Lankhorst Public Relations

Persinfo 2 Champagne-Ardenne 2001

Vrijgegeven voor publicatie
Nijmegen, 29 mei 2001

In deze tweede Persinfo Champagne-Ardenne van 2001 kunt u ideeën opdoen op het gebied van cultuur en vrijetijdsbesteding in deze Noord-Franse regio.

Inhoud

Champagne-nieuws voor snelle lezers


1 Unieke expositie pronkstukken uit Franse kathedralen in Reims


2 Uitbreiding Champagne-route met Château de Bligny


3 Antiek in Launois-sur-Vence


4 Boottochten vanuit Langres

Voor de snelle lezers volgt hier een korte weergave van de berichten in deze Persinfo.

In het Palais du Tau in Reims is een uitgebreide expositie ingericht, '20 siècles en cathédrales', waar voor de eerste keer in de geschiedenis maar liefst 250 meesterwerken uit 55 Franse kathedralen samen gebracht zijn. Aan de hand van uiteenlopende kunstwerken wordt de historie van de kathedralen belicht.
De Champagne-route is dit jaar uitgebreid met Château de Bligny. Het geheel gerestaureerde kasteel heeft zijn authentieke karakter behouden en biedt nu de gelegenheid om kennis te maken met de Champagnes uit deze streek.
Net over de Belgische grens, in het hart van de Franse Adrennen, ligt Launois-sur-Vence. Elke tweede zondag van de maand is hier een bijzondere antiekmarkt waar handelaars hun soms waardevolle en zeldzame waren aanbieden. Daarnaast zijn er in de zomermaanden allerlei festiviteiten die het bezoeken waard zijn. De stad Langres profileert zich steeds meer als vertrekhaven voor vaartochten door de waterrijke Champagne-Ardenne. De tochten variëren in lengte van 78 tot 174 kilometer. Toeristen kunnen met een gehuurde houseboot zelf routes uitstippelen over de vele waterwegen in de regio.


1. Unieke expositie pronkstukken Franse kathedralen in Reims

Frankrijk heeft tot op de dag van vandaag een sterke relatie met haar kathedralen. In het onlangs gerestaureerde Palais du Tau in Reims is van 29 juni tot 4 november de expositie '20 siècles en cathédrales', waar voor de eerste keer in de geschiedenis maar liefst 250 meesterwerken uit 55 kathedralen samen gebracht zijn.

De expositie richt zich op de historie van de kathedralen en toont de bekende en minder bekende meesterwerken uit de vele kathedralen die Frankrijk rijk is. De kathedraal is de plaats waar spiritualiteit en kunst samen komen. De schilderijen, tapijten, maquettes, zilverwerk, beelden en glas-in-loodramen geven een duidelijk beeld van de geschiedenis van de kathedralen en illustreren de afgelopen twintig eeuwen.

Thema's
De kunstwerken uit de kathedralen van onder andere Reims, Chartres, Albi, Strasbourg, Châlons en Narbonne zijn in verschillende thema's gegroepeerd. Vlak na de ingang zijn meer dan veertig maquettes opgesteld die een beeld geven van architectuur van de verschillende kathedralen, waarna uit de doeken wordt gedaan hoe de kathedralen in de loop van de tijd geëvolueerd zijn, van de Middeleeuwen tot nu. De historie en legenden van de religieuze heiligen en grote namen als Charlemagne (Karel de Grote) in relatie tot de kathedralen en de rol die zij hebben gespeeld komen uitgebreid aan bod.

Inspiratiebron
Aan de hand van relikwieën, reliëfs, beelden en ornamenten van Franse keizers, koningen en heiligen is te zien hoe de kathedralen altijd als inspiratiebron hebben gediend voor kunstenaars. De Middeleeuwse zalen, de aartsbisschoppelijke kapel van het Palais du Tau, het archeologische gedeelte van de expositie en de afdeling met sculpturen van Deneux dompelen de bezoekers onder in de wereld van de oude kathedralen.

