie over actieplan cultuurbereik



Nieuwe service voor ondernemers:

digitaal Bedrijvenpunt Enschede De gemeente Enschede heeft een nieuwe service voor ondernemers in het leven geroepen: het digitaal Bedrijvenpunt www.bedrijven.enschede.nl . Ondernemers kunnen hier terecht met plannen, problemen en vragen die met de gemeente te maken hebben. De officiële opening van deze voorziening is op dinsdag 13 maart verricht door ICT- wethouder Marco Swart in de stand van de gemeente Enschede op de bedrijvenbeurs ICT in Business in het Expo Center in Hengelo.
De onderwerpen waarvoor ondernemers bij het Bedrijvenpunt terecht kunnen, lopen uiteen van het bouwen van een pand en het inschrijven voor een bedrijfsterrein tot het met een abonnement op de kunstuitleen voor bedrijven. Ondernemers kunnen op een voorgestructureerde wijze hun vraag formuleren. Hierop komt een gericht antwoord. Ook kunnen zij zoeken op trefwoord of via een productenlijst. Het Bedrijvenpunt Enschede is nog volop in ontwikkeling, maar bevat inmiddels de belangrijkste basisinformatie voor ondernemers. Aanvullingen die worden voorbereid, zijn de interactieve bedrijvenkaart die in de loop van 2001 geraadpleegd kan worden en het gericht bekijken van bestemmingsplannen.
Ondernemers zijn niet langer gebonden aan tijd en plaats om informatie in te winnen over de gemeente Enschede.
Enschede wil het bedrijven op deze manier makkelijk maken om inlichtingen in te winnen: dag en nacht. Ook bespaart het digitale Bedrijvenpunt op termijn tijd en geld omdat een persoonlijke toelichting beperkt kan blijven. Verder kan Enschede zich dankzij het digitale Bedrijvenpunt profileren als vooruitstrevende gemeente en zich waarmaken als ICT- stad.



GEMEENTEBEGROTING 2001

klik hier voor de gemeentebegroting 2001



Enschede op weg naar 2015
Drie richting gevende visies

NIEUW: het inspraakverslag

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

(tevens kunt u hier de verschillende achterliggende studies vinden)

Enschede biedt ruimte voor de toekomst



van de gemeente Enschede

Het digitale loket van onze gemeente, voorheen het Overheidsloket, heeft de afgelopen tijd grote veranderingen ondergaan. Het is op vele punten verbeterd en verder ontwikkeld en daarnaast is geheel in een nieuw jasje gestoken.

Op 6 november is een grote campagne begonnen die het bestaan van het digitale loket aan het grote publiek bekend moet maken. Publicatieborden (de zogenaamde Mupis) in de stad kondigen de opening van het nieuwe digitale loket van de gemeente Enschede aan. Zo zult u bijvoorbeeld bij het in aanbouw zijnde stadskantoor de tekst Stadhuis gesloten? Digitaal loket altijd open" tegenkomen. Met de opening van het nieuwe digitale loket bestaat het oude dan ook niet meer. Het nieuwe loket heeft ook een ander adres op internet gekregen, namelijk:

www.loket.enschede.nl

Nieuwe mogelijkheden binnen het digitale loket zijn:
* het (last-minute) reserveren van sportaccommodaties;
* het aanvragen van een kapvergunning;

* het aanvragen van huursubsidie;

en natuurlijk het opvragen van een grote verscheidenheid aan nieuwe informatie.



BESLUITENLIJST
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Vanaf nu kunt u op deze site in het onderdeel "bestuur" wekelijks de besluitenlijsten van het College van Burgemeester en Wethouders vinden.

klik hier voor "bestuur"



De belangrijkste informatie over de ramp in Enschede op deze site:


* de website Roombeek-West: www.roombeek-west.enschede.nl
* bewonersnieuwsbrief 10-2001, dinsdag 15 mei 2001
* website IAC: www.iac.enschede.nl

