Bedrijfsfonds voor de Pers

Stoa ontvangt financiële steun voor Dag van de Media 29-mei-01
Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie van maximaal 22.500,- onder voorwaarden beschikbaar te stellen aan de Stichting Omroep Allochtonen voor een onderzoek naar haalbaarheid van de Dag van de Media.
Door deze Dag te organiseren hoopt de aanvrager autochtone en allochtone jongeren media-ervaring te laten opdoen en redacties direct met deze jongeren in contact te brengen. Verder wordt met deze Dag beoogd ook concrete invulling te geven aan een integraal plan dat Stoa in voorbereiding heeft op het gebied van interculturele media educatie. Langs deze weg worden allochtone en autochtone leerlingen in het voortgezet onderwijs ertoe gebracht zelf actief te worden. Hun keuzes en onderwerpen komen daarmee voor het voetlicht, waarvan ook redacties kunnen leren. Maar ook kunnen jongeren door actief samen te werken met professionals on the job leren hoe media functioneren en hoe onderwerpen worden geselecteerd. Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op de overweging dat deze Dag meer gegevens aan het licht kan brengen over wat allochtone jongeren beweegt op het gebied van de informatievoorziening. Over hun keuze van de onderwerpen voor berichtgeving, hun opvattingen over
betrouwbaarheid/onbetrouwbaarheid/subjectiviteit en de wijze waarop naar hun mening bestaande media al dan niet op hun informatiebehoeften inspelen of behoren in te spelen. Bovendien kan deze Dag ertoe bijdragen dat allochtone jongeren meer informatie opdoen over (het functioneren van) media, waardoor ze wellicht wat meer belangstelling krijgen om door te stromen naar opleidingen op het gebied van journalistiek en communicatie. In die zin kan deze Dag aansluiten bij wat eerder onderzoek mede in opdracht van het Bedrijfsfonds op het gebied van media en allochtonen op gang beoogde te brengen, namelijk dat meer informatie beschikbaar komt over mogelijke knelpunten in de informatievoorziening van en voor etnische minderheden in ons land en dat daardoor ook meer zicht komt op mogelijke wegen om die knelpunten althans enigermate te verlichten.

omhoog
informatie
home