Lectuur
Bij de tentoonstelling is een gelijknamig boek verkrijgbaar, waarin de geschiedenis van de Franse kathedralen vanaf de Middeleeuwen tot nu staat beschreven. Daarnaast is er een serie monografieën verkrijgbaar (`Cathédrales de France'), waarvan er vier gewijd zijn aan kathedralen in de Champagne-Ardenne: Troyes, Châlons-en-Champagne, Langres en Reims.

Tau
Het Palais du Tau waar de expositie word gehouden is op zich al een bezoek waard. Dit monument staat samen met de kathedraal van Reims op de lijst van Unesco. Dit oude bisschoppelijke paleis dankt haar naam aan haar vorm: een T (Tau in het Grieks). In dit paleis verbleven de koningen tijdens hun kroning. De kapel is het oudste bewaard gebleven deel van het paleis en stamt uit 1220.

De expositie is van 29 juni tot 4 november 2001, Palais du Tau, 2 Place du Cardinal Luçon, Reims. Openingstijden zijn van 10.00 tot 19.00 uur. Jongeren en groepen betalen een gereduceerd tarief; voor volwassenen kost een entreebewijs 46 F.

Meer informatie is te vinden op www.monum.fr, of telefoonnummer (vanuit Nederland) 0033-1- 44 61 21 50. Voor reserveringen: telefoonnummer vanuit Nederland 0033-3- 26 47 81 79.


2. Uitbreiding Champagne-route met Château de Bligny

De Champagne-route is een uitstekende manier om kennis te maken met de Champagne-Ardenne regio en de wijnsoort waaraan dit gebied haar naam te danken heeft. Château de Bligny is sinds dit jaar opgenomen in de Champagne-route.

Het kasteel bevindt zich veertig kilometer van Troyes en twaalf kilometer van Bar-sur-Aube en ligt midden in de wijngaarden van de Côte des Bar. Sinds 1999 is het kasteel voor publiek geopend. Hoewel het helemaal gerestaureerd is, heeft het zijn authentieke karakter goed behouden. Zo zijn de beschilderde plafonds in de eetkamers en salons bewaard gebleven of in oude stijl gerestaureerd. In de ommuurde wijngaard kunnen bezoekers assisteren bij verschillende stadia van het wijn maken.

Er zijn rondleidingen met gids - in het Frans, Engels of Duits - waarbij het kasteel wordt bezichtigd, een film wordt vertoond waarin te zien is hoe hier de wijn gemaakt wordt en zijn er traditionele machines en werktuigen te zien zijn. Uiteraard is een bezoek aan de kelders opgenomen in de rondleiding, evenals het proeven van de drie soorten champagne.

Het kasteel leent zich verder uitstekend voor uiteenlopende festiviteiten, zoals recepties, bruiloften, feesten en seminars. Hiervoor zijn drie zalen ter beschikking gesteld: de `Salon Marquis de Dampierre', `Salon Baron de Cachard' en de `Caves Voûtées' onder het kasteel. De keukens zijn speciaal hiervoor voorzien van de modernste uitrusting. Het kasteel is iedere dag geopend, behalve zondag, van 10.00 tot 19.00

Voor meer informatie: Château de Bligny
Tel. vanuit Nederland 0033-3-25 27 40 11
Fax vanuit Nederland 0033-3-25 27 04 52


3. Antiek in Launois-sur-Vence

Voor wie uitgekeken is op de Nederlandse en Belgische rommelmarkten of op zoek is naar iets speciaals, is het zeker de moeite waard even de grens over te steken en een kijkje te nemen op de Franse rommel- en antiekmarkten. Net over de Belgische grens, in het hart van de Franse Adrennen, ligt Launois-sur-Vence. In dit culturele en toeristische kruispunt is elke tweede zondag van de maand een bijzondere antiekmarkt waar handelaars hun soms waardevolle en zeldzame waren aanbieden.