* ondernemersnieuwsbrief, achtiende uitgave, woensdag 9 mei 2001
* Enschede bedankt u!, gedicht Willem Wilmink, de diverse toespraken
* namenlijst van omgekomen en geïdentificeerde slachtoffers
* overzicht gegevens vuurwerk-ramp Enschede
* nota "Lessen uit de vuurwerkramp"

* Rapport "De toekomst van de rampenbestrijding"
* Onderzoeksrapport COT

* Logboek RCC

* Persverklaring en TNO-rapport inzake risico-inventarisatie Haarman Vuurwerk

* Voorlopig verslag van het beleidsteam van de rampenstaf vuurwerkramp Enschede

* resultaten steekproef gezondheidsonderzoek Enschede
* impressie van het bloemenmonument

* kaartje van het afgesloten gebied

* informatie over de hulp-aktie "777"

* overzicht persberichten

* Veiligheidsverordening Roombeek

* besluiten van 22 april 1997 en 19 juli 1999 in het kader wet milieubeheer, aanvrager: S.E.Fireworks



VEILIGHEIDSVERORDENING ROOMBEEK

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 29 mei 2000 vastgesteld de Veiligheidsverordening Roombeek. Op grond van die verordening is het om veiligheidsredenen een ieder verboden zich zonder toestemming van Burgemeester en Wethouders te bevinden in het gebied Roombeek zoals dat is afgezet door middel van schuttingen en daarop aansluitende hekken en/of muren. Tevens is iedere rechthebbende op een onroerende zaak in dit gebied verplicht te gedogen dat de werkzaamheden en maatregelen die redelijkerwijs noodzakelijk zijn ter beperking van gevaar voor personen, worden uitgevoerd. Overtreding van de verordening wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie (maximaal f 5.000,-), en kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.
Deze verordening treedt in werking op donderdag 1 juni 2000. Met ingang van diezelfde datum heeft de burgemeester zijn noodverordening van 13 mei 2000, zoals sindsdien gewijzigd, ingetrokken.
De tekst van de verordening ligt gedurende drie maanden ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum in het stadhuis aan de Langestraat 24, bij de balie van de Bouw- en Milieudienst aan de Molenstraat 50, en bij de balie van het Servicecentrum Noord aan de Zaanstraat 12.



VEILIGHEIDSVERORDENING ROOMBEEK

Besluit:
van de Raad van de gemeente Enschede, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van:
26 mei 2000, dienst CS, nr. 00S002724,

vast te stellen de volgende "Veiligheidsverordening Roombeek":

Artikel 1
In deze verordening wordt verstaan onder "gebied Roombeek": Het gebied vanaf de Lasondersingel in noordelijke richting begrensd door de oostzijde van de Deurningerstraat, de Roomweg, de Nieuwluststraat, de Kwartelstraat, de Kievitstraat tot aan de achterzijde van perceel Dr. J. van Damstraat 35, van daar in oostelijke richting achter de percelen Dr. J. van Damstraat 1 tot en met 35 tot aan de oostzijde van de Stroinksbleekweg, de oostzijde van de Stroinksbleekweg tot aan de zuidelijke grens van perceel Hulsmaatstraat 8/14B, vandaar in oostelijke richting achter de percelen Hulsmaatstraat 8/14B tot en met 35/37A, vandaar in noordelijke richting langs de oostzijde van de percelen Hulsmaatstraat 33B en 33/A tot aan de zuidzijde van de Hulsmaatstraat, de zuidzijde van de Hulsmaatstraat tot aan de westelijke grens van perceel Voortsweg 113, vandaar in zuidelijke richting en vervolgens in oostelijke richting achter langs perceel Voortsweg 113 tot aan de westzijde van de Voortsweg, de westzijde van de Voortsweg, de noordzijde van de Roomweg tot voorbij perceel Roomweg 172, van daar in zuidelijke richting langs perceel Schurinksweg 72, over de Schurinksweg tot aan de achterzijde van perceel Schurinksweg 59, van daar in oostelijke richting tot aan de westzijde van de H.B. Blijdensteinlaan, de westzijde van de H.B. Blijdensteinlaan tot aan de achterzijde van perceel Lasondersingel 127, van daar in westelijke richting achter de percelen Lasondersingel 101 tot en met 127, van daar in zuidelijke richting naar de Lasondersingel, vervolgens de noordzijde van de Lasondersingel in die zin dat de begrenzing van het gebied ter hoogte van de percelen Lasondersingel 33, 37 en 39 achter deze percelen langs loopt, en tot aan de oostzijde van de Deurningerstraat, een en ander zoals ter plaatse blijkt uit de aanwezigheid van schuttingen en daarop aansluitende hekken en/of muren.