Het `Relais de Poste' in dit charmante dorp heeft een grote hal en is iedere maand het toneel van een grote antiekmarkt. Launois-sur-Vence wordt niet voor niets de `Capitale Ardennaise de la Brocante' genoemd. Verzamelaars en antiquairs uit de hele omgeving komen hier samen om hun waren te kopen en verkopen. Regelmatig zijn er hier ook extra activiteiten. Van 2 tot en met 4 juni bijvoorbeeld is er een markt geheel gewijd aan lekker eten tijdens de `trois journées gourmandes'. In de `Salon Gastronomique' zijn producten verkrijgbaar uit de hele regio van Noord-Oost-Frankrijk. Na de bovengenoemde maandelijkse antiekmarkt op 10 juni wordt op 16 en 17 juni voor de 26e maal een ambachtelijke markt gehouden.

Op 11 en 12 augustus is er een grote vakantiemarkt, waar antiek, ambachten en gastronomie worden verenigd en het geheel wordt opgeluisterd door artiesten uit de regio.

Voor meer informatie: telefoon vanuit Nederland 0033-3-24 35 06 36 of Office du Tourisme des Crêtes Préardennaises: telefoon vanuit Nederland 0033-3-24 35 02 69


4. Met een houseboot varen vanuit Langres

De stad Langres profileert zich steeds meer als vertrekhaven voor vaartochten door de waterrijke Champagne-Ardenne. Het bedrijf Moisson Location heeft routes uitgezet over kanalen, rivieren en meren. De tochten variëren in lengte van 78 tot 174 kilometer. Toeristen kunnen met een huurboot ook zelf routes uitstippelen over de vele waterwegen in de regio.

Hoofdvaarweg in het departement Haute Marne is ongetwijfeld het 224 kilometer lange kanaal tussen de rivieren Marne en Saone. Ingebed in het gevarieerde en vriendelijke, bosrijke heuvellandschap biedt het de recreatieve schipper een perfecte vaarroute. Beroepsvaart ontbreekt namelijk op het bijna honderd jaar oude kanaal en dat voorkomt filevaren. Onderweg kun je aanleggen in een van de rustieke, Franse dorpjes. Voor een bezoek aan kerken of kastelen of voor een typisch regionale gastronomische maaltijd. Ook een hengeltje uitgooien behoort tot de mogelijkheden of gewoon op een willekeurige plaats aanleggen en genieten van de serene rust.

Varen door de tunnel
Bijzondere beleving is het varen door een bijna vijf kilometer lange tunnel, die in 1881 bij het plaatsje Balesmes door het Plateau van Langres is gegraven. Je vaart gewoon onder de huizen van de dorpsbewoners door. Tijdens de aanleg sliepen de burgers bar slecht. Meerdere malen per dag, en ook 's nachts, schrokken ze zich helemaal gek als de tunnelbouwers dynamiet tot ontploffing brachten om de harde rotsen te vergruizelen. Vanaf het kanaal bereik je diverse rivieren en meren die de waterader kruisen. Zo kom je ook weer op andere kanalen terecht.

Ontelbare sluizen
Een weekend weg is mogelijk, maar ook tochten van een week. Haast maken is overbodig. Kan ook helemaal niet, want om de hoogteverschillen in het landschap te overbruggen barst het namelijk van de sluizen en sluisjes in het kanaal. Zo telt de route van 156 kilometer, die de bemanning van Langres naar Pontailler sur Saone en terug voert, liefst 90 sluizen. Vervelend? Helemaal niet, want het passeren van elke sluis blijft een ervaring op zich.

Voor meer informatie: Moisson Location
Tel. vanuit Nederland 0033-3-25872000
Fax vanuit Nederland 0033-3-25906802

E-mail: moisson.location@wanadoo.fr

Noot aan de redactie (