Artikel 2
a. Het is een ieder verboden zich te bevinden in het gebied Roombeek. b. Dit verbod geldt niet voor degene aan wie door Burgemeester en Wethouders opdracht dan wel toestemming is verleend om in dat gebied werkzaamheden te verrichten of om andere dringende redenen daar aanwezig te zijn.
c. Dit verbod geldt eveneens niet voor degene aan wie door de Burgemeester opdracht is verleend om in dat gebied aanwezig te zijn ter handhaving van de openbare orde.
d. De opdracht dan wel toestemming als bedoeld onder b en c kan worden beperkt tot een deel van het gebied Roombeek en tot een bepaalde tijdsperiode.
e. Het is degene die beschikt over een opdracht dan wel toestemming als bedoeld onder b en c, waaraan een beperking is verbonden als bedoeld onder d, verboden de opdracht uit te voeren dan wel van de toestemming gebruik te maken in strijd met die beperking. f. Een toestemming als bedoeld onder b is persoonsgebonden. g. Een toestemming als bedoeld onder b wordt geweigerd indien de veiligheid van personen niet is verzekerd, dan wel indien degene die de toestemming vraagt de gemeente Enschede niet schriftelijk heeft gevrijwaard van vergoeding van schade die voortvloeit uit het gebruik maken van de gevraagde toestemming.

Artikel 3
a. Burgemeester en Wethouders beslissen op een aanvraag voor een toestemming als bedoeld in artikel 2, onder b, binnen vijf dagen na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.
b. Burgemeester en Wethouders kunnen hun beslissing voor ten hoogste vijf dagen verdagen.
c. Indien een aanvraag voor een toestemming wordt ingediend minder dan drie dagen voor het tijdstip waarop de aanvrager de toestemming nodig heeft, kunnen Burgemeester en Wethouders besluiten de aanvraag niet te behandelen.

Artikel 4
Een toestemming wordt ingetrokken of gewijzigd: a. indien ter verkrijging daarvan onjuiste dan wel onvolledige gegevens zijn verstrekt;
b. indien op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de toestemming, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang van de veiligheid van personen;
c. indien een aan de toestemming verbonden beperking niet is of wordt nagekomen.

Artikel 5
Rechthebbenden op een onroerende zaak gelegen in het gebied Roombeek zijn verplicht te gedogen dat de werkzaamheden en maatregelen die redelijkerwijs noodzakelijk zijn ter beperking van gevaar voor personen, worden uitgevoerd.

Artikel 6
Overtreding van het bij artikel 2, onder a of e, of artikel 5 van deze verordening bepaalde, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie en kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Artikel 7
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door Burgemeester en Wethouders aangewezen personen.

Artikel 8
Zij die zijn belast met het toezicht op de naleving of de opsporing van een overtreding van de bij of krachtens deze verordening gegeven voorschriften, zijn bevoegd tot het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner.

Artikel 9
Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na afkondiging.

Artikel 10
Deze verordening kan worden aangehaald als "Veiligheidsverordening Roombeek".

Vastgesteld in de vergadering van 29 mei 2000

de Voorzitter,
w.g. J.H.H.Mans

de Secretaris,
w.g. A.H.P. van Gils

deze verordening treedt in werking op 1 juni 2000



Algemeen e-mail adres van de gemeente: postbus20@enschede.nl Voor vragen en opmerkingen over deze site: webmaster@enschede.nl Stadhuis, Langestraat 24, Postbus 20, 7500 AA, tel.(053) 4818181, fax (053) 4317445.